Προδιαγράφεται…σφαγή για την έκτη έδρα-Τα δεδομένα ενόψει Ευρωεκλογών

Λίγο πριν κλειδώσουν όλα τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα και τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν τις έξι πολυπόθητες έδρες της Κύπρου στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στον REPORTER προβαίνουν σε μια πρώτη ακτινογραφία της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, στη βάση των υπαρχόντων στοιχείων, ενώ προβαίνουν ταυτόχρονα σε ανάλυση των πιθανών σεναρίων.
 
Εκείνο που ξεκαθαρίζεται από τους πολιτικούς αναλυτές, είναι πως πιο ασφαλή συμπεράσματα και εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν με την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων, την επικύρωσή τους και την έναρξη της προεκλογικής αναμέτρησης επίσημα.
 
Ποια είναι όμως τα διάφορα σενάρια που έχουμε ενώπιόν μας, προτού ξεκαθαρίσει για τα καλά το προεκλογικό σκηνικό…
 
Μήλον της έριδος …η έκτη έδρα
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται στην εξασφάλιση της έκτης έδρας της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Όπως εκτιμάται, στην περίπτωση κατά την οποία τα κομματικά ποσοστά κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του των Ευρωεκλογών του 2014, η μάχη θα δοθεί από τα μικρότερα κόμματα στη διεκδίκηση και εξασφάλιση της έκτης έδρας.
 
Σύμφωνα με έγκριτο πολιτικό αναλυτή, αν ακολουθήσουμε το παραδοσιακό σενάριο των δυο εδρών στον Δημοκρατικό Συναγερμό, δύο εδρών στο ΑΚΕΛ και της μιας έδρας στο Δημοκρατικό Κόμμα, τότε το διακύβευμα είναι ο τέταρτος που θα καταφέρει να κερδίσει την έκτη έδρα.
 
Το σενάριο των τριών εδρών
Ένα άλλο σενάριο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αν και θεωρείται αρκετά απομακρυσμένο, όπως μας αναφέρθηκε, είναι η εξασφάλιση και τρίτης έδρας από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, νοουμένου ότι το κόμμα θα κινηθεί γύρω στο 39% και τα μικρότερα κόμματα μείνουν κάτω από το ποσοστό του 6%.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν καθοριστεί και οι αριστίνδην του ΔΗΣΥ
 
Το ενδεχόμενο αυτό παρατίθεται στην περίπτωση που τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων και σχηματισμών διαμοιραστούν και κινηθούν, γύρω στο 5,5% και κάτω, κάτι που δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν έδρα.
 
Ο παράγοντας...ΕΛΑΜ 
Ένα θέμα που συζητείται ευρέως και για το οποίο γίνεται πολύ λόγος, είναι η δυναμική του ΕΛΑΜ σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόκκινος συναγερμός στο πολιτικό σύστημα για τη δυναμική του ΕΛΑΜ
 
Παρόλο που το ΕΛΑΜ δεν έχει προβεί σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις για τις Ευρωεκλογές μέχρι στιγμής, εντούτοις έχει εκφράσει την πρόθεσή του να κατέλθει αυτόνομα στις Ευρωεκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο.
 
Το ενδεχόμενο το ΕΛΑΜ να μπορέσει να κερδίσει την έδρα δεν μπορεί να αποκλειστεί, λαμβανομένης υπόψη και της δυναμικής των εθνικιστικών Κινημάτων στην Ευρώπη.

Σημαντικό να ξεκαθαρίσει το σκηνικό
Εκείνο πάντως που τονίζεται από τους πολιτικούς αναλυτές, είναι πως δημοσκοπικά για να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να κλειδώσουν πρώτα και να επικυρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια, ώστε να μπορέσει επιστημονικά να καταγραφεί η τάση και η πρόθεση των ψηφοφόρων.
 
Για παράδειγμα, πέραν από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε τα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ, του συνασπισμού Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων, καθώς και της Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν.
 
Οι Τ/κ υποψήφιοι και ψηφοφόροι
Άγνωστος παράγοντας παραμένει και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η πρόθεση των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων.
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον θα σπεύσουν στις κάλπες, ιδιαίτερα φέτος όπου στον προεκλογικό στίβο ρίχνονται τόσο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, που ήταν υποψήφιος και το 2014 όσο και ο Τουρκοκύπριος, ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Σημειώνεται ότι το 2014 δεν ψήφισε το 97% των τουρκοκύπριων ψηφοφόρων.
 
Πού θα κινηθεί η αποχή
Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται και απασχολεί έντονα τους κομματικούς μηχανισμούς και δη τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, είναι τα ποσοστά στα οποία θα κινηθεί η αποχή και πώς μπορούν να την αναχαιτίσουν.
 
Η εκτίμηση πάντως, είναι πως η αποχή δεν θα κινηθεί κάτω από το 56%, που κατρακύλησε την προηγούμενη φορά.
 
Υπάρχει η πεποίθηση, ότι η προσέλευση στις Ευρωεκλογές του Μαΐου θα κινηθεί ανοδικά, όπως παρατηρήθηκε και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Πού βαραίνει η πλάστιγγα
Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Αν δηλαδή εκείνο που αφορά περισσότερο τους ψηφοφόρους σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι οι προσωπικότητες που διεκδικούν τις έδρες ή αν υπερισχύει το κομματικό στοιχείο.
 
Η απάντηση των πολιτικών αναλυτών, είναι πως το κομματικό στοιχείο υπάρχει και σε αυτές τις εκλογές, σε συνδυασμό πάντοτε με τη δυναμική των προσώπων που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια.
 
Το στοίχημα της Θεοχάρους
Επ’ αυτού, μας αναφέρθηκε ότι θα διαφανεί και η δυναμική της Ελένης Θεοχάρους, η οποία για πρώτη φορά δεν κατέρχεται στις ευρωεκλογές με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όπου την προηγούμενη φορά ήταν πρώτη σε ψήφους.
 
Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους κατέρχεται φέτος ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 23,4 εκατομμύρια οι νέοι ψηφοφόροι για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαϊου

Δειτε Επισης

Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.