Αλωνίζει στη Νέα Υόρκη ο Οζερσάι

Με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Ιανουάριο, Πρέσβη της Δομινικανής Δημοκρατίας, Χοσέ Σίνγκερ, υπό την προεδρία του οποίου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει στις 31 Ιανουαρίου το θέμα της επέκτασης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη, ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

 Όπως έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στη Νέα Υόρκη είχε συναντήσεις επίσης με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στα ΗΕ, καθώς και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γερμανίας που είναι μη μόνιμος μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ (για την περίοδο 2019-2020), τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Περού στα ΗΕ και άλλους, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Να σημειωθεί ότι τα νέα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και η Δομινικανή Δημοκρατία.
Τα ξημερώματα σήμερα, ο κ. Οζερσάι έγραψε επίσης ότι μετέβη στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει εκεί τις επαφές του, μεταφέροντας τη φωνή και τις σκέψεις των Τ/κ, όπως ανέφερε.

 Η προσέγγιση της ε/κ πλευράς ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό πρέπει να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο δεν έχει καμία συνέπεια, πρόσθεσε, επειδή αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία.
 Σύμφωνα με το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Οζερσάι από τη Νέα Υόρκη προέβη σε δηλώσεις για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και είπε ότι η ε/κ πλευρά θέλει η πορεία της ειρηνευτικής δύναμης να συνεχίσει ίδια, όπως και του καθεστώτος, εδώ και 55 χρόνια, αλλά η τ/κ πλευρά – όπως είπε – θα δώσει αγώνα ενάντια σε αυτό.

 Ο Προεδρεύων του ΣΑ του ΟΗΕ ασκεί έναν διαφορετικό ρόλο κάθε φορά, είπε και γι’ αυτό συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δομινικανής Δημοκρατίας.

 Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές δυνάμεις και η συζήτηση στο τέλος Ιανουαρίου στο ΣΑ του ΟΗΕ και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα γίνει στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης.

 Από το 1964, είπε, το ΣΑ του ΟΗΕ έχει πάρει πολλές αποφάσεις για την αναθεώρηση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά αισθάνεται άνετα στην παρούσα κατάσταση και θέλει να συνεχίσει να υπάρχει ως έχει το ίδιο καθεστώς.

 «Η ε/κ πλευρά προσπαθεί να χτίσει μια εικόνα σαν να μην έχουν διακοπεί οι συνομιλίες, λες και η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται. Και προσπαθούν να πείσουν ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια νέα διαδικασία και να μην ακουμπήσει κανείς την ειρηνευτική δύναμη, να συνεχίσει ως έχει».

 Όλοι μας ξέρουμε, συνέχισε, ότι η διάσκεψη για την Κύπρο το 2017 στην Ελβετία είχε ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα και από τότε δεν έχει καμία διαπραγμάτευση στην Κύπρο, η διαδικασία έχει διακοπεί. «Δεν υπάρχει καμία διαδικασία τώρα στην Κύπρο. Μόνο η σύμβουλος Λουτ έχει διοριστεί και προσπαθεί να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση. Εξάλλου η κ. Λουτ δεν έχει καθήκον να κάνει διαπραγματεύσεις ούτε να συμπεριληφθεί σε αυτές».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, δεν έχει καμιά συνέπεια η στάση της ε/κ πλευράς, ενώ για την θέση των Ε/κ ότι ενόσω υπάρχει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο είναι υποχρεωτική και η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός ήρθε στην Κύπρο το 1974, ενώ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε σταλεί από το 1964.

 Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν στάλθηκε, είπε, λόγω του τουρκικού στρατού τότε, αλλά λόγω των διακοινοτικών ταραχών, υποστηρίζοντας ότι αυτό το επιχείρημα των Ε/κ δεν έχει ισχύ, ούτε νόημα και αυτό εξηγεί στους συνομιλητές του.

 Στη διπλωματία, συνέχισε, μπορεί να μην αλλάξει κάτι σε μια συνάντηση ή σε μια μέρα αλλά είναι σημαντικές οι επαφές για να μπορέσεις να επηρεάσεις τη λήψη αποφάσεων και να μεταφέρεις τις απόψεις σου εντός του συστήματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση