Δευτέρα 24 Ιουν, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία για Κυπριακό και ενεργειακά ενώπιον Μέρκελ

  10/01/2019 21:42
Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία για Κυπριακό και ενεργειακά ενώπιον Μέρκελ

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία για Κυπριακό και ενεργειακά ενώπιον Μέρκελ

  10/01/2019 21:42
Τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία, υπογράμμισε στην γερμανίδα Καγκελάριο ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα στο περιθώριο της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα.
 
Στις κοινές δηλώσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός υπέδειξε πως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκιας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης και παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ε.Ε.
 
Και αυτό, πρόσθεσε, ιδίως σε μια περίοδο, κατά την οποία υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, και ένας νέος ενεργειακός χάρτης που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια και που θα πρέπει όλοι να τηρούν απαραίτητα το διεθνές δίκαιο.
 
Αυτές τις μέρες, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει σε εξορύξεις, όντας απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
 
Αναφερόμενος στην κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η Καγκελάριος έρχεται σε μια διαφορετική χώρα, με την οικονομία να υποφέρει και καμία ελπίδα ανάκαμψης. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά με συχνά άδικα μέτρα. Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση, εξερχόμαστε από την κρίση με σοβαρές πληγές που της επουλώνουμε σταδιακά».
 
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων, είναι πρωταθλητής στην Ευρώπη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη μείωση της ανεργίας».
 
Για τις σχέσεις των δυο χωρών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δοκιμάστηκαν, αλλά άφησαν τα προβλήματα πίσω.
 
«Το σημαντικότερο ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα: τεμπέλης Έλληνας και αυταρχικός Γερμανός».
 
Οι δηλώσεις Μέρκελ
Στις δικές της δηλώσεις η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «έπρεπε να διδαχτούμε, να μάθουμε διαφορετικές θέσεις. Το πετύχαμε γιατί έχουμε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη. Κυρίως οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν μεταρρυθμίσεις με προσωπικές δύσκολες καταστάσεις. Ξέρω τι λέω, έρχομαι από μια περιφέρεια που είχε ανεργία 20%». 
 
Όπως είπε η γερμανίδα Καγκελάριος, «η κατάσταση έχει αλλάξει. Δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας».
 
Και υπέδειξε ότι με τα 4 εκατ. φέτος μόνο τουριστών δημιουργείται στενός δεσμός. 
 
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας