Πρόσωπο με πρόσωπο με τους Αττίλες-Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τους Τούρκους

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους άντρες του κατοχικού στρατού βρέθηκαν και σήμερα οι γεωργοί της κοινότητας Δένειας, οι οποίοι για μια ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καλλιεργήσουν τα χωράφια που από το 2014 και μετά καλλιεργούν με άδεια των Ηνωμένων Εθνών εντός της νεκρής ζώνης.
 
Ο REPORTER, με δύο δημοσιογράφους, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εντός της νεκρής ζώνης και σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου οι Ε/κ γεωργοί μετέβησαν για να καλλιεργήσουν τα χωράφια, καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις και αποτυπώνοντας στον φωτογραφικό φακό την τουρκική προκλητικότητα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η «έφοδος» των γεωργών και η «απόβαση» των Τούρκων στη Δένεια  
 
 
Το χρονικό
Αναλυτικά: Γύρω στις 9:50 το πρωί, οι γεωργοί εισήλθαν με τους γεωργικούς ελκυστήρες τους, ταυτόχρονα, εντός των χωραφιών στη νεκρή ζώνη, υπό τα διακριτικά βλέμματα δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών υπερίπτατο για μερικά λεπτά πάνω από το σημείο.
 
Οι γεωργοί ξεκίνησαν να καλλιεργούν τα χωράφια, για ν’ ανακοπούν λίγο μετά τις δέκα από Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο και ετσιθελικά τερμάτισαν τις εργασίες τους.
 
Συγκεκριμένα, γύρω στις 10:20, τζιπ του κατοχικού στρατού έκανε την εμφάνισή του στο επίμαχο σημείο όπου οι Ε/κ  γεωργοί καλλιεργούσαν. Στο τζιπ, βρίσκονταν ένας αξιωματικός και πέντε Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι, αφού κατέβηκαν, πλησίασαν τους γεωργικούς ελκυστήρες των γεωργών, παρεμποδίζοντάς τους από το να συνεχίσουν.
 
Οι Ε/κ γεωργοί κατέβηκαν από τα τρακτέρ τους και είχαν συνομιλία αρκετών λεπτών με τους Τούρκους στρατιώτες, στους οποίους υπέδειξαν πως τα συγκεκριμένα χωράφια τα καλλιεργούν εδώ και χρόνια και πως θα συνεχίσουν να τα καλλιεργούν.
Στο μεταξύ, η δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε αυξηθεί, με τους άντρες της να παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονταν μεταξύ των γεωργών και των Τούρκων στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνουν και χωρίς να επιχειρούν να παρεμποδίσουν τους Τούρκους στρατιώτες από το να παρεμποδίσουν τους Ε/κ γεωργούς.
 
Από απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, σημειώνεται, τα όσα διαδραματίζονταν με φόντο τα φυλάκια του κατοχικού στρατού παρακολουθούσαν και άλλοι Ελληνοκύπριοι γεωργοί από τη Δένεια, που είχαν σπεύσει εντός της νεκρής ζώνης.
 
Την ίδια ώρα, οι άντρες των Ηνωμένων Εθνών, ενοχλημένοι από την παρουσία μας(σ.σ. των δημοσιογράφων του REPORTER) στη νεκρή ζώνη, μας ανάγκασαν να σβήσουμε κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, αλλά και να αποχωρήσουμε.
 
Τελικά, γύρω στις 10:50, και αφού οι Τούρκοι παρέμεναν ανένδοτοι, οι Ε/κ γεωργοί εξήλθαν των χωραφιών που καλλιεργούσαν και απογοητευμένοι για μια ακόμη φορά επέστρεψαν από τη νεκρή ζώνη πίσω στη Δένεια.
Οι συμβουλές του κοινοτάρχη
Σε δηλώσεις του, οι οποίες ακολούθησαν της νέας παρεμπόδισης των Ε/κ γεωργών από τον κατοχικό στρατό να καλλιεργήσουν τα χωράφια στη νεκρή ζώνη, ο κοινοτάρχης Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου ανέφερε πως οι δικές του συμβουλές προς τους γεωργούς ήταν ν’ αποχωρήσουν, αφού το ζήτημα πλέον, όπως υπέδειξε, δεν θα το λύσουν οι ίδιοι οι γεωργοί, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών με τα Ηνωμένα Έθνη.
 
«Από το πρωί, και καθημερινώς την τελευταία εβδομάδα, είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η θέση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να πάνε οι γεωργοί να καλλιεργήσουν και αν υπάρξει πρόβλημα θα το χειριστεί το Υπουργείο Εξωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου.
 
Ο κοινοτάρχης Δένειας εξέφρασε την θέση πως οι Τούρκοι κάνουν ό,τι κάνουν ως αντίποινα, «διότι από τη μία θέλουν να αποκτήσουν λόγο στη νεκρή ζώνη και από την άλλη, έχει να κάνει με το ζήτημα που δημιουργήθηκε στις 9 Νοεμβρίου με τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων από τη Δένεια».
Απογοητευμένοι οι γεωργοί
Με τη σειρά τους, σε δικές τους δηλώσεις, οι γεωργοί εμφανίστηκαν εμφανώς απογοητευμένοι από τη σημερινή εξέλιξη.
 
Εξήγησαν πως πήγαν και σήμερα όπως πηγαίνουν τα τελευταία χρόνια στα χωράφια τους και ότι τους ανέκοψαν οι Τούρκοι στρατιώτες, ενώ στη συνέχεια πήγαν και οι κυανόκρανοι.
 
«Εμείς δεν προκαλούμε κανένα, έγνοια μας είναι να δουλεύουμε και να παίρνουμε το μεροκάματο σπίτι», ανέφεραν.
 
«Είναι η πρώτη φορά», επεσήμαναν οι γεωργοί, «που οι Τούρκοι αντιδρούν με τέτοιο τρόπο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας».

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα