Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥΚΥΠ

Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε επίπεδο Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το περιεχόμενο του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και βρισκόμαστε σε επαφή και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θεωρεί ως  "καθοριστικές και κρίσιμες για το περιεχόμενο του ψηφίσματος", τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως δεν αναμένει να υπάρξει πρόβλημα στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, "παρόλα αυτά,  δεν εφησυχαζόμαστε γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε συνολικά το ψήφισμα τι θα περιλαμβάνει, λαμβάνοντας υπόψη την τουρκική προσέγγιση ότι η Ειρηνευτική Δύναμη δεν χρειάζεται στην Κύπρο και δεν έχει την όποια προστιθέμενη αξία, μια θέση που από το 1964  προβάλλει η τουρκική πλευρά".

 Μπορώ να σας αναφέρω ότι ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε επίπεδο Μονίμων Μελών του Σ.Α. για το περιεχόμενο του ψηφίσματος", ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως "είμαστε σε επαφή και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και θεωρώ τις επόμενες δυο εβδομάδες ως καθοριστικές σε σχέση με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης γενικότερα για όλες τις ειρηνευτικές αποστολές".

Υπενθυμίζοντας πως θα είναι εξάμηνη η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως  "τότε θα πρέπει και πάλι να συζητηθεί η κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, σε μια κρίσιμη περίοδο θα έλεγα, γιατί έχουμε ακούσει από πλευράς του κ.Τσαβούσογλου, αλλά και από πλευράς του κ.Ακιντζί, ότι δεν βλέπουν να επαναρχίζουν συνομιλίες πριν τον Ιούνιο".

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, υπογράμμισε, δεν συμφωνεί με τη θέση αυτή και θεωρεί πως η επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ, θα είναι σύντομα στην Κύπρο, περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Υπέδειξε δε πως "ακόμη και αυτό το διάστημα που δεν γίνονται δημόσιες ανακοινώσεις, υπάρχουν διεργασίες προς την κατεύθυνση να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών".

Άρα εμείς θεωρούμε ότι το συντομότερο θα πρέπει να υπάρξει η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, που θα δημιουργούν προοπτικές για στοχευμένες συνομιλίες, με έναν και μοναδικό στόχο, την επίλυση του Κυπριακού", συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στο κείμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτές οι αλλαγές γίνονται παραδοσιακά και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την αναφορά του, σε συνέντευξη του στο Associated Press, για την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ στην πώληση όπλων στην Κύπρο, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως είναι ήδη γνωστό, ότι στο Αμερικανικό Κογκρέσο έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές διεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως είπε "και σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται το αδόκιμο, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, της ύπαρξης του συγκεκριμένου εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο".

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει σταδιακά και από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση", ανέφερε και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο έχει περισσότερο συμβολική σημασία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Εξέφρασε δε τη θέση ότι αυτό γίνεται "στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης των ΗΠΑ για το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή".
Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών έγιναν στο περιθώριο του 72ου ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του οργανισμού IAESTE International, που φιλοξενεί το IAESTE Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ , στη Λεμεσό.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024