Τη σημασία της εκπροσώπησης του ΔΗΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος

Στη σημασία της εκπροσώπησης του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην Πανεπαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος που δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» με τους υποψήφιους, χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει και τη συνεργασία της Αλληλεγγύης.

«Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες μας, πραγματικά κοσμούν το ψηφοδέλτιο του  Δημοκρατικού Κόμματος. Μας τιμούν με τη συμμετοχή τους. Ο Άριστος Βασιλειάδης, η Ελένη Θεοχάρους, ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο Κώστας Μαυρίδης, ο Μαρίνος Μουσιούττας, η Κατερίνα Χριστοφίδου, είναι όλοι τους διατεθειμένοι να δώσουν ένα δύσκολο, αλλά όμορφο εκλογικό αγώνα και γι’ αυτό όλοι εμείς οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε και να τους στηρίξουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της παρουσίας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

«Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την έδρα που μας αναλογεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μας στην προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου», είπε.
Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ με τη δράση του έχει αποδείξει πως θέσεις αρνητικές για την Κύπρο μπορούν να αλλάξουν, με αποκορύφωμα την τελευταία ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου του S&D  Gianni Pittela, ο οποίος τόνισε πρόσφατα πως ‘‘… δεν χωράνε ξένα στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις σε μία ευρωπαϊκή χώρα…’’.

«Διεκδικούμε μία θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Πρέπει όχι μόνο να συμμετέχουμε, αλλά και να καθορίζουμε τις εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πετύχουμε το στόχο, η Κύπρος να έχει τη θέση που της αξίζει, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και υπενθύμισε ότι η κυπριακή κοινωνία και η κυπριακή οικονομία, λόγω της ακρισίας και του ερασιτεχνισμού εκείνων που οδήγησαν την Κύπρο στην κρίση του 2013, πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα.

«Βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να βιώσουμε το τι σημαίνει, τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων, να μην λειτουργούν στη βάση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, αλλά στη βάση  μικροπολιτικών και εθνικών σκοπιμοτήτων. Η Κύπρος δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθεί σε τέτοιο σημείο», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαιτερότητα της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και στα ιδιαίτερα προβλήματα, που προκαλούνται λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα και της γεωγραφικής απομόνωσης της Κύπρου, όπως της σημαντικής επιβάρυνσης του κόστους μετακίνησης προς τις χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, το γεγονός αυτό, συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος των Κυπρίων πολιτών, καθώς δυσχεραίνει την επαφή τους με τις άλλες χώρες- μέλη κάτι που, με τη σειρά του, έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική τους δραστηριότητα.

«Θεωρούμε ως σημαντική προτεραιότητα την άρση της δυσμενούς αυτής διάκρισης, μέσω της καθιέρωσης του ‘‘μεταφορικού ισοδύναμου’’. Του μέτρου που θα καλύπτει το πρόσθετο κόστος μετακίνησης των Κυπρίων πολιτών προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, μέσω επιδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια του 20% της τιμής του εισιτηρίου κάθε Κύπριας και κάθε Κύπριου για μέχρι 10 μετακινήσεις του από την Κύπρο για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Πρόσθεσε ότι η διεκδίκηση των κονδυλίων αυτών από το Ταμείο Συνοχής ή και τα Περιφερειακά Ταμεία, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, το οποίο θα προωθηθεί άμεσα σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου αλλά και κυβέρνησης.

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»