Επισπεύδεται η ψήφιση του Ταμείου Υδρογονθράκων, αποφασιστικότητα για ΓΕΣΥ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, την οποία συγκάλεσε και πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με θέμα το ΓΕΣΥ, την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης και η σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων.
 
Στη σύσκεψη, της οποίας προέδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, πέραν των αρχηγών των κόμματα, παρακάθισαν και οι εμπλεκόμενοι με τα υπό συζήτηση θέματα υπουργοί, Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Όσον αφορά το Ταμείο Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου αποφασίστηκε επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ σε σχέση με το ΓΕΣΥ εκφράστηκε ομόφωνα η αποφασιστικότητα όλων για την υλοποίησή του.
 
Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση της ΟΕΒ για αναβολή της έναρξης των εισφορών στο ΓΕΣΥ, ο κ. Προδρόμου διαμήνυσε πως υπάρχει νομοθεσία του κράτους θεσπισμένη, που πρέπει να εφαρμοστεί. «Η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα εφαρμόσει το ΓΕΣΥ. Σήμερα εκφράστηκε η κοινή αποφασιστικότητα για εφαρμογή του Σχεδίου», τόνισε.
 
 
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των κομμάτων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ενώ χαρακτήρισε το ΓΕΣΥ ως την πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ. «Αποσκοπεί στο να δώσουμε το δικαίωμα στον κάθε ασθενή, πλούσιο ή φτωχό, να έχει το δικαίωμα επιλογής του γιατρού και του νοσηλευτή».
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως στη σύσκεψη συζητήθηκε η πρόταση της ΟΕΒ για αναστολή των εισφορών στο ΓΕΣΥ, εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματός του προς αυτή την εισήγηση. Υπενθύμισε συναφώς πως ο ΟΕΒ από την αρχή ήταν εναντίον του Γενικού Σχεδίου Υγείας. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Το ΓΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων ετών και πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του. Ξεκαθαρίσαμε στη σύσκεψη ότι είμαστε αποφασισμένοι οι αποφάσεις της Βουλής να προχωρήσουν», τόνισε ο κ. Κυπριανού.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διατύπωσε τη θέση πως το ΓΕΣΥ πρέπει να υλοποιηθεί, όπως ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή. «Αναπόφευκτα υπάρχουν προβλήματα και είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης να βοηθήσουμε για την επίλυσή τους», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, καλώντας τους γιατρούς να συμμετέχουν και την Κυβέρνηση να προχωρήσει με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.  
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση στον ΟΑΥ σε σχέση με τους χειρισμούς της για το ΓΕΣΥ, κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να προσφέρει την τεχνογνωσία που το κόμμα του, όπως είπε, διαθέτει αναφορικά με το ΓΕΣΥ, ενώ υπέδειξε πως το να υπάρχει προσπάθεια στοχοποίησης των γιατρών δεν συμβάλει στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ και δημιουργεί μόνο προβλήματα.
 
«Ήρθε η ώρα που θα αποκαλυφθούμε όλοι για τις πραγματικές μας προθέσεις, κατά ποσόν προφασιζόμενοι κάποιοι προβλήματα, θα το ακυρώσουν. Κατέθεσα πρόταση στη σύσκεψη να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί όπως είναι. Η πρότασή μου δεν υιοθετήθηκε για να εκδοθεί μια ομόφωνη ανακοίνωση», ανέφερε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
 
«Θεωρούμε», υπογράμμισε, «ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει χωρίς κανένα δισταγμό στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Ο ΟΑΥ έχει κάνει ήδη αρκετά βήματα για να ικανοποιήσει τα θέλω των γιατρών».
 
Ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε παράλληλα πως το κόμμα του ετοιμάζει πρόταση Νόμου, η οποία θα προσφέρει φοροαπαλλαγή στους Κύπριους πολίτες για ιατρικά έξοδα,  δεδομένου ότι θα καταθέτουν αποδείξεις στον Φόρο Εισοδήματος.
 
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως οι Οικολόγοι επαναβεβαιώνουν τη ψήφο τους για εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη βάση της Νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή. Την ίδια ώρα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων στη Βουλή, ενώ εξέφρασε τη διαπίστωση πως πολιτικά κόμματα, διά της πλαγίας, προωθούν τα συμφέροντα των γιατρών.
 
«Δεν θα συνεργαστούμε με τέτοιου είδους δυνάμεις. Ότι είναι λογικό να αναλάβει η Κυβέρνησή να το υιοθετήσει με νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια είναι εκεί και θα πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν ψηφιστεί», επισήμανε ο Γιώργος Περδίκης.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά παράλληλα θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.  
 
«Απ’ εκεί και πέρα, τα όποια εμπόδια υπάρχουν στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα πρέπει να τα επιλύσουν ο ΟΑΥ και η Κυβέρνηση», σημείωσε.
 

Περισσότερα σε λίγο…

Δειτε Επισης

Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας