ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε κλασική ρητορική δαιμονοποίησης και κινδυνολογίας

Απάντηση στα όσα ανέφερε και αφορούν τις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, δίνει μέσω δήλωσης του Εκπροσώπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου.

Σε δήλωση του ο κ. Στεφάνου, σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε δεν διαβάζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ και πως υιοθέτησε κλασική ρητορική δαιμονοποίησης και κινδυνολογίας, την οποία προηγουμένως ο ίδιος κατάγγελλε και απέρριπτε.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Στεφάνου:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε δεν διαβάζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ είτε σκόπιμα τις παραποιεί. Ό,τι και να ισχύει, η ουσία είναι μία: Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να απαντήσει στην κριτική του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος υιοθέτησε κλασική ρητορική δαιμονοποίησης και κινδυνολογίας, την οποία προηγουμένως ο ίδιος κατάγγελλε και απέρριπτε.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να πάψει με παρρησία να λέει τις απόψεις του, γιατί για εμάς η δικαίωση της Κύπρου και η διασφάλιση του μέλλοντος του λαού μας είναι πάνω και πέρα από τις όποιες κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ασφαλώς και ευθύνεται η Τουρκία, την οποία βολεύει το αδιέξοδο που παγιώνει τα διχοτομικά δεδομένα. Πώς γίνεται, όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να επαινούν την Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντανά και να επιμερίζουν ευθύνες αποκλειστικά στους δύο ηγέτες;

Η συμπεριφορά της Τουρκίας όντως είναι απαράδεκτη. Τι εννοεί, όμως, ο Πρόεδρος όταν ρωτά αν ακούμε τις δηλώσεις που γίνονται από μέρους της τουρκικής πλευράς; Μήπως υπονοεί ότι εξαιτίας αυτών των δηλώσεων είναι μάταιο να επιδιώκουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στόχο τον οποίο διακηρύσσει ο Πρόεδρος ότι επιδιώκει; Οι θέσεις της Τουρκίας θα κριθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κι αν είναι αυτές που διακηρύττει αυτή είναι που θα μείνει εκτεθειμένη σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Σημειώνουμε ότι και πάλι ο Πρόεδρος επιμελώς δεν αναφέρεται στο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Και ενόσω ο Πρόεδρος όχι μόνο αποφεύγει να το πράξει, αλλά και όψιμα υιοθετεί τη γνωστή ρητορική ότι δεν θα παραδώσει κοινότητα, τότε συνεχίζει να τροφοδοτεί την εντύπωση ότι ερωτοτροπεί με διχοτομικές λύσεις.

Το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές σε λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει, να καταργεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των όποιων παρεμβατικών δικαιωμάτων. Λύση που να προνοεί για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως άλλωστε προνοεί το Πλαίσιο Γκουτιέρες.
 
Το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μέσα στο οποίο μπορεί να επιτευχθούν όλα αυτά τα οποία στοχεύουμε σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

Αυτός που χειρίζεται το Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος. Αυτός θα έχει την ευθύνη αν τελικά ο ίδιος μείνει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης και όχι της απελευθέρωσης και της επανένωσης
 
Υπενθυμίζεται πως σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κριτική στον ΓΓ του ΑΚΕΛ - χωρίς να τον κατονομάζει - για αναφορές ενώπιον πρέσβεων ξένων χωρών ότι για την μη ύπαρξη διαλόγου ευθύνεται τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά.

 «Με λυπεί ειλικρινά γιατί αντί της συνοχής, αντί της ενότητας, αντί της ρεαλιστικής αντιμετώπισης, αλλά και των όσων λέγονται, αντί να κωφεύουμε καλό θα ήταν να ακούμε τις θέσεις είτε της Τουρκίας είτε κάποιων εκ των Τουρκοκυπρίων που ξεκάθαρα διαμηνύουν τι είναι αυτό που διεκδικούν. Αν κάποιοι συμφωνούν μαζί τους, ας το πουν ευθαρσώς» είπε.Ανέφερε επίσης ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχω απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μου χρέους, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα ορίζεται από την ευθύνη να οδηγήσω την πατρίδα μας στην απαλλαγή από την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα βιώνει», προστατεύοντας την ίδια ώρα κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον