Τέλειωσε την οριζόντια η Βουλή-Καταψηφίστηκαν οι «3» προτάσεις Νόμου

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και επανειλημμένες αναβολές, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε σήμερα πλειοψηφικά τις τρεις σχετικές προτάσεις Νόμου που βρέθηκαν ενώπιον της και αφορούσαν στη θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής βρέθηκαν:
 
Πρώτον: Ο περί Δήμων(Τροποποιητικός) Νόμος του 2016 (σ.σ. πρόταση Νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Νουρή και Δημήτρη Δημητρίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού), ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συμβουλίων των δήμων.

Δεύτερο: Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017 (πρόταση Νόμου του Γιώργου Περδίκη, βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών), ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Τρίτο: Ο περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017 (πρόταση Νόμου του Γιώργου Περδίκη, βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών), ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανακοίνωσε ότι αποσύρει την δική του πρόταση Νόμου που κατέθεσε (σ.σ. Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός), ώστε να καθιερωθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας για την εκλογή δεκαπέντε βουλευτών επικρατείας από το σύνολο του εκλογικού σώματος).
 
Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, απέσυρε την πρότασή του σε μια προσπάθεια να υπερψηφιστεί η πρόταση Νόμου των Οικολογών με τις τροποποιήσεις που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως διασφαλίζει τη φιλοσοφία του συστήματος της απλής αναλογικής. 

Και οι τρεις προτάσεις Νόμου που τελικά τέθηκαν για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής καταψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ.  Η Αλληλεγγύη υπερψήφισε την πρόταση Νόμου του Γιώργου Περδίκη για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές, καταψηφίζοντας την τροπολογία του ΔΗΣΥ, ενώ τήρησε αποχή στις υπόλοιπες προτάσεις Νόμου. 
 
Συγκεκριμένα, την πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ, σε σύνολο 45 παρόντων βουλευτών, υπερψήφισαν 15, καταψήφισαν 28, ενώ υπήρξαν δύο αποχές.
 
Την πρόταση Νόμου των Οικολόγων, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε σύνολο 45 παρόντων βουλευτών, υπερψήφισαν 17 βουλευτές, καταψήφισαν 27, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.
 
Την πρόταση Νόμου των Οικολόγων, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σύνολο 44 βουλευτών, υπερψήφισαν 18 και καταψήφισαν 26.
 
Τις τροπολογίες του ΔΗΣΥ επί της πρότασης Νόμου των Οικολόγων για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές, σε σύνολο 45 παρόντων βουλευτών, υπερψήφισαν 14 και καταψήφισαν 29.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση