Από καλοί φίλοι, άσπονδοι εχθροί-Οι σχέσεις Νικόλα και Λιλλήκα μέσα στον χρόνο

Στ’ άκρα οδηγείται τις τελευταίες ημέρες η πολιτική, αλλά και προσωπική, κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα.  
 
Δύο πολιτικών ανδρών, των οποίων οι σχέσεις αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς οδεύουν, καθώς από φίλοι και επί σειρά ετών στο ίδιο πολιτικό μετερίζι, σήμερα όχι απλώς δεν μιλιούνται, αλλά ανταλλάζουν βαριές κουβέντες και «φιλοφρονήσεις».
 
Οι καλές σχέσεις Νικόλα-Λιλλήκα χρονολογούνται. Ήταν τότε που ο Γιώργος Λιλλήκας εγκατέλειψε το ΑΚΕΛ για να στηρίξει και να ταχθεί στο πλευρό του πατέρα του Νικόλα Παπαδόπουλου, τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας τάχθηκε ανοιχτά κατά της απόφασης του ΑΚΕΛ να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές του 2008 με δικό του υποψήφιο, τον Δημήτρη Χριστόφια, και παρέμεινε στο πλάι του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο στήριξε στις εκλογές.
 
Αργότερα μετά την ήττα, έκπληξη κατά πολλούς, του Τάσσου Παπαδόπουλου, που τον άφησε εκτός δεύτερου γύρου, ο Γιώργος Λιλλήκας έμεινε σταθερός στις θέσεις του και προετοίμασε το έδαφος για τις επόμενες εκλογές.
 
Η δική του υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2013 μπορεί να μην στηρίχθηκε ανοικτά από το ΔΗΚΟ, το οποίο άλλωστε επίσημα στήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο ανεπίσημα πολλά στελέχη του περίγυρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, περιλαμβανομένου φυσικά και του ιδίου, στήριξαν τον Γιώργο Λιλλήκα.
 
Μάλιστα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, διαφωνώντας με την επίσημη γραμμή του κόμματος υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη.
 
Οι σχέσεις των δύο ανδρών την συγκεκριμένη περίοδο ήταν καλύτερες από ποτέ. Μια ενδεχόμενη εκλογή του Γιώργου Λιλλήκα θα ήταν επωφελής και για τους δύο. Ο μεν Γιώργος Λιλλήκας θα κατάφερνε το… ακατόρθωτο, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την επίσημη στήριξη μόνο της ΕΔΕΚ, ο δε Νικόλας θα μπορούσε πλέον να αμφισβητήσει ανοικτά τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΔΗΚΟ υπό τον Μάριο Καρογιάν.
 
Η αξιοπρόσεκτη πορεία του Γιώργου Λιλλήκα σε εκείνες τις προεδρικές εκλογές άλλωστε, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε δυσαρεστημένα στελέχη του ΔΗΚΟ, που επιθυμούσαν την αλλαγή πορείας του κόμματός τους, κάτι που μεταφραζόταν στην ανάληψη της ηγεσίας από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.
 
Πράγματι, το πείραμα αξιολογείται σήμερα ως επιτυχημένο, αφού ο Γιώργος Λιλλήκας με περιορισμένα μέσα και τη στήριξη μόνο της ΕΔΕΚ και του «ανεπίσημου» όπως συνηθίστηκε να λέγεται ΔΗΚΟ και την υπόγεια στήριξη του Νικόλα, κατόρθωσε να πάρει 25% και με μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τον Σταύρο Μαλά, έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου.
 
Η αντίστροφη μέτρηση
Μετά από εκείνες τις εκλογές οι καταστάσεις άλλαξαν, ο Νικόλας κατάφερε να εκλεγεί στον προεδρικό θώκο του Δημοκρατικού Κόμματος και τα πράγματα έγινα περίπλοκα με τα πρώτα σύννεφα να εμφανίζονται στις μεταξύ τους σχέσεις.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας παρά τη δέσμευσή του προς την ΕΔΕΚ να μην δημιουργήσει κόμμα μετά τις εκλογές, ίδρυσε τη Συμμαχία Πολιτών και σε αυτήν βρήκαν στέγη, στελέχη που αποχώρησαν από το ΑΚΕΛ, κάποια δυσαρεστημένα στελέχη του ΔΗΚΟ, ανεξάρτητοι πολίτες, αλλά και κάποια στελέχη της ΕΔΕΚ που αποφάσισαν να μείνουν στο πλευρό του Γιώργου Λιλλήκα.
 
Η επιλογή του Γιώργου Λιλλήκα για την ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών ήταν αυτή που πάγωσε τις σχέσεις του, τόσο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο όσο και με τον Μαρίνο Σιζόπουλο.
 
Η επιτυχία της Συμμαχίας Πολιτών και του Γιώργου Λιλλήκα να εισέλθει με τρεις βουλευτές στη Βουλή το 2016, αποδείχθηκε τελικά πρόσκαιρη, καθώς η απόφαση του κ. Λιλλήκα να διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν αυτή που άνοιξε την πόρτα των αποχωρήσεων από τη Συμμαχία Πολιτών.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε οριστικά το ποτήρι και οδήγησε στην οριστική ρήξη μεταξύ των δύο ήταν η απόφαση του Νικόλα Παπαδόπουλου, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 να προσεγγίσει και τελικά να εντάξει στο δικό του προεκλογικό επιτελείο δύο έμμισθα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, που ήταν επιφορτισμένα με το οργανωτικό κομμάτι των εκλογών.
 
Εξάλλου, με την απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, διαφώνησε  ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα, ενώ η απόφαση της Συμμαχίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών να εισηγηθεί ψήφο κατά συνείδηση στο δεύτερο γύρο ήταν ο λόγος αποχώρησης της Άννας Θεολόγου.
 
Υπενθυμίζεται πως λίγους μήνες αργότερα ο Παύλος Μυλωνάς εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε και ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
 
Στο ιστορικό των σχέσεων οργής των δύο ανδρών δεν θα μπορούσε να λησμονηθεί και η πρωτοφανής καταγγελία του Γιώργου Λιλλήκα, που έγινε πριν τις από τις προεδρικές εκλογές του 2018.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας κατήγγειλε ότι ανθυποψήφιος του, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά φωτογράφισε, προσπάθησε να τον εξαγοράσει για να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της Προεδρίας, μέσω φιλικού του προσώπου. Ωστόσο, ο Γιώργος Λιλλήκας δεν κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία.
 
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο ανδρών έφτασαν στο ναδίρ μετά τις καταγγελίες του Γιώργου Λιλλήκα για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι μαζί με τον Μαρίνο Σιζόπουλο πολεμούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζουν… ξύλο-Ανεξέλεγκτη η άγρια αντιπαράθεση Νικόλα με Λιλλήκα
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»