Πρόεδρος: Δεν θα διστάσω να πάρω αποφάσεις για ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο

Δεν θα διστάσει να πάρει αποφάσεις για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο, οι οποίες «θα διασώζουν τον κυπριακό ελληνισμό και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος έκανε παράλληλα κριτική στον ΓΓ του ΑΚΕΛ - χωρίς να τον κατονομάζει - για αναφορές ενώπιον πρέσβεων ξένων χωρών ότι για την μη ύπαρξη διαλόγου ευθύνεται τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
«Με λυπεί ειλικρινά γιατί αντί της συνοχής, αντί της ενότητας, αντί της ρεαλιστικής αντιμετώπισης, αλλά και των όσων λέγονται, αντί να κωφεύουμε καλό θα ήταν να ακούμε τις θέσεις είτε της Τουρκίας είτε κάποιων εκ των Τουρκοκυπρίων που ξεκάθαρα διαμηνύουν τι είναι αυτό που διεκδικούν. Αν κάποιοι συμφωνούν μαζί τους, ας το πουν ευθαρσώς» είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχω απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μου χρέους, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα ορίζεται από την ευθύνη να οδηγήσω την πατρίδα μας στην απαλλαγή από την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα βιώνει», προστατεύοντας την ίδια ώρα κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.
 
«Δεν διστάζω και δεν θα διστάσω να πάρω αποφάσεις για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και ιδιαίτερα τέτοιες αποφάσεις που θα διασώζουν τον κυπριακό ελληνισμό και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη. Αυτό πιστεύω θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Πρόκειται, συνέχισε, για μια κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη και «οφείλουμε πρώτος από όλους εγώ ο ίδιος αλλά και συλλογικά όλοι μας, ο καθένας από τον δικό του χώρο, να εργαστούμε για να έρθει η ειρήνη στον τόπο μας. Να δημιουργήσουμε μια χώρα ευημερούσα, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας».
 
Είπε επίσης ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια κατ’ επανάληψη ήταν μέσα από τολμηρές θέσεις και αποφάσεις να επιτευχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα με στόχο πάντα τη δημιουργία ενός κράτους, το οποίο θα μπορούσε να είναι πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο, απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικούς στρατούς, στα πλαίσια των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αξιών.
 
«Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως δεν υπάρχουν δύο ταχυτήτων κράτη της Ευρώπης, πως δεν υπάρχουν δύο ειδών ανθρώπινα δικαιώματα, εκείνα των υπολοίπων Ευρωπαίων και αυτά που υπολείπονται για τους Κύπριους πολίτες», είπε.
 
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κραν Μοντάνα λέγοντας ότι ήταν «μια προσπάθεια η οποία ήταν ίσως από τις σημαντικότερες που κατεβλήθησαν». Συνέχισε λέγοντας ότι η ελπίδα ήταν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε επιτέλους η Κύπρος «απαλλαγμένη από τις εξαρτήσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» να λειτουργήσει ως κράτος ευρωπαϊκό και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης.
 
«Και τώρα καταβάλουμε προσπάθειες. Και τώρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στη λύση του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.
 
Κανένας, είπε, δεν αισθάνεται άνετα όταν παρακολουθεί να συνεχίζεται η κατοχή ή να τουρκοποιείται το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Συνέχισε, λέγοντας ότι «ο καθένας έχει υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες του, έτσι ώστε το κομμάτι που βρίσκεται ελεύθερο, που φιλοξενεί τους Ελληνοκύπριους, το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην περάσει στον κίνδυνο να βρεθεί ή να μετατραπεί σε κοινότητα».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «είναι υποχρέωση του καθενός να λάβει υπόψη βασικές αρχές και να κωφεύσει στις σειρήνες», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε υπέρμαχοι του διαλόγου».
 
Αναφερόμενος εξάλλου στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, είπε ότι αν και προκαθήμενος της εκκλησίας, ταύτισε τον βίο του με τη σύλληψη  και δημιουργία του κράτους «που αξιωθήκαμε να δούμε το 2004, να εντάσσεται σαν ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια οικογένεια των πλέον ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου».
 
«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην πορεία του τόπου μας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ήταν αποτέλεσμα μίας ζωής αφιερωμένης στην πατρίδα, την πολιτεία, την εκκλησία, τον άνθρωπο» κατέληξε.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ είπε ότι η Εκκλησία αντλεί σήμερα από το όραμα του.
 
Ανέφερε ακόμη ότι αν ζούσε ακόμη λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα απέσυρε την ομοσπονδία, ενώ είπε ότι «η ομοσπονδία του Μακαρίου δεν έχει καμία σχέση με σημερινή».
 
Μεταξύ άλλων είπε ότι παρά το μικρό της μέγεθος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήθελε την Εκκλησία της Κύπρου να είναι παρούσα, τόσο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, όσο και σε συνέδρια στο εξωτερικό. 
 
Για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μίλησε στην εκδήλωση ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» και πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γεώργιος Γεωργής, ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στην εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Χρίστος Κουκλιώτης.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα