Όσα έγιναν την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία

Το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα στείλει στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκιά.

Ανάμεσα στα βασικά θέματα της βαριάς ατζέντας που συζητούν οι δύο ηγέτες θα είναι και το Κυπριακό, με πηγές από την ελληνική Κυβέρνηση να υπογραμμίζουν πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των δύο ηγετών. Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Τσίπρας και Ερντογάν δέχονται ερωτήσεις από δημοσιογράφους

Ερώτηση για τους "8" δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας από δημοσιογράφο τουρκικού μέσουΤο θέμα που με ρωτάτε (των «8») έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες.

Οι δηλώσεις Τσίπρα Ερντογάν

Αλέξης Τσίπρας: 

Τόνισα την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για όλους 

Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Αν. Μεσόγειο και ότι η ενέργεια θα πρέπει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας.

Τόνισα επισης την ανάγκη να συμφωνήσουμε σε προπαρασκευαστικές συνομιλίες για το θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. 

Καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες στο Κυπριακό που έφτασαν πολύ κοντά στη λύση, όμως ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα.

Τον Δεκέμβρη επισκεφθήκατε για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Πολλή είπαν πως αυτή η συνάντηση δεν ήταν επιτυχημένη γιατί μιλήσαμε με ειλικρίνεια.

Βασικός στόχος μας από εδώ και πέρα η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσουν άλλωστε συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα δεν είναι καλοδεχούμενοι.  Για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς όμως υπάρχουν σαφείς αποφάσεις και πρέπει η Ελλάδα να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ως κράτους δικαίου. 

Έχω κι εγώ ένα μικρό ρεκόρ γιατί σε τέσσερα χρόνια επισκέφθηκα την Τουρκία άλλες τέσσερις φορές. Σε αυτό το θετικό πνεύμα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.
Συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και οικοδόμηση ΜΟΕ Τσίπρας-Ερντογάν

Όλα αυτά τα χρόνια ο διάλογος που είχαμε ήταν ειλικρινής.Θέτει το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο ο Αλέξης Τσίπρας και την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών. 

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία φρέναρε τις θετικές εξελίξεις. Ήμουν από τους πρώτους που σας τηλεφώνησα και σας εξέφρασα την συμπαράστασή μου.

 Στις σημερινές συνομιλίες έγινε σαφές πως αναγνωρίζουμε πως οι προκλήσεις δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. 

Όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν:

Η Τουρκία έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει, η ΕΕ όχι. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία. 

Πιστεύουμε μπορούμε να λύσουμε κάθε θέμα, όταν το συζητάμε.Όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν με δίκαιο τρόπο, σημείωσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.  Περιμένουμε από την Ελλάδα να έχει την ίδια προσέγγιση, είπε. 

Θα πρέπει να εντοπίσουν ένα οδικό χάρτη οι δύο πλευρές. Αυτό θα πρέπει να γίνει για να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. 

Στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις βρισκόμαστε σε σημείο πολύ χαμηλότερο του στόχου μας. Συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις, καθώς και ζητήματα διεθνή

 

7:46  Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια δείπνο. 

7:36  Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.

Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

7:35 Σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι καθυστέρησε η συνάντηση. 

7:00 Στιγμιότυπα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Ανατολού

6:50 Παράλληλα σε εξέλιξη είναι συνάντηση της συζύγου του Πρωθυπουργού, Μπέττυς Μπαζιάνα με την σύζυγο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,Εμινέ Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησης της τελευταίας στην προεδρική κατοικία στην Άγκυρα.

 

6:48 «Θεωρώ σημαντική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ανεξάρτητα αν δεν διασφαλισθεί το αποτέλεσμα που περιμένει κανείς από αυτή τη συνάντηση», δήλωσε στην "ΕΡΑ 5", ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Ανέφερε ότι η επιλογή της Τουρκίας να επικηρύξει σήμερα του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς δεν είναι τυχαία, καθώς θέλει με αυτό τον τρόπο να εντάξει στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Τσίπρα και το συγκεκριμένο ζήτημα.

6:30 Περισσότερο απ΄ότι αρχικά αναμενόταν διαρκεί το τετ α τετ των δύο ανδρών.

5:50 Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πότε θα διεξαχθεί η συνέντευξη τύπου αφού το πρόγραμμα μετακινήθηκε λόγω της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού. 

Πάντως η τετ α τετ συνάντηση μεταξύ των δύ ανδρών ξεκίνησε στις 5 και 40 το απόγευμα

4:45 Σε εξέλιξη η συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

4:29 «Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου» σημειώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, στο Twitter, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου έφθασε πριν από λίγη ώρα.

«Άφιξη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

4:12 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργου με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάϋ

4:06 Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Τον υποδέκτηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

3:50 Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

 3:46:Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.
 

 

3:39 Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάϋ

3:35 Έφτασε στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

- Να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μία σειρά ζητήματα

- Να καταστούν σαφείς οι θέσεις εκατέρωθεν και να αποφευχθούν παρανοήσεις,

- Να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

- Να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου στη Λευκωσία. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών 'Αμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στον τομέα της ενέργειας θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του αγωγού Turkish Stream.  

Σχετικά με το μεταναστευτικό, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ασφάλεια θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, της συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Θα δοθούν, ακόμα, οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που πρόκειται να συναντηθούν σύντομα, ενώ θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

 Σε ό,τι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε μια σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.  

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων