Μιχάλης Σαρρής: Βιαστήκαμε να βγούμε από το μνημόνιο

Οι προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, παραμένουν οι ίδιες που είχε να αντιμετωπίσει κατά την τελευταία τριετία, παρά την έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε στον Reporter ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
 
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το ΓΕΣΥ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επίσης, η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αναιμική, είπε ο κ. Σαρρής.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το κόστος δανεισμού της Κύπρου είναι ψηλό εξαιτίας της μη συμπλήρωσης του προγράμματος διάσωσης.

«Πληρώνουμε επιτόκια 4,5% ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν 1%. Ένας άγραφος κανόνας λέει ότι τα επιτόκια, που πληρώνει ένα κράτος πρέπει να είναι ίσα με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μαζί με τον πληθωρισμό. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου είναι 1-1,5% και το επιτόκιο που θα πληρώνουμε 4,5%. Μια χώρα, η οποία θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της και παράλληλα να παρουσιάζει θετική εικόνα στις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί να πληρώνει 4,5% επιτόκιο ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της είναι στο 1%. Αν συμπληρώναμε το πρόγραμμα διάσωσης και δεν βγαίναμε νωρίτερα από το μνημόνιο, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», τόνισε ο Μιχάλης Σαρρής.

Συμπλήρωσε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο είναι μεν θετική, από άποψη ψυχολογίας, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και το συμφέρον της οικονομίας. Έπρεπε να εκπληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα συμφωνηθέντα διότι με αυτό τον τρόπο δίνεται διαφορετική εικόνα προς εκείνους που σκέφτονται να δανείσουν στην Κύπρο.» 

Επανέλαβε ότι αν συμπληρώναμε το πρόγραμμα διάσωσης, οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες. 

Διατύπωσε, ωστόσο, τη θέση ότι «πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι διότι αυτά τα τρία χρόνια σταθεροποιήθηκε η οικονομία» και σημείωσε ότι «το χρέος της Κύπρου, το οποίο θα αποπληρωθεί με τη συνεισφορά των φορολογουμένων, είναι πολύ μικρότερο από όσο θα ήταν αν δανειζόμασταν ολόκληρο το ποσό που χρειαζόμασταν. Συνεχίζει να είναι ψηλό το χρέος, όμως, είναι διαχειρίσιμο».

Ερωτηθείς αν θα αναλάμβανε ξανά τέτοια θέση ευθύνης, παρόλο που την προηγούμενη φορά διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα και διαψεύστηκε, ο κ. Σαρρής απάντησε ότι και τις δύο φορές που ανέλαβε Υπουργείο, του είχε ζητηθεί να προσφέρει από τεχνοκρατικής πλευράς.
 
«Οι συνθήκες τον Μάρτη του 2013 ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολες και το αποτέλεσμα είχε προκαθοριστεί από την συμπεριφορά της Κύπρου από το 2011-2012. Δεν είχαμε το πολιτικό θάρρος να προσφύγουμε από νωρίς στον ΕΜΣ και έτσι, η διαπραγματευτική μας δύναμη τον Μάρτιο του 2013 ήταν μηδέν και η αξιοπιστία μας ανύπαρκτη. Δεν είχαμε άλλες επιλογές», κατέληξε ο τέως Υπουργός Οικονομικών.
 

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί