Βλέπει ανακατατάξεις στις έδρες των κυπριακών κομμάτων το Ευρωκοινοβούλιο

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε σήμερα την πρώτη του προβολή για την κατανομή των εδρών της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου, συγκεντρώνοντας εθνικές δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κύπρος θα εκλέξει τρεις (αντί ενός) ευρωβουλευτές στην ομάδα του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), έναν (αντί δυο) στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), κανέναν (έναντι ενός) στην ομάδα ECR (Ευρωπαίοι Ρεφορμιστές Συντηρητικοί), έναν (έναντι δύο) στην GUE (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) και έναν στην κατηγορία "άλλοι".
 
Σημειώνεται πάντως πως οι εκτιμήσεις του Ευρωκοινοβουλίου δίνονται στη βάση δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε σε οικονομικού περιεχομένου κυπριακή ιστοσελίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεπώς τα ευρήματά της ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την σημερινή εικόνα όσον αφορά την πραγματική δύναμη των κομμάτων. Άλλωστε, οι πολιτικές δυνάμεις δεν είχαν καν αρχίσει τότε τη διαδικασία καταρτισμού των ψηφοδελτίων τους.
Στην Ελλάδα θα εκλεγούν 9 (έναντι 5) με το ΕΛΚ, 2 (έναντι 4) με τους Σοσιαλιστές, κανέναν (έναντι ενός) με το ECR, 6 ( με την GUE και 4 (έναντι 5) με τους μη εγγεγραμμένους.

Συνολικά το ΕΛΚ θα εκλέξει 183 (έναντι 217), οι Σοσιαλιστές 135 (έναντι 186), το ALDE 75 (έναντι 68), το ECR 51 (έναντι 75), οι Πράσινοι 45 (από 52), η GUE 46 (από 52), το EFDD 43 (από 41), το ENF 59 (από 37), 10 (από 22) μη εγγεγραμμένοι και 58 "άλλοι".

Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι δημοσίευσε "μια πρώτη δέσμη προβολών για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 και τα οποία προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου". Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα», αναφέρει το ΕΚ.

"Προβάλλοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επί των εδρών του κοινοβουλίου μετά το Brexit, παρατηρούμε ότι η επόμενη σύνθεση θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ", αναφέρει το ΕΚ. Σημειώνεται ότι το επόμενο ΕΚ θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον