Τρία χρόνια, πέντε τριμερείς-Από καλοί φίλοι, αληθινοί σύμμαχοι

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ προχωρούν και πλέον από το «καλοί φίλοι» γίνονται αληθινοί σύμμαχοι σχολιάζει η Jerusalem Post αναφορικά με τα αποτελέσματα της πέμπτης τριμερούς συνάντησης στην πόλη Μπερ Σέβα.
 
Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το γεγονός ότι αυτή είναι η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί μια δυναμική στη σχέση μεταξύ των τριών χωρών που δεν μπορεί να σταματήσει, και πως αυτό καταδεικνύει πως αυτή «δεν είναι απλώς μια φάση που θα περάσει, αλλά κάτι που είναι εδώ για να μείνει, με δυνατές ρίζες».
 
Ακόμη σημείωσε πως έχουν δημιουργηθεί τα πλαίσια για ενίσχυση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα: μεταξύ κυβερνήσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο, μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ των λαών.
 
Οι πέντε τριμερείς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ
 
Η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2016, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και συνοδεύτηκε από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει ιστορική τη σύνοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ.
 
Στην Κοινή Διακήρυξη περιλαμβάνονταν μια σειρά από τομείς συνεργασίας, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, ο τουρισμός, η έρευνα και τεχνολογία, το περιβάλλον, η διαχείριση υδάτων, η τρομοκρατία και η μετανάστευση.
 
Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, διοργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, στις 8 Δεκεμβρίου 2016, με τους τρεις ηγέτες να κάνουν μνεία στην ιδιαίτερη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης της τριμερούς συνεργασίας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Νετανιάχου υπέγραψαν και Μνημόνιο Συναντίληψης στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Τεχνολογία, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2017.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι «ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ», και υπέδειξε τις συζητήσεις για το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας “Euro-Asia Interconnector” και τον αγωγό φυσικού αερίου “EastMed ” ως δύο έργα ιδιαίτερης αξίας στην επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
 
Ακολούθησε η 3η Τριμερής Σύνοδος, στις 15 Ιουνίου 2017, στη Θεσσαλονίκη, όπου κυριάρχησε η συζήτηση για τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία και η παιδεία, ενώ κύριο θέμα στην ατζέντα των περιφερειακών ζητημάτων ήταν και το Κυπριακό.
Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του αγωγού East Med καθώς και της ανάπτυξης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector.
 
Κατά την 4η Τριμερή Σύνοδο, στις 8 Μαΐου 2018, στη Λευκωσία, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωναν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα, με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed εντός του 2018, ενώ επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στα επόμενα βήματα προώθησης του EuroAsia Interconnector.
Στην 5η Τριμερή Σύνοδο, η οποία έγινε στην παρουσία και του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ και ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Μπερ Σέβα, οι τρεις ηγέτες συζήτησηαν θέματα ενέργειας και συμφώνησαν να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού EastMed.


Μιλώντας μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου στη Μπερ Σέβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή από τα σημαντικότερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της τριμερούς. «Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» είπε και πρόσθεσε ότι αφού υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τύχει έγκρισης, θα υπάρξουν και οι ανάλογες υπογραφές.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε από την πλευρά του τον East Med «αγωγό της ευημερίας». Είπε παράλληλα ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία» κάτι που όπως ανέφερε, θα γίνει το 2019 στην Ελλάδα.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος έλαβε επίσης τον λόγο, ανέφερε ότι ο East Med είναι μεγάλης σημασίας έργο για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Οι τρεις ηγέτες αποκάλυψαν εξάλλου ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί κοντά στην Κνωσσό, στην Κρήτη.

 

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»