Δημοσκόπηση Ρεπόρτερ: Πρώτος ο ΔΗΣΥ πέντε μονάδες μπροστά από ΑΚΕΛ

Την μεγάλη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές και όχι μόνο παρουσίασε στην κυριακάτικη έκδοση του ο Ρεπόρτερ.  Με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο ΑΚΕΛ (16%), ο ΔΗΣΥ (21%) θα ήταν το κόμμα που θα κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση που αυτές πραγματοποιούνταν την ερχόμενη Κυριακή. Την ίδια ώρα ωστόσο, η δημοσκόπηση του «Ρεπόρτερ» αποτυπώνει ένα μεγάλο βαθμό απαξίωσης έναντι του κομματικού συστήματος από σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος, καθότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους(29%) δεν θα ψήφιζε κανένα κόμμα.
 
 

Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται το πολύ χαμηλό για τα δεδομένα της ποσοστό που συγκεντρώνει η ΕΔΕΚ (3,5%), η οποία έπειτα από την πρόσφατη αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, η είσοδός της ή όχι στη Βουλή θα κρινόταν οριακά. Επισημαίνεται πάντως πως όσον αφορά στην ΕΔΕΚ, είναι σύνηθες φαινόμενο στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις που γίνονται ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων να καταγράφει ποσοστά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική της εκλογική δύναμη, όπως αυτή στο τέλος της ημέρας αποδεικνύεται μέσα από την κάλπη.   
 
Σε χαμηλές πτήσεις κινείται για τα διαχρονικά δεδομένα και του ΔΗΚΟ, εξασφαλίζοντας μόλις 6,5%. Από την άλλη, εντυπωσιακό είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει το νεοσυσταθέν Κίνημα «Αλληλεγγύη» της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, το οποίο με το 4% που καταγράφει και σε συνδυασμό με το 1% του ΕΥΡΩΚΟ (υποψήφιοι του οποίου θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια της «Αλληλεγγύης»), θα περνούσε άνετα την είσοδο του Κοινοβουλίου. Χωρίς προβλήματα, τη συμμετοχή της στη Βουλή θα εξασφάλιζε και η «Συμμαχία Πολιτών» του Γιώργου Λιλλήκα, ενώ από τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός θα έμεναν οι Οικολόγοι.
 
Σε ρηχά νερά οι συσπειρώσεις
 


Δυόμιση μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, σε ρηχά νερά κινούνται οι συσπειρώσεις των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, κάτι που «απαντά» και στα χαμηλά ποσοστά τα οποία φαίνεται να εξασφαλίζουν βάσει της πρόθεσης ψήφου τη συγκεκριμένη πάντοτε χρονική στιγμή. Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, η συσπείρωσή τους βρίσκεται μόλις λίγο πιο πάνω από το 50%, για το δε ΔΗΚΟ στο 40%, ενώ για την ΕΔΕΚ μόλις στο 30%.
Αντικρίζοντας το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο, για τα τέσσερα αυτά κόμματα το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει πως μπορούν βάσιμα να ελπίζουν σε πολύ καλύτερες επιδόσεις από αυτές που σήμερα καταγράφουν, μιας και υπάρχει μπροστά τους αρκετό πρόσφορο προς… καλλιέργεια έδαφος. Θεωρείται δηλαδή βέβαιο, πως ενόσω θα πλησιάζουμε στην ημέρα των βουλευτικών εκλογών και δεδομένων των ισχυρών μηχανισμών που οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις διαθέτουν, οι συσπειρώσεις τους θα αυξηθούν αισθητά. Και συνάμα, τα ποσοστά τους.


 Η έρευνα είναι Παγκύπρια και κάλυψε τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.  Το μέγεθος του δείγματος είναι χίλια άτομα.
 
 Ανάμεσα σε άλλα καλύπτει ζητήματα όπως:  
 

  • Το ποσοστό που συμφωνεί/διαφωνεί με τη λύση Ομοσπονδίας
 
  • Ποιο ποσοστό συμφωνεί με τη χρησιμοποίηση των εσόδων από το φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση της λύσης
 
  • Πόσοι θα πήγαιναν να δουλέψουν στην τουρκοκυπριακή πολιτεία μετά τη λύση του Κυπριακού
 
  • Θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και τους ημικρατικούς;
 
  • Σωστά ή λανθασμένα η κυβέρνηση παρέμεινε προσηλωμένη στο Μνημόνιο;
 
  • Η δύναμη και η συσπείρωση των κομμάτων σήμερα
 
  • Μεγάλη δημοσκόπηση αυτή την Κυριακή στον Ρεπόρτερ. Στο βασικό πακέτο με μόνο 1 ευρώ. 


 

 

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του