Αβ. Νεοφύτου: Να θέσουμε τον εθνικό στόχο υπεράνω κομματικών συμφερόντων

Έκκληση προς την πολιτική ηγεσία της χώρας να σταθεί δίπλα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαμήνυσε πως σε αυτή την εθνική αποστολή χρειάζεται η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως κανένας Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και να επιτύχει μια συμφωνία που θα νοιώθει ότι είναι κατάλληλη για την Κύπρο και αποδεκτή από τους πολίτες, αν δεν τύχει της απαραίτητης στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες.
 
«Η πατρίδα απαιτεί αυτές τις οριακές στιγμές εθνική ενότητα και όχι διχόνοια. Απαιτεί από όλους μας να θέσουμε τον εθνικό στόχο υπεράνω κομματικών συμφερόντων», ανέφερε.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ:
 
«Την περασμένη Κυριακή η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, ήρθε στην Κύπρο για τη διαδικασία καθορισμού των όρων αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.
 
Είναι κρίσιμο σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία σύσσωμη η πολιτική ηγεσία να σταθεί δίπλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική για επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Το μήνυμα μας είναι απλό και ξεκάθαρο: Θέλουμε την επανένωση της χώρας μας και τη μετεξέλιξη της σε ένα φυσιολογικό σύγχρονο κράτος χωρίς στρατούς και εγγυήσεις.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ορθώς επανέλαβε αρκετές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Με κάθε ευκαιρία επιβάλλεται να επαναλαμβάνουμε τη βούληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να ζητούμε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για να πειστεί και η τουρκική πλευρά να πράξει το ίδιο.
 
Όσο ο χρόνος κυλά ατελέσφορα, τόσο ψηλώνουν τα εμπόδια στη δρόμο της σωστής λύσης και της επανένωσης. Σε αυτή την εθνική αποστολή χρειάζεται η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Διότι κανένας Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και να επιτύχει μια συμφωνία που θα νοιώθει ότι είναι κατάλληλη για την Κύπρο και αποδεκτή από τους πολίτες, αν δεν τύχει της απαραίτητης στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Η πατρίδα απαιτεί αυτές τις οριακές στιγμές εθνική ενότητα και όχι διχόνοια. Απαιτεί από όλους μας να θέσουμε τον εθνικό στόχο υπεράνω κομματικών συμφερόντων.
 
Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία μεγεθύνει το διεθνές της αποτύπωμα και ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία της. Από τη μια, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη ενδυναμώνει την προοπτική της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και περιφερειακής ευημερίας στη περιοχή. Οι τριμερείς συνεργασίες δημιουργούν ένα πλέγμα συμφωνιών με όλες τις γειτονικές χώρες. Αναδείξαμε τη λογική του φυσικού πλούτου και της ενέργειας ως παράγοντα συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους. Σήμερα πραγματοποιείται στο Ισραήλ η 5η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ που σηματοδοτείται και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
 
Από την άλλη, στο οικονομικό πεδίο, επανήλθε η ανάπτυξη φέρνοντας μαζί της μείωση της ανεργίας και ανάκτηση της αξιοπιστίας μας διεθνώς. Ο Προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2019 ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή. Ένας βιώσιμος, αναπτυξιακός και πλεονασματικός προϋπολογισμός που εκφράζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι πλέον νόμος του κράτους. Στόχος η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των πολιτών.
 
Ένας στόχος που είναι εφικτός με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η μακροοικονομική σταθερότητα, η βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, και η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και η διατήρηση και ενίσχυση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
 
Η εμπιστοσύνη εδραιώνεται πλέον στην Κυπριακή οικονομία που συνεχίζει να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για το πρώτο 9μηνο του 2018, ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και δημοσιονομικό πλεόνασμα €850εκ για το πρώτο δεκάμηνο του 2018. Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και βρίσκεται στο 7,3%.
 
Η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές με τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που επαναφέρουν την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από 7 χρόνια δύσκολης παραμονής στην κατηγορία «σκουπίδια». Αποτελούν ξεκάθαρο ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της ανάπτυξης.
 
Το κράτος μας έχει ξανά τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές που αποφέρουν πραγματικό όφελος στους πολίτες, ιδιαίτερα όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και την ίδια στιγμή  να εκτελεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα.
 
Σε αυτές τις συνθήκες, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να επιστρέψει στην κοινωνία σημαντικό μέρισμα για τις τεράστιες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε για να μπορούμε σήμερα να μιλούμε για ανάπτυξη και ανάκαμψη. Είναι η ώρα να στηρίξουμε τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας, την μεσαία τάξη. Αποφασίστηκε ήδη από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την συνεργασία του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΔΗΚΟ και τη στήριξη άλλων κομμάτων στη Βουλή πακέτο στήριξης €100 εκ. συνολικά και αφορά:
 
•Στη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 6 σεντ του ευρώ ανά λίτρο για ένα συνολικό όφελος του Κύπριου πολίτη που ξεπερνά τα €50εκ. 
 
•Αντίστοιχο σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς δανειολήπτες που εμπίπτουν στις κατηγορίες του ΕΣΤΙΑ ύψους €33 εκ. 
 
•Αύξηση €50 το μήνα σε χαμηλοσυνταξιούχους με μια συνολική παροχή ύψους €22εκ ετησίως.
 
Τώρα όμως είναι η ώρα να συνεχίσουμε και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων για ακόμα πιο σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες κράτος. Για να πετύχουμε ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος, ψηφιακά μετασχηματισμένο. Που θα υπηρετεί τους πολίτες, θα στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, θα ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας και θα στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες.
 
Είναι η ώρα να προχωρήσουμε με σύγχρονες δομές μεταρρυθμίζοντας επιτέλους το κράτος, που δυστυχώς σε πολλούς τομείς κινείται ακόμη με τη μηχανή του 1960. Πρέπει με τόλμη όλοι να συνεχίσουμε:
 
•Με ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.
 
• Των δικαστηρίων με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και του εμπορικού δικαστηρίου.
 
•Τώρα είναι η ώρα να δούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ως παράγοντα ανάπτυξης και να προχωρήσουμε στην δημιουργία ειδικευμένης δομής.
 
Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα παιδείας σύγχρονο τόσο σε θεματολογία και μεθοδολογία όσο και σε λογική. Όπου ο γονιός θα παίρνει το παιδί του στο σχολείο το πρωί και θα το παραλαμβάνει το απόγευμα μετά από μια δημιουργική μέρα που θα έχει τελειώσει τα μαθήματα της ημέρας, και τις δραστηριότητες, θα του παρέχει φαγητό. Αλλά και θα του παρέχει ολοκληρωμένη μόρφωση για τις ανάγκες του μέλλοντος. Ένα σύστημα που θα επιτρέπει στις οικογένειες να περνάνε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και ταυτόχρονα θα απελευθερώσει τους γονιούς και ιδιαίτερα τις γυναίκες από σημαντικά βάρη που τις αποτρέπουν από την πλήρη δραστηριοποίηση τους στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα.
 
Ο προϋπολογισμός 2019 συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων όπως επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προώθηση έργων υποδομής, προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας του Υφυπουργείου Τουρισμού, την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ, και την επίσημη έναρξη του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στις δομές διακυβέρνησης της Έρευνας και της Καινοτομίας.
 
Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία.
 
 Στρατηγική επιδίωξη μας είναι να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας και να καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα. Στόχος μας στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του κύπριου πολίτη.
 
Πάνω από όλα, στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα. Και για μας η καλύτερη πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι ολόκληρη και όχι μοιρασμένη. Μια πατρίδα δημιουργική, παραγωγική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της. Να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά».

 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση