Χωρίς ουσιαστική πρόοδο η προσπάθεια σύναψης των όρων αναφοράς

Με ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ ολοκλήρωσε τη σημερινή πρώτη μέρα των επαφών της στην Κύπρο, κατά την τρίτη στη σειρά επίσκεψή της στο νησί.
 
Η Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε το πρωί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη(σ.σ. είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου μιας ώρας), ενώ σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση που είχε το απόγευμα στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ξεκίνησε στην παρουσία του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου και του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκου Κούρου. Ωστόσο, στη συνεχεία οι κ.κ. Μαυρογιάννης, Προδρόμου και Κούρος εξήλθαν της αίθουσας όπου λάμβανε χώρα η συνάντηση, για να συνεχιστεί εν' είδη τετ α τετ Αναστασιάδη-Λουτ.
 
Μάλιστα, ο κ. Μαυρογιάννης αποχώρησε κάποια στιγμή από το Προεδρικό και επέστρεψε 20 λεπτά αργότερα κρατώντας έναν φάκελο.
 
Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έκλεισε νέα ραντεβού με τους δύο ηγέτες για αύριο. Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 16:30 και όχι στις 18:30 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον Μουσταφά Ακιντζί.  

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των συναντήσεων της κ. Λουτ με τους δύο ηγέτες, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν προσκόμισε οποιοδήποτε προσχέδιο των όρων αναφοράς, με τη συζήτηση να συνεχίζεται επί των θέσεων των δύο πλευρών ως προς το τι θα πρέπει να αποτελέσουν τους όρους αναφοράς και χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιτυγχάνεται οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «ήταν μια καλή συνάντηση, παραγωγική, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, με σκοπό πάντοτε τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς που χρειάζονται για να ξεκινήσει  ξανά η διαπραγμάτευση.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και αύριο συνάντηση, στις 4.30 το απόγευμα, με την κα Λουτ».
 
Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα από την αποψινή συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια παραγωγική διαδικασία, γίνεται συζήτηση εποικοδομητικά, όμως, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».
 
Σε ερώτηση αν η κα Λουτ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποια πρόσκληση από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για συνάντηση των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος απάντηση αρνητικά.
 
Σε παρατήρηση ότι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θεάθηκε να φεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της συνάντηση και να επιστρέφει λίγη ώρα αργότερα, και ερωτηθείς αν προσκομίστηκαν επιπρόσθετα έγγραφα στη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όχι, αυτά είναι τα θέματα της προετοιμασίας του Προέδρου.
 
Γίνεται μεθοδική προεργασία πάνω σε όλη την ιστορία των διαπραγματεύσεων, διότι μιλάμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι λογικό ο Πρόεδρος να έχει τα έγγραφα, τα αρχεία του τα οποία συμβουλεύεται».
 
Σε ερώτηση αν η αυριανή συνάντηση του Προέδρου με την κα Λουτ μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα, ώστε να κωδικοποιηθούν οι όροι αναφοράς και αν πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς,  ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα δούμε αύριο».
 
Κληθείς να πει αν η κα Λουτ έφερε μαζί της κάποιες ιδέες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έρχεται και ανταλλάζει σκέψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
 

Δειτε Επισης

Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο
Ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των ΣΥΟΠ και υλοποίησης των 14 μέτρων για τους τ/κ ενώπιον του Υπουργικού
Επαναλαμβάνει τα πειθαρχικά μέτρα για αντάρτες ο ΔΗΣΥ-«Θα εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις»
Μ. Καρογιάν: Πολλές οι προκλήσεις 20 χρόνια μετά την ένταξη, μάχη ΔΗΠΑ για ΕΚ νέας εποχής
Ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού ζητά ο Μαρίνος Σιζόπουλος
A. Θεμιστοκλέους: Μπήκαμε στην ΕΕ για να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία όχι να τη χάσουμε
Α. Ατταλίδου: Να οικοδομήσουμε μια ενωμένη ομοσπονδιακή Ευρώπη
LIVE/Δικαστήριο: Η μητέρα του Θανάση βρήκε αίμα και η Αστυνομία της απάντησε «τι θέλεις αν μας πεις, ότι είναι φόνος και όχι αυτοκτονία;»
Ν. Παπαδόπουλος: Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ
Α. Καυκαλιάς: Κορυφαίο ορόσημο η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ