Η Ευρώπη να στηρίξει τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, ζήτησε ο Τορναρίτης

Ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει, δίπλα στον ΟΗΕ, την τελική διαπραγμάτευση για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα υπηρετήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, και εξέφρασε την ευχή όπως το 2019, έτος ευρωπαϊκών εκλογών, καταστεί η χρονιά που η Ευρώπη θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.
 
Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του θέματος της δημιουργίας μια διαφανούς ΕΕ, στο πλαίσιο των εργασιών της 60ής Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της ΕΕ (COSAC) στη Βιέννη, ο κ. Τορναρίτης τάχθηκε υπέρ μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας που να υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή κυριαρχία σε κάθε γωνιά της, την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, την εσωτερική ασφάλεια και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν, εκτός από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Τορναρίτη, οι βουλευτές Γιώργος Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Ηλίας Μυριάνθους.
 
Η ολομέλεια της COSAC ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων και της τακτικής εξαμηνιαίας Συνεισφοράς της προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η κυπριακή αντιπροσωπεία στην COSAC πέτυχε με τροπολογία της να συμπεριλάβει στο κείμενο της Συνεισφοράς, στο κεφάλαιο «Ασφάλεια και Καταπολέμηση της Παράτυπης Μετανάστευσης», αναφορά, στην οποία σημειώνεται ότι οι νέες και υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς διακρίσεις προς όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και ότι χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες για πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
 
Στην παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, η αμφισβήτηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημειώνει έξαρση, και αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο οποίος εκμεταλλεύεται τα άτολμα βήματα της ΕΕ και επιχειρεί να παραπληροφορεί και να συκοφαντεί το ευρωπαϊκό όραμα, θέλοντας να το καταστρέψει.
 
Σχετικά με τις Ευρωεκλογές, ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε την ανάγκη όπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές και δράσεις καταστούν πιο ορατές στον Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και πιο χειροπιαστές στην καθημερινότητά του, σημειώνοντας ότι οι πολίτες αναμένουν απτά αποτελέσματα, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
 
Ζητούν, επίσης, ισχυρή συλλογική ευρωπαϊκή φωνή στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, είπε, προσθέτοντας ότι απάντηση στα ρεύματα του εύκολου λαϊκισμού αποτελεί η ισχυρή παρουσία της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.
 
Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης των τροπολογιών επί του κειμένου της Συνεισφοράς της COSAC προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των Προέδρων της COSAC, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), ως αναπόσπαστου τμήματος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), έναντι προτεινόμενης τροπολογίας, η οποία υποστήριζε ότι η PESCO πρέπει να αποτελέσει εργαλείο ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
 
Η Κύπρος, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, δέχεται καθημερινά απειλές από τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι μέλος του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι η PESCO πρέπει να αποτελέσει την εγγύηση της ασφάλειας ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»