Κοινή θέση ότι διχοτόμηση και συνομοσπονδία δεν αποτελούν επιλογή

Όταν οι στιγμές στο Κυπριακό είναι πάρα πολύ κρίσιμες και όταν οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά καθοριστικές είναι υποχρέωσή μας να παραμερίσουμε τις τυχόν διαφωνίες και διαφορές μας και να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν, συμφώνησαν οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού σε συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ.
 
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου ως πολύ παραγωγική και ανέφερε ότι «σε τέτοιες στιγμές είναι υποχρέωση του καθενός να παραμερίζει τυχόν διαφορές και διαφωνίες που έχει με ένα άλλο πολιτικό κόμμα σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα κα να επιχειρεί να επικεντρωθεί σε εκείνα τα οποία τον ενώνουν».
 
«Είναι θέση μας ότι αν θέλουμε να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στην Κύπρο, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές επανένωσης και απελευθέρωσης, να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, θα πρέπει να επιμείνουμε στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα οδηγεί σε ένα ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα έχει μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα μας οδηγεί σε λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και την δυνατότητα του οποιουδήποτε να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας είτε με εγγυήσεις είτε με οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα», ανέφερε.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υπέδειξε πως είναι κοινή η θέση ότι δεν μπορεί ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία να αποτελούν επιλογή, καθώς αυτό ήταν το όραμα  του Ραούφ Ντενκτάς, και σίγουρα δεν είναι αυτό επιλογή για μας, προσθέτοντας ότι «είχε πολλά να πει για τις ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν θα πράξει σεβόμενος ότι φιλοξενεί τον κ. Νεοφύτου και επιφυλάσσεται για να τοποθετηθεί σε εκείνα τα ζητήματα αύριο».
 
Υπενθυμίζεται πως στις εννέα αύριο το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ θα βρεθεί στο Προεδρικό για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί ο κ. Κυπριανού να τοποθετηθεί αύριο «και να εγκαινιάσουμε μια νέα πορεία όλοι μας».
 
«Όντως βρισκόμαστε ακόμη μια φορά σε δύσκολες συνθήκες, κοινή η θέση όλων ο αγώνας για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας, διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις πάντα υπάρχουν, σημασία έχει να βρίσκουμε που συμφωνούμε για το εθνικό καλό και ο μόνος δρόμος να απαλλαχτούμε από την κατοχή είναι μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο όχι μόνο του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και του ΟΗΕ, το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να μην είναι το ιδεατό για μερίδα των Τ/κ αλλά και των Ε/κ, είναι όμως ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για απαλλαγή από την κατοχή για να ζήσουμε επιτέλους σε μια επανενωμένη και ασφαλή πατρίδα, χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.
 
«Λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δεν μπορεί να βρει τη στήριξή μας, η κ. Λουτ σε λιγότερο από ένα μήνα θα έρθει ξανά στην Κύπρο, εμείς ως ΔΗΣΥ θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια της επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα έχει , ευχόμαστε, και αίσιο τέλος», ανέφερε.
 
Σε σχόλιο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να μην πείθει ότι δεν συζητά άλλη μορφή λύσης, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην επίσημη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο ακόμη και στην έκθεση του Γ.Γ., «γιατί ο ίδιος ο Γ.Γ. σημειώνει την ετοιμότητα του Προέδρου για επανέναρξη του διαλόγου στα πλαίσια των παραμέτρων της διζωνικής , δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου Γκουτέρες».
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο Εθνικό Συμβούλιο και στις επαφές του με τον Γενικό Γραμματέα όπως αποτυπώνονται και στην έκθεσή του, είναι πανέτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», συνέχισε.
 
Στην ίδια παρατήρηση ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι ο ίδιος σήμερα θα αρκεστεί να πει ότι διαφωνεί με αυτή την τοποθέτηση, ότι θα σεβαστεί το γεγονός ότι φιλοξενεί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και θα μιλήσει αύριο ολοκληρωμένα και ξεκάθαρα για τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος χθες βράδυ.
 
Ερωτηθείς ο κ. Κυπριανού αν έχει πειστεί από όσα άκουσε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τις προθέσεις της Άγκυρας, επανέλαβε ότι μόνο στο τραπέζι του διαλόγου μπορεί να δοκιμαστεί η Τουρκία αν εννοεί αυτά που λέει στο θέμα των εγγυήσεων.
 
«Ένας τρόπος υπάρχει, να πάμε στις διαπραγματεύσεις, να θέσουμε επί τάπητος το πλαίσιο Γκουτέρες που έχει σαφή πρόνοια για κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και εκεί η Τουρκία, είτε θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με αυτά που λέει ο Γενικός Γραμματέας, είτε θα διαφωνήσει και θα παραμείνει εκτεθειμένη», ανέφερε.
 
Για την στάση των Τ/κ όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τις συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως και εκείνοι Κύπριοι είναι, όπως και εμείς, και υπάρχουν κόμματα και σημαντικό μέρος της τ/κ κοινότητας που θέλει τη λύση της  διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και φοβούνται εξίσου με εμάς τον κίνδυνο από δύο κράτη ή συνομοσπονδία, αλλά υπάρχουν και εκείνες οι δυνάμεις που συμμερίζονται το όραμα του Ντεντκτάς και το «ταξίμ».
 
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι σε αυτό το ζήτημα υπάρχει πλήρης συμφωνία με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι δηλαδή και οι Τ/κ είναι άνθρωποι όπως εμάς και υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν και επιδιώκουν λύση που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να ζουν μαζί με τους Ε/κ στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας και υπάρχουν και εκείνοι που θα προτιμούσαν να πάμε σε διχοτόμηση ή συνομοσπονδία.
 
Πρόσθεσε ότι εκείνοι που αγωνιούν και θέλουν λύση προβληματίζονται για το μέλλον τους εάν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και με ειλικρίνεια πάμε σε ένα νέο διάλογο με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η ανησυχία και η αγωνία των Ε/κ, που θα ήθελαν να δουν μια λύση ομοσπονδίας για να  ζήσουμε ειρηνικά σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας με τους Τ/κ , τους Μαρωνίτες , τους Αρμένιους και τους Λατίνους.
 
 

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του