Στο ακουστικό για τον «Γλαύκο», με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Την ώρα που η Λευκωσία τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τα κοιτάσματα «Δελφύνος» και «Γλαύκος», από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum στο πολλά υποσχόμενο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ, η Άγκυρα εισέρχεται στους τελικούς σχεδιασμούς της που έχουν ως στόχο, τη δημιουργία τετελεσμένων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια που έκαναν λόγο για τεράστιο κοίτασμα στον «Γλαύκο», παρόμοιο με αυτό του αιγυπτιακού Ζορ, ωστόσο το Υπουργείο Ενέργειας έσπευσε να τα διαψεύσει, υποδεικνύοντας πως για τα αποτελέσματα θα εκδοθούν επίσημες ανακοινώσεις.
 
Πάντως σύμφωνα με τα σενάρια που δημοσιεύθηκαν το κοίτασμα που λέγεται ότι έχει εντοπιστεί στο στόχο «Γλαύκος» δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Ζορ, όμως, είναι εμπορεύσιμο. Κάτι, που όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, είναι πάνω από τα 2,5 tcf, ποσότητα που θεωρείται η ελάχιστη για να χαρακτηριστεί ένα κοίτασμα εμπορεύσιμο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα επίσημα αποτελέσματα τυγχάνουν επεξεργασίας από τους τεχνικούς της εταιρείας και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει την κατάλληλη στιγμή ώστε να προχωρήσει με τις επόμενες ενέργειες της που θα επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα εντός της ΑΟΖ.
 
Ήδη έχει προαναγγελθεί νέα τουρκική γεώτρηση εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το Barbaros συνεχίζει κανονικά τις παράνομες έρευνες του στα οικόπεδα 1, 8, 9 και 12.
Υπενθυμίζεται πως το Barbaros υποστηρίζεται από τα σκάφη  Tanux και Apollon Moon, που σύμφωνα με τις τουρκικές εξαγγελίες θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ νωρίτερα πάντα σύμφωνα με τους Τούρκους αναμένεται να μπει στην κυπριακή ΑΟΖ και το τουρκικό γεωτρύπανο.
 
Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες γίνονται με κάθε ευκαιρία από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και τον εδώ άμεσο συνεργάτη του, όπως αποδεικνύεται, «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Ο στόχος της Άγκυρας δεν είναι άλλος από το γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ και το τορπιλισμός των συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους ενεργειακούς κολοσσούς των ΉΠΑ, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
 
Η αδυναμία της Άγκυρας να επιβάλει τα θέλω της στην κυπριακή ΑΟΖ, με στρατιωτικά ή άλλα μέσα, την οδήγησε στην προσφιλή της τακτική όπως και τον Φεβρουάριο του 2018, με πειρατικές τακτικές να δημιουργεί προσκόμματα, στην ομαλή διεξαγωγή των ερευνών στο Οικόπεδο 10.
 
Ειδικά με την έναρξη γεώτρησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η επιδίωξη της Άγκυρας είναι να ρίξει το μπαλάκι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιδράσει.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως απέδειξε και στο παρελθόν παρακολουθεί από απόσταση τις ενέργειες της Τουρκίας και προβαίνει στα ανάλογα διαβήματα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Νέα Υόρκη ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ενεργειακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 

Δειτε Επισης

«Εξαιρετικά σαφές» το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία-Θεμελιώδες στοιχείο η πρόοδος στο Κυπριακό
Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο
Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις Φον ντερ Λάιεν για στήριξη σε Λίβανο
Διπλή επίθεση σε Ευαγγελίδη και Πάρτο από ΑΚΕΛ-Κάνει λόγο για κρυφτό και ανεπαρκή διαχείριση
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και μίλησε για... διεθνές δίκαιο
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Υποβλήθηκαν oi υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων Κερύνειας