Σε κομβικό σταυροδρόμι-Οι όροι αναφοράς κρίνουν τις διαπραγματεύσεις

Την έναρξη ενός κρίσιμου τετραημέρου ή πενθημέρου για το Κυπριακό, αναλόγως της χρονικής διάρκειας παρουσίας της στη Λευκωσία, σηματοδοτεί η αποψινή άφιξη της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, στο νησί.
 
Η κ. Λουτ φθάνει στην Κύπρο με στόχο να προχωρήσει η διαμόρφωση των όρων αναφοράς που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προκειμένου να επανεκκινήσει η  διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία-υπενθυμίζεται- διακόπηκε έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, τον Ιούλιο του 2017.
 
Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προσβλέπει στην παρουσία της Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο, αφού επιθυμία της Λευκωσίας είναι να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.
 
Πρόκειται, ωστόσο, για εγχείρημα μέγιστου βαθμού δυσκολίας, καθότι μια συμφωνία επί των όρων αναφοράς προϋποθέτει την κατάληξη σε συγκλίσεις(σ.σ. και καταγραφή τους) ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόσο όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων όσο και επί της διαδικασίας, όπου επίσης υφίστανται μεγάλες διαφωνίες.

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα θα συναντηθεί στις δέκα το πρωί της Κυριακής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η συνάντησή της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις δέκα το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.
 
Πολύ πιθανόν είναι η κ. Λουτ, πέραν των δύο αυτών καθορισθεισών συναντήσεων της με τους δύο ηγέτες, να έχει και άλλες συναντήσεις μαζί τους(σ.σ. χωρίς να αποκλείεται αν κριθεί αναγκαία και η διενέργεια κοινής συνάντησης), με την αναχώρηση της από την Κύπρο να τοποθετείται, είτε στις 18 είτε στις 19 του μήνα.
 
Πριν τις συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες, η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να παρακαθίσει σε σύσκεψη με την Αναπληρωτή Ειδική Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και Ειδική του Αντιπρόσωπο στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το Κυπριακό, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψή της στα τέλη Οκτωβρίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ προχθές είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο. 
 
Ο υπουργός Εξωτερικών
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην κρατική τηλεόραση, και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει εικόνα για το κατά πόσο η κ. Λουτ φέρνει μαζί της έγγραφο-προσχέδιο των όρων αναφοράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά.
 
«Όχι. Θα πρέπει να αναμένουμε να γίνει η συνάντηση με την κ. Λουτ την Κυριακή, είναι σημαντικό ότι έγιναν οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις εγγυήτριες δυνάμεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τώρα έρχεται στην Κύπρο. Θεωρώ ότι μετά και τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, θα είναι σε θέση να προετοιμάσει κάτι για να θέσει ενώπιον των πλευρών», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.  
 
«Εκτιμώ», συνέχισε, «ότι μέχρι την ημερομηνία της αναχώρησής της θα υπάρξουν και άλλες επαφές. Αυτός είναι ο στόχος, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς. Εξάλλου, οι όροι αναφοράς πρέπει να έχουν τη σύμφωνο γνώμη όλων των εμπλεκομένων μερών».
 
«Οι όροι αναφοράς», υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «αποτελούν την απάντηση του Γενικού Γραμματέα στην ανάγκη καλής προετοιμασίας πριν επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Στην ανάγκη να είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα, ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να μπορούν το συντομότερο δυνατό να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
 
Οι όροι αναφοράς καλύπτουν θέματα ουσίας, όπως για παράδειγμα η επαναβεβαίωση του πλαισίου Γκουτέρες, η επαναβεβαίωση των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως θέματα διαδικασίας.
 
Θα ξεκινήσουμε με μία νέα Διάσκεψη για την Κύπρο ή θα ξεκινήσουμε με ένα γύρο διακοινοτικών συνομιλιών στη Λευκωσία; Όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας πολύ εύστοχα επιθυμεί να είναι ξεκάθαρα, ώστε όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες, να υπάρχει μια εικόνα», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως αν δεν γίνει αποδεκτό το πλαίσιο Γκουτέρες από τουρκικής πλευράς, θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, που δεν θα βοηθά για την επανέναρξη των συνομιλιών.
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε