Στο Προεδρικό η Λουτ-Επιχείρηση συνομολόγησης των όρων αναφοράς

Πρεμιέρα στο νέο γύρο επαφών που θα έχει στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας συνομολόγησης των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, κάνει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Η κ. Λουτ συναντάται στις δέκα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σε ό,τι αφορά την ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται πανέτοιμος στη συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, έχοντας ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση ως προς τα όσα η Λευκωσία θεωρεί πως θα πρέπει ν’ αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς. Με πρώτιστο, το πλαίσιο Γκουτέρες και τις έξι παραμέτρους που θέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όπου, μεταξύ άλλων, εκφράζεται από τον Αντόνιο Γκουτέρες η αναγκαιότητα τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
 
Επιπλέον, ξεκαθάρισμα προθέσεων από τουρκικής πλευράς, θα ζητήσει στο πλαίσιο των όρων αναφοράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ό,τι αφορά συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά την προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία και επί των οποίων υπήρξαν υπαναχωρήσεις. Όπως για παράδειγμα ο χάρτης που κατέθεσε για το εδαφικό στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017, και τον οποίο λίγους μήνες αργότερα-μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου-, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι αποσύρει.
 
Όσον αφορά τη διαδικασία ενός ενδεχόμενου νέου γύρου διαπραγματεύσεων, θέση της Λευκωσίας αποτελεί πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτοί στους όρους αναφοράς, θέσεις της τ/κ πλευράς όπως παραδείγματος χάριν γι’ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα κτλ, ενώ αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι κατά πόσο θα οδηγηθούμε απευθείας σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο ή κατά πόσο ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θ’ αρχίσει με διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο.
 
«Θεωρούμε ότι εάν υπάρξει θετική προσέγγιση, αλλά και βούληση και αποφασιστικότητα από την άλλη πλευρά-και ιδιαίτερα την Τουρκία-είναι εφικτό να έχουμε σύντομα συμφωνημένους όρους αναφοράς, προκειμένου να ξεκινήσει η ίδια η διαπραγμάτευση», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για το πώς οι όροι αναφοράς θα προετοιμάζουν δεόντως μια αποτελεσματική διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως ζητά και ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ