Πανέτοιμη η Λευκωσία, περιμένει Λουτ για διαμόρφωση των όρων αναφοράς

Τη νέα κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, για συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, περιμένει η Λευκωσία.
 
Ερωτηθείς σήμερα για το θέμα της καθόδου της κ. Λουτ, αλλά και για τους όρους αναφοράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ότι η κ. Λουτ δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα και πως είπε ότι περίπου ως το τέλος χρόνου θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς.
 
«Ακόμα είμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου. Ούτε ορόσημο υπήρξε για το πότε θα έρθει. Εκείνο που ήταν γνωστό είναι ότι μετά την επίσκεψη της στο τέλος Οκτωβρίου στην Κύπρο θα είχε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Εμείς», συνέχισε, «περιμένουμε την κ. Λουτ για την επόμενη συνάντηση και τη συνεργασία, προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς. Η κ. Λουτ θα έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα δούμε με ποιο τρόπο θα συνδιαλλαγούμε για να συμφωνήσουμε, όπως προβλέπει ο Γ.Γ., τους όρους αναφοράς».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η ελληνική κυπριακή πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το τι πρέπει να διαλαμβάνει η διαπραγμάτευση.
 
Και εξήγησε: Το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις κ.ο.κ., ενώ όσον αφορά τη διαδικασία η θέση μας είναι πως θα πρέπει να συνδιαμορφωθούν οι όροι για να αρχίσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση και εφόσον γίνει η απαραίτητη προετοιμασία στη συνέχεια σε σύντομο χρονικό ορίζοντα-χωρίς όμως χρονοδιαγράμματα-να καταλήξουμε σε μια συνολική πραγματική λύση του Κυπριακού.
 
«Αυτά νοουμένου ότι η τουρκική πλευρά και πιο συγκεκριμένα η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση και τη διάθεση να κάνει πραγματική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο που έχει θέσει ο Γ.Γ.», επισήμανε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ο αγωγός EastMed
Ερωτηθείς για το θέμα του αγωγού EastMed, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η πρόθεση είναι όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις να υπάρξει και μια συμφωνία ανάμεσα στα κράτη σχετικά με τον αγωγό EastMed.
 
«Όταν υπάρχουν αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως», σημείωσε.  
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι προχωρούν οι εργασίες κανονικά, όσον αφορά τις επιλογές της χώρας μας για την εμπορική εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων και αναλόγως των τεχνικών, οικονομικών δεδομένων θα ληφθούν οι βέλτιστες αποφάσεις χωρίς να προαποφασίζουμε ή να αποκλείουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
 
«Απόδειξη αυτού είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνομολόγησε συμφωνία με την Αίγυπτο για ένα αγωγό, την ίδια ώρα συμμετέχει μαζί με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στη μελέτη για τον αγωγό EastMed, ενώ παραμένει ανοικτό και οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα. Δεν υπάρχει κανένα δόγμα, απλώς υπάρχει ως γνώμονας το δημόσιο συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου», υπογράμμισε.
 

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν