Κλείδωσαν οι όροι αναφοράς που θα θέσει στη Λουτ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για την επί της ουσίας συζήτηση των όρων αναφοράς που θα ξεκινήσει με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Μιλούσε μετά το πέρας της σύσκεψης της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απόψε συνάντηση εργασίας με τους συμβούλους της διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει της άφιξης της κ. Τζέιν Χολ Λουτ το Σαββατοκύριακο και των επαφών που θα γίνουν προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
«Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την άφιξη της κ. Λουτ, άκουσε σκέψεις αντάλλαξαν απόψεις με τα μέλη της ομάδας. Και βεβαίως η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για τη συζήτηση επί της ουσίας των όρων αναφοράς, που θα ξεκινήσει με την κ. Λουτ», είπε.
 
Σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί συνάντηση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με την τουρκική Κυβέρνηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «γνωρίζουμε ότι η κ. Λουτ θα δει και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ήδη έχει συναντηθεί με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συναντηθεί βεβαίως και με την τουρκική Κυβέρνηση».
 
Αναφορικά με το αν η κ. Λουτ θα επιδιώξει κοινή συνάντηση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αν θα είναι μια ή περισσότερες συναντήσεις δεν μπορούμε να το προκαταλάβουμε. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η κ. Λουτ θα μείνει στην Κύπρο μερικές ημέρες. Περίπου 3-4 ημέρες. Επομένως θα έχει το περιθώριο να διεξέλθει την αποστολή της με τον τρόπο που εκείνη θα παρουσιάσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε».
 
Ως προς το αν θα φέρει μαζί της κάποιες ιδέες για να επισπεύσει τη διαδικασία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ούτε θα ήθελα, ούτε μπορώ να προκαταλάβω το πώς θα κινηθεί η κ. Λουτ. Είναι δική της αποστολή. Η συνεργασία μέχρι τώρα με την κ. Λουτ στις δύο συναντήσεις, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πολύ ουσιαστική, πολύ παραγωγική». 
 
Σε σχετική αναφορά, ο κ. Προδρόμου είπε εξάλλου ότι «δεν έχουμε βγει εκτός κάποιου χρονικού πλαισίου. Τουναντίον, "στόχος ήταν το συντομότερο δυνατό να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και εφόσον υπάρξει η ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς. Ενδεικτικά είχε αναφερθεί ότι θα μπορούσε αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε ακόμη πριν από το τέλος του έτους» είπε.
 
Ως προς την αξιολόγηση για το πώς προχωρά η ε/κ πλευρά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η επιθυμία, η θέληση και η θέση του Γενικού Γραμματέα, αφού παρήλθε ένα διάστημα για προβληματισμό, ήταν να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις». Αυτό, συνέχισε, είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί επιδιώκουμε τη διαπραγμάτευση και την επίλυση του Κυπριακού.
 
«Είναι ήδη θετικό ότι ο κ. Γκουτέρες ενεργοποιεί μια διαδικασία για την επανέναρξη. Ωστόσο, αυτή τη φορά φροντίζει ο ΓΓ οι διαπραγματεύσεις να δίνουν την προσδοκία ότι θα μπορούν να καταλήξουν, λαμβάνοντας υπόψη και το προηγούμενο με το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Κραν Μοντάνα εξαιτίας της αδιαλλαξίας που έδειξε στο τελικό στάδιο η Τουρκία», είπε.
 
Αυτή τη φορά, συμπλήρωσε, ο ΓΓ θέλει με τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς να υπάρχει ένα στέρεο έδαφος από το οποίο θα δεσμευτούν τα εμπλεκόμενα μέρη ότι θα διαπραγματευτούν όντως μια λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ζητούμενου που είναι να απαλλαγεί η Κύπρος από ξένους στρατούς, κατοχικό στρατό, από επεμβάσεις και να γίνει ένα κανονικό κράτος, όπως το έχει ο ίδιος θέσει ως τον στόχο και τον οραματισμό για μια λύση στο Κυπριακό.
Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.00 συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, πλην των Τουμάζου Τσελεπή και Αλέκου Μαρκίδη, οι οποίοι δεν προσήλθαν, ενώ ο Πόλυς Πολυβίου απουσιάζει στο εξωτερικό.
 
Μετείχαν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Νίκος Κλεάνθους, ο Μάριος Ηλιάδης, ο Κρις Τριανταφυλλίδης, καθώς και οι ακαδημαϊκοί Κωνσταντίνος Κόμπος και Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης.
  
Παρόντες ήταν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος και υπηρεσιακοί.
 
Πληροφορίες από το Προεδρικό αναφέρουν ότι η κ. Λουτ φτάνει στην Κύπρο τα ξημερώματα του Σαββάτου και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τις επαφές της στο νησί την Κυριακή.
 
Η συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και 1,5 χρόνο μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα