Το ψευδοκράτος θα συνεχίσει την ενεργό διπλωματία, δηλώνει ο Οζερσάι

Με το να κάθεσαι εδώ και να κάνεις κάποιες δηλώσεις ή να συναντάσαι με κάποιους Πρέσβεις δεν μπορείς να κάνεις ενεργό διπλωματία, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι που έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ στα κατεχόμενα.
 
«Είναι εφικτό το να παρουσιαστείς σε διεθνείς πλατφόρμες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρόμοιες επαφές».
 
 Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο «υπουργός εξωτερικών» μιλούσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα σχετικά με τις επαφές που είχε σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον οι οποίες – είπε – από άποψη περιεχομένου και της μεταφοράς των απόψεων της τ/κ πλευράς, «ήταν αποδοτικές».
 
Ο κ. Οζερσάι πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις του στην Αμερική μετέφερε τη θέση για συνεργασία των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, η υγεία και αλλού, χωρίς να περιμένουμε την λύση του Κυπριακού. «Η ε/κ πλευρά δεν είναι υπέρ της συνεργασίας στο φυσικό αέριο.
 
Αυτό θα το εξηγήσουμε στη διεθνή κοινότητα γιατί αυτή θα πρέπει πιέσει την ε/κ πλευρά να συνεργαστεί. Αλλιώς, εάν η διεθνή κοινότητα, χωρίς λύση του Κυπριακού, συμπεριφέρεται στην ε/κ πλευρά σαν να είναι κυβέρνηση και της δίδει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο, τότε εγώ γιατί να προχωρήσω σε λύση. Εγώ αν ήμουν (στη θέση των Ε/κ) δεν θα το έκανα».
 
Όλοι ξέρουν καλά ότι υπάρχουν και δικαιώματα των Τ/κ στο φυσικό αέριο, δήλωσε ο κ. Οζερσάι. «Εάν σε αυτή την περιοχή δεν γίνει συνεργασία χωρίς να περιμένουμε την λύση, θα υπάρξει ζημιά στην ασφάλεια και θα προκύψουν ζητήματα οικονομικών αποζημιώσεων σχετικά με τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο. Από αυτή την άποψη οι συναντήσεις μας ήταν πολύ επωφελείς».
 
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις για τις θέσεις που μετέφερε στις ΗΠΑ σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Οζερσάι είπε ότι είναι θέση της «κυβέρνησης» πως το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να επανεξεταστεί, το είπε και ο Τ/κ ηγέτης, οπότε – σημείωσε – η θέση που έθεσε είναι της τ/κ πλευράς.
 
Επανέλαβε δε ότι η ειρηνευτική δύναμη μπορεί να ασκήσει τα σημερινά της καθήκοντα, χωρίς να είναι στρατιωτική, φέροντας ως παράδειγμα την επιτήρηση και τη σύνταξη εκθέσεων. «Αυτά μπορούν να τα κάνουν τα ΗΕ χωρίς να είναι στρατιωτικοί».
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι το ψήφισμα 186 των ΗΕ, που θεωρούν μόνη κυβέρνηση εκεί των Ε/κ – όπως είπε -  εξυπηρετεί το υφιστάμενο καθεστώς, λέγοντας ότι είναι λάθος να συσχετίζεται η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με αυτή του τουρκικού στρατού.
 
Εάν η ειρηνευτική δύναμη μπορούσε να επιτύχει την ειρήνη, είπε, από το 1964 μέχρι το 1974 οι Τ/κ «δεν θα έχαναν τα σπίτια τους, τους τόπους τους, τις ζωές τους, τις περιουσίες τους».
 
Αποδέχθηκε ότι στο Κυπριακό οι «συγκυβερνώντες» έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά – είπε – αυτή η «κυβέρνηση» έχει εξωτερική πολιτική και τα όσα ο ίδιος μεταφέρει είναι η «κυβερνητική» πολιτική στο φυσικό αέριο, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το θέμα της «απομόνωσης» κατά την έκφρασή του.
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ γίνεται λόγος σε ομοσπονδιακή λύση, ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι «είναι σωστό. Δεν γίνεται συζήτηση για το μοντέλο της λύσης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ