Το παλεύει για αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες στους όρους αναφοράς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως σε αυτό το Πλαίσιο περιλαμβάνονται οι έξι παράμετροι του Γ.Γ. μεταξύ των οποίων είναι και τα ζητήματα ασφάλειας.
 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, σχετικά με το Κυπριακό και κατά πόσον τα πρακτικά της 30ης Ιουνίου και 4ης Ιουλίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα έχουν εντοπιστεί από την Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πει ήδη ό,τι χρειαζόταν να λεχθεί.
 
«Το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς και αυτή την προσπάθεια κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε, και πρόσθεσε πως υπήρξαν παράμετροι του Γ.Γ με συγκεκριμένο περιεχόμενο και με αναφορά στα θέματα της ασφάλειας.
 
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, περιλαμβάνοντας τις έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα ή έστω στην κ. Λουτ ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει τα πρακτικά, ο κ. Προδρόμου είπε πως υπάρχουν πολλά που είναι γνωστά σε πολλούς αν όχι σε όλους, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενήμερες και του πότε και του πώς διαμορφώθηκε το Πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Τα υπόλοιπα, πρόσθεσε, αφορούν τις συνεννοήσεις που γίνονται με την κ. Λουτ και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
«Στους όρους αναφοράς θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι έξι παράμετροι του Γ.Γ., διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή, δεν υπάρχει διασφάλιση ότι ξεκινά η συζήτηση για τον πυρήνα του Κυπριακού που είναι τα ζητήματα της κατοχής και των στρατευμάτων, επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος κάνει προσπάθειες και ενέργειες που χρειάζονται έτσι ώστε το Πλαίσιο Γκουτέρες να είναι χρήσιμο και να συμβάλει στη διαμόρφωση όρων αναφοράς, και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ανάμεσα σε άλλα και τα ζητήματα της ασφάλειας.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε πως δυσκολίες υπάρχουν αλλά τα πράγματα είναι καθαρά και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 4 Ιουνίου είχε γραπτή ανακοίνωση με την οποία έδινε την κατεύθυνση ότι τα θέματα της ασφάλειας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για μια συνολική λύση του Κυπριακού.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως για να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς ο Πρόεδρος κάνει μια προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το Πλαίσιο Γκουτέρες, και η οποία εκφράζει τις θέσεις και του Εθνικού Συμβουλίου και όλων των πολιτικών δυνάμεων, ότι δηλαδή η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβάσεις και χωρίς στρατό κατοχής.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως από τις εγγυήτριες δυνάμεις και πρώτα από την Τουρκία έχει οριστεί ως ορίζοντας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα