Πονοκεφαλιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών η αυτόματη εγγραφή ψηφοφόρων

Προβληματισμό στην Κυβέρνηση προκαλεί η τροπολογία που υπερψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και αφορά στην αυτόματη εγγραφή των νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.
 
H τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης προβλέπει πως η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές θα γίνει αυτόματα, με βάση το Αρχείο Πληθυσμού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές ψήφισε η Βουλή 
 
Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που κατατέθηκε ήταν στο πλαίσιο του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εκσυγχρονίζει ορισμένες διατάξεις του υφιστάμενου νόμου και μεταφέρει στην εθνική έννομη τάξη τις πρόνοιες της Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία.
 
Η τροπολογία με την οποία η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο θα γίνεται αυτόματα από το αρχείο πληθυσμού, κατατέθηκε από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη και υπερψηφίστηκε, με 32  ψήφους υπέρ και 11 εναντίον.
 
Η ουσία της τροπολογίας Περδίκη
Η πρόταση του Γιώργου Περδίκη βασίστηκε στην ανισότητα που θα δημιουργείτο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αν η Βουλή άναβε πράσινο φως στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο, ώστε να εγγράφονται αυτόματα, από το Αρχείο Πληθυσμού, στον εκλογικό κατάλογο οι Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και να μην απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση για την εγγραφή τους.
 
Την ίδια ώρα που οι Τουρκοκύπριοι θα εγγράφονταν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους, 70 χιλιάδες νέοι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι θα έμεναν εκτός των εκλογικών καταλόγων.
 
Με την πρόταση του Γιώργου Περδίκη, αυτές οι 70 χιλιάδες νέων ψηφοφόρων εγγράφονται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους.
 
Συνολικά, η Βουλή την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε την εγγραφή 70 χιλιάδων Ελληνοκύπριων και 20 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους.
 
Πονοκέφαλος στο ΥΠΕΣ
Η εξέλιξη αυτή, που προσθέτει στους εκλογικούς καταλόγους 90 χιλιάδες νέους ψηφοφόρους, προκαλεί προβληματισμό στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μελετά όλα όσα συνεπάγονται της απόφασης της Βουλής.
 
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πτυχές πρακτικής εφαρμογής και μελετώνται οι δυσκολίες που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν.
 
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επιφυλάσσεται να σχολιάσει αυτή την απόφαση, αφού τύχει πλήρους ενημέρωσης για το ακριβές περιεχόμενο του νέου Νόμου και τις επιπτώσεις του στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.
 
Στο τραπέζι και η αναπομπή
Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε πως θα ενημερώσει τον κ. Πετρίδη για τις συνέπειες της απόφασης της Βουλής και θα του ζητήσει να γίνει αναπομπή του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί γνωμάτευση και από τον Νομικό Σύμβουλο της Κυβέρνησης, δηλαδή τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Αναπομπή του νόμου ζητά εμμέσως πλην σαφώς και το ΔΗΚΟ, που με ανακοίνωση του ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να εξετάσει όλα τα πραγματικά δεδομένα και να λάβει τις ενδεδειγμένες, υπό τις περιστάσεις, αποφάσεις, που να προστατεύουν το κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της διαδικασίας των Ευρωεκλογών.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης, κατηγορεί τα κόμματα που υπερψήφισαν την πρόταση Περδίκή πως πίσω από την απόφασή τους κρύβονται κομματικές σκοπιμότητες με πολιτικές προεκτάσεις, ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής ως βεβιασμένη.
 
Μεταξύ άλλων το ΔΗΚΟ επισημαίνει πως με την πρόταση:

• Καταργείται, για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο όρος της εξάμηνης διαμονής στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
• Οι στρεβλώσεις που αναπόφευκτα υφίστανται στο Αρχείο Πληθυσμού, όπως ότι αρκετοί είναι οι θανόντες που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα, θα προκαλέσει ανάλογες στρεβλώσεις στον εκλογικό κατάλογο.
 
• Θα προκληθούν προβλήματα στην κατανομή των ψηφοφόρων.
 
• Αυτόματα κάποιοι θα αποκτήσουν δύο εκλογικά δικαιώματα, ένα στην Κύπρο και ένα σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί να ελεγχθεί αυτό και να αποτραπεί.
 
• Θα προκληθεί αύξηση του κόστους για τα δημόσια ταμεία, από μια απόφαση της Βουλής, κάτι που εξετάζεται ότι ίσως είναι αντισυνταγματικό.
 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές