Αναγνωρίζει την ανάγκη παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο η Σπέχαρ

Τη θέση πως η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας και αποφυγής οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων εξελίξεων στην Κύπρο, υιοθετεί η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της μετάβασης της κ. Σπέχαρ στις ΗΠΑ, όπου θα έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου και του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με φόντο τη συζήτηση για ανανένωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο τέλος του Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, και ερωτηθείς κατά πόσο πήρε θετικά μηνύματα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτό που εισέπραξε από την συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, είναι ότι η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ υιοθετεί πως η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας στο νησί.
 
«Αυτό που έχω εισπράξει είναι ότι και η κ. Σπέχαρ υιοθετεί ότι η ανάγκη παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ φαίνεται να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας και αποφυγής οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων εξελίξεων», υπέδειξε ο Πρόεδρος, ενώ ερωτηθείς αν αυτό θα αντανακλάται και στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει.
 
Η Σπέχαρ
«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, περιλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Σπέχαρ εξερχόμενη του Προεδρικού, προσθέτοντας ότι συζήτησαν την επερχόμενη επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η οποία-όπως σημείωσε-νομίζω θα είναι αρκετά σημαντική.
 
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιθανόν και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητήσουν για την Κύπρο και τις τρέχουσες απόψεις τους.
 
Έπειτα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου και του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 
«Θα συναντηθώ επίσης με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όλα αυτά θα γίνουν σε προετοιμασία για την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου», σημείωσε.
 
Η κ. Σπέχαρ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει επίσης τις χώρες που συνεισφέρουν στρατιώτες και αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ γιατί «διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της δύναμης μας επί τόπου με τους στρατιωτικούς συναδέλφους μας».
 
Εξέφρασε την ελπίδα να είναι μια πολύ καλή σύνοδος με το Συμβούλιο Ασφαλείας, προτού αποφασίσουν για την ανανέωση των όρων εντολής της δύναμης.
 
Η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πιθανόν να αποφασιστεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τέλος του μήνα, είπε.

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης