Παρακολουθεί την ένταση ανάμεσα σε Ερντογάν-Νετανιάχου η Λευκωσία-Σε εγρήγορση η Κ.Δ.

 
Η προσπάθεια που κάνει μεθοδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για να πετύχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή θα είναι βιώσιμο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, και ερωτηθείς πότε αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ κα Λουτ και αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις της, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό επιδιώκει ο Πρόεδρος και γενικά η ελληνική κυπριακή πλευρά και γίνεται η προετοιμασία μέσω της κας Λουτ όπως το ζήτησε ο ΓΓ".
 
Όπως πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, "με την επάνοδο της κας Λουτ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με το νέο χρόνο, ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, ελπίζουμε να ξέρουμε περισσότερα", ενώ "μιλώντας για εμπιστοσύνη", συνέχισε, "η απαλλαγή της χώρας από εγγυήσεις, επεμβάσεις και από τον κατοχικό στρατό της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να υπάρξει ακριβώς εμπιστοσύνη και ένα μέλλον που θα φτιάξουμε οι ίδιοι οι Κύπριοι και όχι κάποιοι άλλοι για μας".
 
Άλλωστε, σημείωσε ο Κυβ.Εκπρόσωπος, "όπως είπε ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας που θα εξασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας".
 
"Σκοπός και στόχος είναι (να υπάρξει) ένα τέτοιο σύστημα ασφάλειας για να τερματιστεί η μόνιμη απειλή που είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής σε επιθετική διάταξη και να τερματιστούν και οι άλλες απειλές που καθημερινά απαγγέλλονται από την Άγκυρα, θέλοντας να επιβάλει δικά της συμφέροντα, σκοπιμότητες και βλέψεις στους Κυπρίους», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να έχει αλλάξει η τουρκική θέση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται ακριβώς αυτή η διαδικασία για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Στη διάρκεια της διαδικασίας δεν είναι σκόπιμο ούτε προβλέψεις να κάνουμε ούτε να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που θα επαναλάβω είναι την καθαρή πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις γραμμές των ΗΕ, σε αυτά που προβλέπουν οι αποφάσεις των ΗΕ, αλλά και με δεδομένο το μεγάλο κεφάλαιο, το κεκτημένο για τη λύση του Κυπριακού, το πλαίσιο Γκουτέρες».
 
Κληθείς να σχολιάσει κινήσεις εντυπωσιασμού της Τουρκίας περί κοινών της ασκήσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για πολλές συζητήσεις, δηλώσεις, ή κινήσεις εντυπωσιασμού, ο ενεργειακός προγραμματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Όταν υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους, η ασφαλέστερη απάντηση – και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας μια απάντηση που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο πάνω από όλα – είναι να ενασκούνται αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα'.
 
Τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον φυσικό πλούτο της Κύπρου ενισχύονται, σύμφωνα με τον Κυβ.Εκπρόσωπο, "από ένα πλέγμα τριμερών συνεργασιών και τη διεύρυνση τους μάλιστα, με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και με τους σχεδιασμούς μας οι οποίοι συμπλέουν μάλιστα, συγκλίνουν, συνταυτίζονται με τον προγραμματισμό ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ".
 
"Από τη στιγμή που υπάρχει η στενή συνεργασία με τους μεγάλους ενεργειακούς οργανισμούς, τις εταιρείες, αλλά και τα κράτη από τα οποία προέρχονται, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά κανονικά στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»", είπε.
 
Σε ερώτηση πώς προετοιμάζεται η Κυβέρνηση για την έκθεση αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεπικουρούμενος και από τη Διπλωματική Υπηρεσία της χώρας μας, αξιοποιώντας όλα τα διεθνή ερείσματα μας τα οποία δεν είναι λίγα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδώσει η προσπάθεια του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και βεβαίως για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Υπενθυμίζουμε ότι όσο υπάρχει κατοχή και ο τουρκικός στρατός κατοχής βρίσκεται μέσα στη χώρα μας είναι αναγκαία η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης. Είναι σημαντικό ότι και τα ίδια τα ΗΕ τόσο εδώ στην Κύπρο όσο και γενικότερα, παρά τη συζήτηση που γίνεται για κάποιες αλλαγές στις ειρηνευτικές δυνάμεις ανά το διεθνές, υποστηρίζουν την ανάγκη της συνέχισης της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο».
 
Κληθείς να σχολιάσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά και την ένταση ανάμεσα σε Νετανιάχου και Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον με ειδικότερες εξελίξεις, συχνά ανησυχητικές, στην περιοχή μας. Υπάρχουν γύρω μας πηγές έντασης και αστάθειας με πρώτο το μεγάλο πρόβλημα της Συρίας. Είμαστε και μάρτυρες κάποιων αμφιλεγόμενων εξελίξεων. Για τον λόγο αυτό, πρώτα από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται, και όλες οι Υπηρεσίες προσπαθούν να είναι σε εγρήγορση. Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αυξημένη πίεση από πρόσφυγες, μεταναστευτική ροή και, δυστυχώς, οι εξελίξεις εντείνουν αυτές τις πιέσεις".

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον