Πρόταση Λιλλήκα ανοίγει τον δρόμο για κάθοδο Ελλαδιτών γιατρών ενόψει ΓΕΣΥ

Με στόχο να κόψει τη φόρα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ηγετικά στελέχη του οποίου διαρρέουν ποικιλοτρόπως πως θα αποκλείσουν Ελλαδίτες γιατρούς από το να ασκήσουν το επάγγελμα τους στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας κατέθεσε πρόταση ενώπιον της Βουλής που τροποποιεί τη νομοθεσία για να ανοίξει η αγορά.
 
Μιλώντας στον REPORTER ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέλυσε την τροποποίηση της νομοθεσίας που προτείνει, ώστε να αλλάξουν οι νόμοι που διέπουν την λειτουργία του Ιατρικού Συμβουλίου, το οποίο έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση των γιατρών που εργάζονται στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών πλέον η ευθύνη για διορισμό των μελών του Ιατρικού Συμβουλίου μεταφέρεται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Συγκεκριμένα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα επτά μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου διορίζονται, τα τέσσερα μετά από πρόταση του ΠΙΣ και τα τρία μετά από πρόταση του Υπουργείου Υγείας. Η πρόταση του κ. Λιλλήκα μεταφέρει την ευθύνη διορισμού των επτά μελών απευθείας στο Υπουργικό, ούτως ώστε, όπως ο ίδιος εξήγησε να μην μπορεί ο ΠΙΣ να αποκλείει Ελλαδίτες γιατρούς από την άσκηση του επαγγέλματος στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενος τις πρόνοιες που η νομοθεσία περιλαμβάνει όσον αφορά στον τρόπο αδειοδότησης των γιατρών.
 
Η δεύτερη πρόνοια της νομοθεσίας για την οποία προτείνει τροποποίηση η Συμμαχία Πολιτών είναι αυτή που αφορά τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του Ιατρικού Συμβουλίου.

 

O κ. Λιλλήκας διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζει όλους τους γιατρούς με την ηγεσία του ΠΙΣ η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών και κρατά στο σκοτάδι την μάζα των γιατρών που μόνο να κερδίσουν έχουν από την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ.
 
Όσον αφορά την ουσία της πρότασης που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής, σημείωσε πως αυτή έχει βασικό στόχο να αποτρέψει την ηγεσία του ΠΙΣ από το να αποκλείσει την ένταξη γιατρών από την Ελλάδα να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, σημείωσε πως η Γερμανία δέχθηκε χιλιάδες γιατρούς από την Ελλάδα, και διερωτήθηκε αν «οι Ελλαδίτες γιατροί είναι ικανοί για να εργαστούν στη Γερμανία αλλά δεν κάνουν για την Κύπρο;»
 
Παράλληλα επεσήμανε πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για τις απολαβές των Ελλαδιτών γιατρών (σ.σ και οι οποίες είναι πολύ χαμηλές), σίγουρα θα τους ενδιέφερε να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ και να έχουν απολαβές κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με αυτές που έχουν σήμερα.
 
Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας η πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής θέτει όλα τα κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους και θα δείξει αν και τα υπόλοιπα κόμματα που τάσσονται υπέρ του ΓΕΣΥ το εννοούν.
 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Συμμαχίας υπέδειξε πως κάποια κόμματα περιορίζονται σε ευχολόγια χωρίς να καταδικάζουν τις απαράδεκτες ενέργειες του ΠΙΣ, επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν στελέχη και ψηφοφόρους τους.

 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο