Φλέγεται το πολιτικό σκηνικό με φόντο το Γενικό Σχέδιο Υγείας

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, με φόντο το Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ), άναψαν πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσω σχετικών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσέγγισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να συναινέσει σε τροποποίηση του Νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2017 από τη Βουλή για το ΓΕΣΥ.
 
Ότι, συγκεκριμένα, του ζήτησαν να συναινέσει σε τροποποποίηση του Νόμου, με τρόπο που να ικανοποιείται η αξιώση των γιατρών να μπορούν να ασκούν παράλληλα ιδιωτική ιατρική εντός του ΓΕΣΥ. 
 
Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή, τόσο από πλευράς ΔΗΚΟ όσο και από την ΕΔΕΚ, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο ωστόσο να εμφανίζεται πολύ πιο επικριτικός και έντονος συγκριτικά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, όσον αφορά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ. 
 
Τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος ξεκαθάρισαν πως τα κόμματά τους δεν προτίθενται να προχωρήσουν στην κατάθεση οποιωνδήποτε τροποποιήσεων στη Βουλή.  
 
Από πλευράς Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε σύσκεψη για το ΓΕΣΥ, η οποία όπως ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, θα είναι ενδοκυβερνητική με σκόπο την εφ' όλης της ύλης ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ. 
 
Το ΔΗΚΟ
Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, από το πρωί με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, αλλά και μέσω αναρτήσεων του στο twitter, ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, δεν ζητούν οποιαδήποτε τροποποίηση του Νόμου για το ΓΕΣΥ και επιθυμούν την εφαρμογή του, όπως ακριβώς ψηφίσθηκε από τη Βουλή.
Μάλιστα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως το ΔΗΚΟ είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που ψήφισε όλα τα νομοσχέδια και όλους τους προϋπολογισμούς που αφορούν το ΓΕΣΥ.
 
«Χωρίς το ΔΗΚΟ δεν θα είχε προχωρήσει το ΓΕΣΥ. Χωρίς εμάς δεν θα είχε προχωρήσει, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί τον Μάρτιο. Να ψάξουν αλλού να βρουν τους πολέμιους του ΓΕΣΥ. Αυτές οι πληροφορίες δεν ευσταθούν», πρόσθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Βλέπει κατάρρευση ο Σιζόπουλος
Τις πληροφορίες διέψευσε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε τις ενστάσεις του ως προς τον χειρισμό του ζητήματος της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τη Κυβέρνηση, καθώς και τις ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίος επιχειρείται να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ, αφού όπως υποστήριξε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσής του».
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για τροπολογίες στο νομοσχέδιο και δεν προτίθεται να το πράξει.
 
«Εμείς συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 25 Σεπτεμβρίου και του θέσαμε όλες τις ανησυχίες μας. Τώρα είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν, εμείς ως ΕΔΕΚ θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε», είπε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να καταθέτει θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις, χωρίς όμως να ζητά τροποποίηση του νομοσχεδίου. «Να αναλάβουν να το εφαρμόσουν όπως είναι για να έχουν και το κόστος και την ευθύνη αποτυχίας», κατέληξε.
 
Ενημερώνεται ο Πρόεδρος-«Καμία πρόταση από κανένα κόμμα»
Κατηγορηματικός για το θέμα εμφανίστηκε εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση από κάποιο κόμμα για τροποποίηση του Νόμου, αλλά και πως θέση της Κυβέρνησης είναι ότι το ΓΕΣΥ θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2017. 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε όντως επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, δεν υπήρξε από κανέναν κάποια πρόταση.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύσκεψη για το ΓΕΣΥ, που προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε πως η σύσκεψη δεν θα είναι με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά με τον αρμόδιο υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου.
 
«Θα είναι μια ενδοκυβερνητική σύσκεψη για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος εφ' όλης της ύλης με τα τελευταία δεδομένα. Ενδεχομένως στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι γιατροί», πρόσθεσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Καλά κρατεί η κόντρα Σιζόπουλου-Παμπορίδη
Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα που ξεκίνησε στο twitter μεταξύ του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου και του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, με τον πρώτο να αφήνει αιχμές τον κ. Παμπορίδη ότι εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα.
 
Σήμερα, σε παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Παμπορίδη πως επιθυμεί εφαρμογή του ΓΕΣΥ για να ακολουθήσει η κατάρρευσή του.
 
«Ο ίδιος ο κ. Παμπορίδης θα πρέπει να μας πει γιατί μπλέκεται τόσο πολύ. Το κάνει απλά και μόνο για να δικαιολογήσει τις συμπεριφορές και τις πολιτικές του όταν ήταν υπουργός ή επειδή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα;», διερωτήθηκε. 
 
«Θεωρώ ανάξιο να ασχολούμαι και να σχολιάζω δηλώσεις του κ. Παμπορίδη. Όπως έγραψα και στο twitter είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Ήταν δύο χρόνια υπουργός και δεν κατόρθωσε να αγοράσει ένα δεύτερο μαγνητικό τομογράφο», είπε μεταξύ άλλων ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Η απάντηση από τον τέως υπουργό Υγείας μέσω twitter δεν άργησε να έρθει. Ο κ. Παμπορίδης με δύο αναρτήσεις του απάντησε εμμέσως πλην σαφώς σε όσα είπε προηγουμένως ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
«Μέτριοι έως ανεπαρκείς αυτάρεσκοι πολιτικοί καιροσκόποι. Αυτή η μεγάλη μάστιγα του τόπου μας! Κανεί. Σπίτι σας!», έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση, ενώ ακολούθησε και δεύτερη στην οποία έγραψε:
 «Εμένα όσο υπηρέτησα δε με αγάπησε κανένας κρίκος τ συστήματος. Ούτε καν το ίδιο μου το κόμμα. Ούτε οι συνάδελφοι μου. Όταν πάω όμως το βράδυ στο κρεβάτι κοιμάμαι ήρεμα κ το πρωί βλέπω τα μωρά μου στα μάτια γιατί ξέρω ότι έκανα για τον κόσμο αυτό που μου επέβαλλε η συνείδησή μου».

Υπενθυμίζεται πως η κόντρα ξεκίνησε στο twitter την περασμένη Κυριακή όταν ο τέως υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα όσα διημείφθησαν στη συνέλευση των δερματολόγων, όπου σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε «με πολλούς «επαίνους» στο πρόσωπο του».
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος του απάντησε πως είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου. «Επιτέλους είναι ώρα να σταματήσεις τα σικέ παιχνίδια», του έγραψε.
 
Την απάντηση του Μαρίνου Σιζόπουλου δεν άφησε ασχολίαστη ο Γιώργος Παμπορίδης. «Κάποιοι θα ήθελαν πολύ να σταματήσω να ξεμπροστιάζω όσους είναι στην κορυφή της πυραμίδας της υγείας και πολεμούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν θα τους κάνω την χάρη. Το να μου αποδίδει ο Μαρίνος Σιζόπουλος ειδικά χαρακτηρισμό ότι παίζω «σικέ παιχνίδια» αποτελεί για μένα τίτλο τιμής». 
 
Τα κόμματα
*Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ΓΕΣΥ, τόνισε ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας  αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.
 
«Πάντα ήταν η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ο ασθενής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον γιατρό της προτίμησης του», επιβεβαιώνοντας προς την Κοινωνική Συμμαχία πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας».
 
*«Επειδή γράφονται και λέγονται διάφορα σχετικά με νόθευση ή ακόμα και ανατροπή των σχεδιασμών για το ΓΕΣΥ, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας του Γενικού Σχεδίου Υγείας έχει καθοριστεί από το 2001 και επαναβεβαιωθεί το 2017 με την ομόφωνη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων από τη Βουλή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.  
 
«Οι συζητήσεις για διάφορα ζητήματα και οι όποιες ρυθμίσεις πιθανόν προκύψουν δεν μπορούν να είναι πέρα από το πλαίσιο που αποφασίστηκε και έξω από το χαρακτήρα του όλου Σχεδίου.
 
Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι η κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά προς την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, διαφυλάσσοντας τον χαρακτήρα του ΓΕΣΥ και ιδιαίτερα της θεμελιώδους αρχής για ισότιμη πρόσβαση και αντιμετώπιση όλων των δικαιούχων στο ΓΕΣΥ. Θα πρέπει, επίσης, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί να τηρηθούν», υπογράμμισε.   
 
*«Η εφαρμογή του πλαισίου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, αντί να προχωρεί προς την υλοποίησή του, κάποιοι με προσκόμματα φαίνεται να θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες εφαρμογής του ΓΕΣΥ», αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 
«Δυστυχώς», συνεχίζει, «το μόνο θέμα στο οποίο βλέπουμε να υπάρχει αναβρασμός και σκόπιμα συντηρείται, είναι οι αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών. Αρχικά τέθηκε το θέμα της αμοιβής, ενώ πλέον συντηρείται μια κλιμακούμενη ένταση συζήτησης για τα δικαιώματα της ιδιωτικής εξάσκησης του επαγγέλματος εντός ΓΕΣΥ.
 
Επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα των αμοιβών των γιατρών, ως επίσης και των υπόλοιπων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, είναι μεν σημαντικό, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί αφετηρία προς την υλοποίηση ενός Σχεδίου Υγείας.
 
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών δεν επιθυμεί καμιά εμπλοκή σε ζητήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Δεν μετέχουμε σε κανένα παρασκήνιο».
 
*Το ΕΛΑΜ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως πάντα είχε και έχει σταθερή θέση, ότι η Κύπρος οφείλει να έχει ένα Σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλους τους συμπολίτες μας και θα τους παρέχει αξιοπρεπή και ποιοτική περίθαλψη.
 
«Είμαστε ρεαλιστές και αναγνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του συστήματος υγείας από μόνη της, δεν θα επιλύσει αυτόματα τα προβλήματα. Όμως, παρ’ όλα αυτά, το ΓεΣΥ θα πρέπει να προχωρήσει ανεμπόδιστα την πορεία υλοποίησής του.
 
Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, γι’ αυτό, όσοι σκέφτονται ότι μια πιθανή αποτυχία στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πρέπει να το ξεχάσουν».
 
Ημερίδα από Συμμαχία
*Στο μεταξύ, η Συμμαχία Πολιτών, προς ενημέρωση των πολιτών αλλά και των εμπλεκομένων στην εφαρμογή του, διοργανώνει την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ημερίδα για το ΓΕΣΥ.
 
Στην ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί η ώρα 18:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο και είναι ανοιχτή για το κοινό θα μιλήσουν οι :
 
Υπουργός Υγείας κ. Κωσταντίνος Ιωάννου
 
Πρόεδρος ΟΑΥ κ. Θωμάς Αντωνίου
 
Πρόεδρος ΠΟΣΠΦ κ. Μάριος Κουλούμας
 
Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών: κ.  Γιώργος Λιλλήκας
 
Ομιλητής-Συντονιστής: Δρ. Γιώργος Σαμούτης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής
 
Στην ημερίδα προσκλήθηκε και ο ΠΙΣ να καταθέσει την άποψη του, αλλά δυστυχώς δεν θέλησε να συμμετάσχει.
 
«Το ΓΕΣΥ αποτελεί εθνική υπόθεση και μέγιστο κοινωνικό αγαθό για το οποίο όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, στο πλαίσιο των νόμων που υπερψηφίστηκαν και στα χρονοδιαγράμματα που αποφασίστηκαν», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα