Κατονόμασε Σιζόπουλο ως τον πολιτικό αρχηγό που πολεμά το ΓΕΣΥ ο Λιλλήκας

Τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, κατονόμασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ως τον πολιτικό αρχηγό που πολεμά το ΓΕΣΥ.
 
Ο κ. Λιλλήκας μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για ανασκόπηση της πορείας εφαρμογής του ΓΕΣΥ, και ερωτηθείς από δημοσιογράφους  αν μπορεί να τεκμηριώσει τις αναφορές τους για υπόσκαψη του ΓΕΣΥ από αρχηγούς κομμάτων παρέπεμψε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό και στις δημόσιες τοποθετήσεις που ακολούθησαν.
 
«Ο κ. Σιζόπουλος δεν είχε πει στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι αναγκάστηκε να ψηφίσει τα νομοσχέδια γιατί αλλιώς θα θεωρείτο ότι δεν υποστήριζε το ΓΕΣΥ; Μόνος του το είπε. Κατά συνέπεια, ουδέποτε πίστεψε στο ΓΕΣΥ» είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
 
Και πρόσθεσε: «Όταν κάποιοι άλλοι λένε ότι για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν όλοι οι γιατροί, δεν είναι σαν να δίνεις βέτο στους γιατρούς που δεν θέλουν, ή στην ηγεσία του ΠΙΣ που δεν θέλει το μονοασφαλιστικό, για να μην εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ; Αυτή κατά την άποψή μου δεν είναι στήριξη του ΓΕΣΥ, είναι υπόσκαψη του ΓΕΣΥ».
 
«Όταν λένε κάποιοι να ανασταλεί, απειλώντας ή εκβιάζοντας έμμεσα τους Κύπριους πολίτες ότι θα συνεισφέρουμε στο ΓΕΣΥ αλλά δεν θα έχουμε άμεσα οφέλη, για αυτό να αναβληθεί, τι σημαίνει να αναβληθεί; Όταν κάποιοι πολιτικοί Αρχηγοί επαναφέρουν ζητήματα που τα συζητά αυτή η πολιτεία για 30 χρόνια ή προβαίνουν σε ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις, αμφισβητώντας μελέτες για τις οποίες ξοδέψαμε σχεδόν 40 εκ. ευρώ στους πιο αξιόλογους εμπειρογνώμονες του κόσμου, είναι στήριξη ή είναι υπόσκαψη του ΓΕΣΥ;».
 
«Εγώ θέλω να χαιρετίσω» σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, «το γεγονός ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Υγείας παραμένουν σταθεροί και προσηλωμένοι στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Και ως Συμμαχία Πολιτών, όπως είπαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνω, δεν λειτουργούμε ως αντιπολιτευτικό κόμμα σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Για μας το ΓΕΣΥ είναι ένα εθνικό ζήτημα και θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις και με προτάσεις στη Βουλή για τροποποίηση των υφιστάμενων νομοθεσιών, γιατί είναι υποχρέωσή μας να απεγκλωβίσουμε τους ασθενείς από ένα σαθρό σύστημα υγείας που ταλαιπωρεί τον κόσμο για δεκαετίες».
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συζήτηση με τον Γιώργο Λιλλήκα, που επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
 «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λιλλήκα για τη συνάντηση, κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το ΓΕΣΥ και τις εξελίξεις. Μου μετέφερε τις σκέψεις, τις ανησυχίες του, όπως επίσης και κάποιες εισηγήσεις για δράσεις που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε τους επόμενους μήνες, που έχουν σχέση με την εφαρμογή και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας», είπε ο κ. Υπουργός.
 
Τόνισε, ακόμη, πως «η δέσμευσή μας σαν Κυβέρνηση είναι ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί χωρίς να αλλοιωθεί η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή. Την 1η Ιουνίου 2019 ξεκινούμε με την εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής».
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για τη συνάντηση, κατά την οποία εκφράστηκαν τόσο οι ανησυχίες όσο και η βούληση του κόμματος του για εφαρμογή του ΓΕΣΥ, «καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ, προσφέροντας ένα διευρυμένο αριθμό συμμετοχής ιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά παράλληλα ενισχύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα κρατικά νοσηλευτήρια, με τις νέες υποδομές που προγραμματίζονται, με τη νέα στελέχωση, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών προς τους ιδιώτες ιατρούς που θέλουν να αξιοποιήσουν τις υποδομές των κρατικών νοσηλευτηρίων, δεδομένου ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα λειτουργούν πλέον υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ιδιαίτερα νεαρών γιατρών να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.
 
Δεν υποτιμούμε αυτούς που δεν πίστεψαν ποτέ στο μονοασφαλιστικό ΓΕΣΥ. Δεν υποτιμούμε αυτούς που θίγονται τα ιδιωτικά τους ή τα οικονομικά τους συμφέροντα. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει κάποιος γιατρός στο ΓΕΣΥ. Θεωρούμε όμως ότι είναι απαράδεκτο να υποσκάπτεται το ΓΕΣΥ προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κάθε γιατρός έχει δικαίωμα να μείνει εκτός του ΓΕΣΥ, αλλά έχει ταυτόχρονα υποχρέωση να ενημερώνει σωστά τους Κύπριους πολίτες και τους ασθενείς.
 
Αναμένουμε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ότι το ταχύτερο δυνατό θα προβεί σε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών και των ασθενών, για να μάθουν ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον και ποιο είναι το πραγματικό ΓΕΣΥ και τι να αναμένουν από το ΓΕΣΥ. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και αυτό στην ουσία οδηγεί στην υπόσκαψη μέσα από τη λεγόμενη αναστολή εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Η όποια αναστολή οδηγεί σε κατάργηση του ΓΕΣΥ. Για αυτό, θα καλέσω ακόμα μια φορά τους ιδιώτες ιατρούς να μην εμπιστεύονται στον βαθμό που σήμερα εμπιστεύονται την ηγεσία του ΠΙΣ, να φροντίσουν οι ίδιοι να ενημερωθούν και να κρίνουν από μόνοι τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως έχει σχεδιαστεί το ΓΕΣΥ, στη μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων ιδιωτών γιατρών θα τους προσφέρει μεγαλύτερα εισοδήματα και ταυτόχρονα καλύτερες υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς».
 
Η απάντηση Σιζόπουλου

«Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ο κ. Λιλλήκας το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επιχειρεί στοχευμένες επιθέσεις κατά του προσώπου μου» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος παραπέπεμπει σε ανάρτηση των διαχρονικών του θέσεων με τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο επιβεβαιώνει το ποιοι είχαν συγκροτημένες θέσεις για το ΓΕΣΥ, ήδη από το 2013

Αναφορικά με τα θέματα του ΓεΣΥ δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να εμπλακώ σε δημόσια συζήτηση για να εξηγήσω τις θέσεις μου. Σας παραπέμπω στην ανάρτηση διαχρονικών μας θέσεων προς επιβεβαίωση του ποιοι είχαν συγκροτημένες θέσεις, τις οποίες και δημόσια κατέθεσα ήδη από το 2013 

Και προσθέτει:

Από εκεί και πέρα ο κ. Λιλλήκας όφειλε πριν από τις τοποθετήσεις του να ενημερώσει τους πολίτες:

Σε πόσες συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγείας της Βουλής που συζητήθηκε το ΓεΣΥ παρευρέθηκε είτε ο ίδιος είτε εκπρόσωποι του κόμματός του;

Πόσο χρόνο έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής σε επισκέψεις σε δημόσια νοσηλευτήρια για να διαπιστώσει τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία;

Πότε διαπίστωσε ο κ. Λιλλήκας ότι δεν πιστεύω στο ΓεΣΥ; Σήμερα ή όταν του είχα ετοιμάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα για τα θέματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΓεΣΥ, όταν ήταν υποψήφιος το 2013;

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου