Σάββατο 19 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

ΗΠΑμε να συνεργαστούμε με τους Αμερικάνους και εξοργίστηκαν οι Ρώσοι

  07/12/2018 09:26
ΗΠΑμε να συνεργαστούμε με τους Αμερικάνους και εξοργίστηκαν οι Ρώσοι

ΗΠΑμε να συνεργαστούμε με τους Αμερικάνους και εξοργίστηκαν οι Ρώσοι

  07/12/2018 09:26
Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά της Μαρίας Ζαχάραβα στην παρουσία αμερικανικού στρατού στην Κύπρο και την πιθανή αντίδραση από τη Μόσχα που δημιούργησε ένα ψυχροπολεμικό σκηνικό, με τις ΗΠΑ να απαντούν και τη Ρωσία να δίνει συνέχεια μέσω της Πρεσβείας της στο Τελ Αβίβ.
 
Μετά την απάντηση της Εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του Πρακτορείου TASS ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο», χθες μπήκε στο παιχνίδι και η ρωσική πρεσβεία στο Ισραήλ.
 
 
Η νέα ρωσική παρέμβαση ενισχύει την άποψη πως η Μόσχα δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση την σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ αλλά και την αμερικανική συμμετοχή στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου στο Τελ Αβίβ.
 
Σύμφωνα με τους Ρώσους, μια αντιπροσωπεία Αμερικανών εμπειρογνωμόνων διενήργησε πρόσφατα επιθεώρηση στρατιωτικών και στρατηγικών τοποθεσιών στην Κύπρο με σκοπό τη δημιουργία μιας βάσης προώθησης για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ η Λευκωσία εξετάζει σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον τρόπους επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Σε δεύτερη ανάρτηση η ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ επισημαίνει ότι οι προσπάθειες στρατικοποίησης της Κύπρου και η συμμετοχή της στα αμερικανικά σχέδια στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσουν σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση.
 
Η Μόσχα προειδοποιεί πως δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στα αντι-ρωσικά, όπως τα χαρακτηρίζει σχέδια, και αν αυτά υλοποιηθούν θα αναγκαστεί να λάβει δράση.
 
Πάντως τις ρωσικές αναφορές δεν άφησε ασχολίαστες το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που τις χαρακτήρισε παράλογες.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι «τον Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος υπέγραψαν μη δεσμευτική δήλωση προθέσεων, εκφράζοντας την επιθυμία των δύο χωρών να διερευνήσουν ευκαιρίες για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αντιτρομοκρατία, η αντιμετώπιση καταστροφών, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου και η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η ρωσική απεικόνιση αυτής της υπογραφής ως σχέδια για "στρατιωτική συσσώρευση" είναι χαρακτηριστικά παράλογη», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Παράλογες οι ρωσικές αναφορές για σχέδια στρατιωτικοποιήσης στην Κύπρο»
 
Από την πλευρά της η Λευκωσία δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».
 
«Επειδή έγινε λόγος για στρατικοποίηση, πρέπει να υπογραμμίσουμε το προφανές ότι, καμιά προσπάθεια στρατικοποίησης γίνεται στην Κύπρο, τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού, να φύγει ο στρατός θέλουμε», πρόσθεσε.
 
Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «δεν γίνονται προσπάθειες στρατικοποίησης και αυτή η παρατήρηση δεν μπορεί να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Η χώρα μας έχει διεθνείς συμφωνίες με πάρα πολλά κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπαμε χθες, παρέχονται διευκολύνσεις  κατ’ εξοχήν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Δεν  τίθεται θέμα καμιάς στρατικοποίησης», τόνισε.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας