Επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής αποφάσισαν Ελλάδα και Τουρκία

Επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής αποφάσισαν σήμερα Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο του Τέταρτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας. "Χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έγινε μισό βήμα και σήμερα ολοκληρώθηκε", είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα την πρόταση που κατάθεσε χθες η Τουρκία στις Βρυξέλλες αλλάζοντας τα δεδομένα, όπως ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντική για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση στο Αιγαίο αποτελεσματικά. 

Για το Κυπριακό και το Αιγαίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν σε θετικό κλίμα, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας ομόλογός του έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα για να επιλυθούν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι επιτακτική μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.
 
Στη συνέντευξη τύπου πρώτος έλαβε τον λόγο ο Τούρκος Πρωθυπουργός λέγοντας ότι η Σμύρνη είναι το παράθυρο του Αιγαίου και είναι ο ωραιότερος τρόπος για να σταλούν τα μηνύματα. Καλωσόρισε τον ΄Έλληνα ομόλογό του λέγοντας "καλώς ήρθατε" στα ελληνικά και είπε ότι πραγματοποίησαν εποικοδομητικές επαφές. Στις συναντήσεις συμμετείχαν έντεκα Τούρκοι Υπουργοί, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι συζήτησαν όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας καθώς και το Συριακό. 

Αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται έργα για ατμοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται έργα για ταχύπλοο τρένο μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, διαπίστωσαν ότι πρέπει να ξεκινήσει αεροπορική σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας, κάτι που ελπίζουν να ξεκινήσει αμέσως μετά τις συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα. Ευχήθηκε να συνεχιστεί και η συνεργασία τους στο τουριστικό τομέα και να αναπτυχθούν οι δύο χώρες. Όπως είπε η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη του χρόνου. 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι συναντώνται συχνά πλέον με τον Έλληνα ομόλογό του, εξέτασαν τα θέματα παράνομων μεταναστών και οι δύο χώρες μοιράζονται από κοινού την προσφυγική κρίση. Ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σημαντική για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική κρίση στο Αιγαίο. 

Για το Κυπριακό και το Αιγαίο ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι συζήτησαν σε θετικό κλίμα και πρόσθεσε πως ο Έλληνας ομόλογός του έδειξε και για τα δύο ζητήματα την μεγάλη αποφασιστικότητά του για να επιλυθούν. "Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή", ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Παίρνοντας τον λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σμύρνη είναι το μπαλκόνι προς το Αιγαίο και αισθάνεται το ιστορικό βάρος της πόλης αυτής, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα είναι η πόλη που θυμίζει πόλεμο, προσφυγιά και ξεριζωμό. Είναι όμως και η πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού, του εμπορίου και της συνύπαρξης και γι αυτό επέλεξαν να πραγματοποιήσουν εκεί τη συνάντησή τους. Αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες για αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Άγκυρας, ατμοπλοϊκή σύνδεση Θεσαλονίκης-Σμύρνης, συνεργασία ραδιοτηλεοπτική.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί να εξελίσσεται ένα ανθρώπινο δράμα στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι "είμαστε εδώ με τον Αχμέτ για να δηλώσουμε ότι αυτό που συμβαίνει στις θάλασσές μας είναι ντροπή για τις αξίες του πολιτισμού μας". 

Παράλληλα καταβάλλουν, όπως είπε, προσπάθεια για να χτυπήσουν τα δίκτυα των διακινητών. Όπως είπε επικαιροποίησαν τη συμφωνία επανεισδοχής και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό γιατί όπως είπε υπάρχει βούληση να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να προσφέρουν φιλοξενία και ανθρωπιά στους πρόσφυγες αλλά δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων που θέλουν άσυλο στην Ευρώπη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι προωθούν τον μηχανισμό νόμιμης οδού προς τις χώρες της ΕΕ παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των διακινητών. 

Για το Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι είναι επιτακτική η μόνιμη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα επιτρέπει στην επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο να κατοχυρώνει την ασφάλεια όλου του λαού της Ε/Κ και Τ/Κ και των άλλων μειονοτήτων με σύγχρονους όρους.

Για την κατάσταση στο Αιγαίο είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία του στον Τούρκο ομόλογό του και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, λέγοντας ότι δεν συνάδει με το κλίμα καλής φιλίας. Όπως είπε η άποψη του Τούρκου Πρωθυπουργού για αντιμετώπιση του θέματος είναι ειλικρινής. 

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική προσθέτοντας ότι είναι σημαντική για την Τουρκία τόσο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις όσο και για τις διμερείς σχέσεις. Όπως είπε πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει
θάλασσα συνεργασίας. 

Σε ερώτηση του CNN Turk για την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Κιλίς σήμερα αλλά και για την χθεσινή σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι το επεισόδιο στο Κιλίς είναι θλιβερό και πως το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει καμιά σκέψη για κατάπαυση του πυρός, γι αυτό και πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. 

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι για τους πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα εφαρμόζεται η συμφωνία επανεισδοχής ενώ για όσους πληρούν τους όρους μεταναστών που έφυγαν λόγω της συριακής κρίσης θα μπορούν να τους στέλνουν στην Ευρώπη. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στην Τουρκία δεν θα τους πιέζουν να φύγουν, ενώ όσοι θέλουν να φύγουν θα τους στέλνουν διά της νόμιμης οδού. 

Στην ίδια ερώτηση ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την δολοφονική ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους σήμερα στο Κιλίς, λέγοντας ότι είναι καταδικαστέα. 

Για τη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η χθεσινή πρόταση του Τούρκο Πρωθυπουργού ήταν ενδιαφέρουσα και πρέπει να χτυπηθεί το μοντέλο διακίνησης. Πρέπει να δουν, όπως είπε την νομική πλευρά της πρότασης επισημαίνοντας ότι χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα και σήμερα το ολοκλήρωσαν. 

Σε ερώτηση της Καθημερινής για το Αιγαίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν πρόσφεραν τίποτα. Συγκεκριμένα για το Αιγαίο και τις παραβιάσεις είπε ότι τα σημεία που για την Τουρκία είναι παραβιάσεις δεν είναι για την Ελλάδα και εκείνα που είναι παραβιάσεις για την Ελλάδα δεν είναι για την Τουρκία. "Πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. 

Για το Casus Belli ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε όταν το τουρκικό κοινοβούλιο είχε λάβει απόφαση το 1996 γι αυτό το θέμα την έλαβε επειδή μια βδομάδα προηγουμένως το ελληνικό κοινοβούλιο είχε λάβει μια άλλη απόφαση. Και οι δύο χώρες πρέπει να πάρουν πίσω τις αποφάσεις τους, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας ότι πρέπει να βγει από κάθε σκέψη και μυαλό το ζήτημα του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. 

Στο ίδιο ερώτημα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνούν πως πρέπει αυτό να αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο, προσθέτοντας ότι είναι κατάλοιπα άλλης εποχής και δεν συνάδουν με το κλίμα φιλίας. 

Δειτε Επισης

Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο