Στον αστερισμό των όρων αναφοράς εν αναμονή της καθόδου Λουτ η Λευκωσία

Στον αστερισμό της νέας καθόδου της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, προς διαμόρφωση των όρων αναφοράς (terms of reference) που ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ώστε να επανεκκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, κινείται η Λευκωσία.
 
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της προετοιμασίας της ε/κ πλευράς ενόψει της έλευσης Λουτ, εντάσσεται η απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τη διαπραγματευτική ομάδα, καθώς πραγματοποιείται προκειμένου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ν’ ακούσει τις απόψεις των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και να συζητήσει μαζί τους επί των όρων αναφοράς που θα επιδιώξει να θέσει κατά τις συζητήσεις του με την Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προσβλέπει στην παρουσία της Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο, αφού επιθυμία της είναι να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.
 
Πρόκειται, ωστόσο, για εγχείρημα μέγιστου βαθμού δυσκολίας, καθότι μια συμφωνία επί των όρων αναφοράς προϋποθέτει την κατάληξη σε συγκλίσεις(σ.σ. και καταγραφή τους) ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόσο όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων όσο και επί της διαδικασίας, όπου επίσης υφίστανται μεγάλες διαφωνίες.
 
Τον ούτως ή άλλως τεράστιο βαθμό δυσκολίας για κατάληξη επί των όρων αναφοράς, αξίζει να σημειωθεί, φαίνεται ν’ ανεβάζει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η Τζέιν Χολ Λουτ έρχεται στη Λευκωσία χωρίς προηγουμένως να καταστεί δυνατή η μετάβασή της στην Άγκυρα προς καταγραφή των σκέψεων και προθέσεων της Τουρκίας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τοποθετείται χθες επί τούτου άκρως χαρακτηριστικά.
 
«Δεν θέλω να κάνω σχόλια. Οτιδήποτε θα πρέπει να λεχθεί θα λεχθεί με την κ. Λουτ. Είναι, όμως, ένα από τα ζητούμενα και ένα από τα ερωτήματα που γεννώνται: Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει καλή προετοιμασία χωρίς τη συμμετοχή εκείνης της χώρας που εν τη ουσία η δική της βούληση, αν υπάρχει, θα οδηγήσει και στη λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σημειώνεται πως η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται στην Κύπρο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Δεκεμβρίου, για να έχει τις επόμενες των ημερών, από Δευτέρας, διαβουλεύσεις, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Με τα δεδομένα αυτά, το χρονικό ορόσημο που αρχικώς είχε ανεπισήμως τεθεί για διαμόρφωση των όρων αναφοράς μέχρι τα Χριστούγεννα, εκ των πραγμάτων καθίσταται μη υλοποιήσιμο, ενώ δεδομένων επίσης των αξιώσεων που προβάλλει, τουλάχιστον δημοσίως, η τουρκική πλευρά, χαμηλές είναι γενικότερα οι προσδοκίες για ευόδωση του όλου εγχειρήματος στο προσεχές μέλλον.
 
*Στο μεταξύ, το πιθανότερο είναι η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ να επισκεφθεί την Τουρκία μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο, αναφέρουν πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ).
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την άφιξή της στο νησί, η κ. Λουτ, θα παρακαθίσει κατά το προσεχές Σαββατοκύριακο (15-16 Δεκεμβρίου), σε σύσκεψη με την Αναπληρωτή Ειδική Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και Ειδική του Αντιπρόσωπο στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το Κυπριακό, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψή της.
 
Η κ. Λουτ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ενημερωμένη πηγή, θα παραμείνει στο νησί για ένα αριθμό ημερών, κατά τις οποίες θα συναντηθεί με τους δυο ηγέτες. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
 
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η κ. Λουτ να επιδιώξει κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υφίσταται επί του παρόντος ένα τέτοιο θέμα.
 
Εξάλλου, άλλη πηγή με την οποία συνομίλησε το ΚΥΠΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κ. Λουτ να χρειαστεί να επανέλθει στο νησί στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για κατάληξη στους όρους αναφοράς.
 
Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο ορίστηκε για τις 12 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά