Αυτά είναι τα πρακτικά του Εθνικού που δημοσιοποίησε ο Σιζόπουλος

Τονίζοντας πως έχει καθαρή την συνείδηση του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δημοσιοποίησε αποσπάσματα από τα πρακτικά του Εθικού Σμυβουλίου.
Μετά την εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διάβασε αποσπάσματα από πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου στα οποία καταγράφονται όσα μέχρι σήμερα έχει συμφωνήσει ο κ. Αναστάσιαδης στις συνομιλίες.  
 1.      ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ:
Συμφωνήθηκε όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ (4+4). Για συνταγματικά θέματα η επιλογή του προέδρου θα γίνεται με κλήρο από έναν κατάλογο ξένων δικαστών (εκτός Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας).  Ο ξένος δικαστής θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.
2.      ΓΕΡΟΥΣΙΑ
Η σύνθεση του ανώτατου νομοθετικού σώματος θα συγκροτείται στη βάση εθνοτικής προέλευσης 50/50 με ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (20 + 20).
 
3.      ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Οι πολίτες θα έχουν τέσσερις κατηγορίες πολιτών με διαφορετικές ιδιότητες:
 
·         Όλοι όσοι θα έχουν την υπηκοότητα του τ/κ και του ε/κ συνιστώντος κράτους. Όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν όλα τα δικαιώματα τους κατοχυρωμένα.
·         Ο Ε/κ που θα μετακινείται στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα μπορεί να αιτείται να του παραχωρηθεί η τ/κ υπηκοότητα. Θα έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Τ.Α. και Ευρωεκλογές (όχι βουλευτικές, όχι Προεδρικές)
·         Όσοι θα έχουν μόνιμη εγκατάσταση αλλά δεν θα έχουν υπηκοότητα στη συνιστώσα πολιτεία θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
·         Αυτοί που θα διαμένουν στο ένα συνιστών κράτος αλλά θα θεωρούνται ετεροδήμοτες και θα ψηφίζουν για τις εκλογές του άλλου συνιστώντος κρατιδίου.
 
4.      ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
Η Επιτροπή Περιουσιακού (με αναλογία 1 Ε/κ προς 1 Τ/κ και 1 ξένο εμπειρογνώμονα που θα προεδρεύει) θα αποφασίζει στη βάση κριτηρίων και θα παίρνει απόφαση που θα καθορίζει ποιος θα έχει προτεραιότητα ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης.  
  5.      ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Θα αποτελείται από 3+3 Ε/κ και Τ/κ. Θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία (2 προς 1) και η νικώσα ψήφος θα ανήκει στον Πρόεδρο.
 
6.      ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΡΑΤΟΥΣ
Θα υπάρχει αναλογία 2:1 για όλες τις θέσεις διορισμού.
 
·         Από τα διαφορετικά σημεία των πρακτικών προκύπτει επίσης ότι έχει συμφωνηθεί η ντε φάκτο παραμονή 114.000 εποίκων στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics