Επίθεση ΠΙΣ στον Λιλλήκα και ξεκάθαρη πρόσκληση από τον πρόεδρο της Συμμαχίας

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ) ξέσπασε με αφορμή την πρόθεση του κόμματος του Γιώργου Λιλλήκα να καταθέσει στη Βουλή πρόταση Νόμου, για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μην έχει πλέον την πλειοψηφία ο ΠΙΣ στο Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, το αρμόδιο δηλαδή όργανο για την έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος της ιατρικής στη χώρα μας.
 
Με αυτό τον τρόπο, η Συμμαχία Πολιτών, εκτιμά ότι θα ανοίξει η αγορά και θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές, τόσο για το κράτος όσο για τους ασθενείς, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές προς όλους ότι η Πολιτεία θα το κερδίσει το στοίχημα της υγείας και το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση Λιλλήκα ανοίγει τον δρόμο για κάθοδο Ελλαδιτών γιατρών ενόψει ΓΕΣΥ

Πυρ και μανία ο ΠΙΣ
Στην πρόθεση αυτή της Συμμαχίας Πολιτών αντέδρασε έντονα σήμερα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του για την πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών.
 
«Είναι απογοητευτικό κοινοβουλευτικά κόμματα, που διατυμπανίζουν τις δημοκρατικές τους καταβολές να ζητούν περιορισμό ρόλων συλλογικών σωμάτων και φορέων που εκπροσωπούν μαζικά επαγγελματικές ομάδες», αναφέρει ο ΠΙΣ, υποστηρίζοντας ότι ο δια του νόμου περιορισμός δράσης θεσμικών φορέων συνιστά απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία.
 
Ο ΠΙΣ αναφέρει πως η διαφορετική άποψη σε επιμέρους ζητήματα της δημόσιας ζωής είναι θεμιτή και συνιστά ουσιώδες συστατικό της Δημοκρατίας.
 
«Η ποινικοποίηση της μέσω ανάλογων τιμωρητικών πρακτικών όπως αυτή που εισηγείται η Συμμαχία Πολιτών», συνεχίζει ωστόσο, «παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας».
 
Ο ΠΙΣ καλεί την ιατρική κοινότητα αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να λάβουν θέση για την πρωτοφανή αυτή καταχρηστική, όπως τη χαρακτηρίζει, στάση».
 
«Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι οι γιατροί της Κύπρου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν δέχονται κανέναν περιορισμό στην έκφραση και δράση τους πέρα από αυτούς που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, η επαγγελματική τους δεοντολογία και η επιστημονική τους αξία. Συνεχίζουμε ενωμένοι με συμμάχους τους ασθενείς μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Στην αντεπίθεση η Συμμαχία
Στις βολές του ΠΙΣ δεν άργησε να απαντήσει η Συμμαχία Πολιτών, διά του προέδρου της Γιώργου Λιλλήκα.
 
Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον ΠΙΣ να δημοσιοποιήσουν όλοι τις φορολογικές τους δηλώσεις των τελευταίων πέντε χρόνων, σημειώνοντας ότι έτσι θα μπορούν να κρίνουν οι πολίτες και οι ασθενείς τα πραγματικά κίνητρα του καθενός.
 
Υποδεικνύοντας ότι η ανακοίνωση του ΠΙΣ όζει αυταρχισμού και αλαζονείας, ο Γιώργος Λιλλήκας υπογράμμισε πως «ως Συμμαχία Πολιτών δεν παρεμβήκαμε ποτέ στον ρόλο συλλογικών σωμάτων και φορέων. Η ηγεσία και τα σώματα του ΠΙΣ είναι απόλυτα ελεύθεροι να πάρουν όποια απόφαση επιθυμούν, ελεύθερα και δημοκρατικά. Εμείς τη σεβόμαστε έστω και αν διαφωνούμε».
 
«Αναγνωρίζουμε», συνέχισε, «το δικαίωμα στους γιατρούς να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, αναγνωρίζουμε όμως και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμα των ασθενών και των πολιτών να έχουν Γενικό Σχέδιο Υγείας. Δεν θα αφήσουμε μια χούφτα γιατρούς να τους το στερήσουν».
 
«Μαθήματα δημοκρατίας δεν δεχόμαστε από την σημερινή ηγεσία του ΠΙΣ, η οποία δημόσια απειλεί και εκβιάζει τους γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ με παραπομπή στο πειθαρχικό ή με διαγραφή τους», υπογράμμισε.
 
Υπενθύμισε ακόμη ότι είναι ο ΠΙΣ που αρνείται τον διάλογο, αφού ακύρωσε δυο φορές συνάντηση με την ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών και αρνήθηκε να συμμετέχει σε εκδήλωση της για το ΓΕΣΥ, ακριβώς γιατί δεν δέχεται την διαφορετική άποψη.
 
«Ο ΠΙΣ», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, «έπρεπε να γνωρίζει ότι τον όποιο ρόλο απέκτησε ως Σώμα και τον έχει σήμερα, του τον έδωσε η Πολιτεία δια μέσου νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχει κάθε δικαίωμα η Πολιτεία και η Βουλή να τροποποιήσουν τον νόμο».
 
«Η ηγεσία του ΠΙΣ ισχυρίζεται ότι αντιμάχεται το ΓΕΣΥ για χάριν των ασθενών. Ας παραδεχθεί ότι το κάνει καθαρά για προσωπικά οικονομικά συμφέροντα», είπε. «Όποιος», πρόσθεσε, «δεν ικανοποιείται με τις εκατό ή διακόσιες χιλιάδες ευρώ που μπορεί να κερδίσει ετησίως μέσα από το ΓΕΣΥ ας μείνει εκτός του συστήματος».
 
«Ως Συμμαχία Πολιτών», συνέχισε, «είμαστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία των γιατρών θα ακούσουν τη συνείδηση τους και θα κλείσουν τα αφτιά τους στη σημερινή ηγεσία του ΠΙΣ».
 
«Για να διαφανεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγος  που υποσκάπτουν το ΓΕΣΥ, αν είναι η έγνοια τους για τους ασθενείς ή έγνοια τους είναι τα χρήματα, έχω μια πρόκληση για την ηγεσία του ΠΙΣ. Μια πρόκληση που υπηρετεί την αλήθεια και τη διαφάνεια που είναι αρχή της δημοκρατίας», είπε.
 
«Ας δημοσιοποιήσουμε όλοι τις φορολογικές μας δηλώσεις των τελευταίων πέντε χρόνων. Έτσι θα μπορούν να κρίνουν οι πολίτες και οι ασθενείς τα πραγματικά κίνητρα του καθενός μας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς