Ανησυχίες και προβληματισμός για μη κατάληξη επί των όρων αναφοράς

Στην κοινή διαπίστωση πως η κατάληξη επί των όρων αναφοράς που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες, διά της προσωπικής του απεσταλμένης για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, αποτελεί το κλειδί για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Οκτωβρίου, καθώς και για την συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, στις 31 Οκτωβρίου, ειδικότερα όσον αφορά τη συνομολόγηση όρων αναφοράς για τη διαπραγμάτευση.  
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν απόψεις και εισηγήσεις από του πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί», υπέδειξε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Πρέπει ωστόσο», συνέχισε, «όλοι να έχουν υπόψη ότι αυτό που επιδιώκει ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους».   
 
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη γι’ αποκέντρωση εξουσιών στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου οι διαφωνίες και προβληματισμοί τους, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναλαμβάνει τη φιλοσοφία της πρότασής του και να διατηρεί τη θέση του ότι έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις απόψεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει και τη δική του άποψη στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται. Έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα και δεν θα ωφελούσε μια συζήτηση, η οποία μετά από ένα σημείο υπεισέρχεται σε άγονο έδαφος», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει σε μια ενδεχομένη συμφωνία να εξασφαλιστεί απολύτως η λειτουργικότητα», τόνισε.
 
Ερωτηθείς τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς, ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι «δεν μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα, διότι αυτό θα υπάρξει όταν συνεχιστεί η διαδικασία και γίνει νέα συνάντηση με την κ. Λουτ», ενώ ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την κα Λουτ είπε ότι «δεν έχουμε υπόψη μας συγκεκριμένα».
 
Σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα διαδικασίας ανοικτού-τέλους, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ουδέποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε μια διαδικασία ανοικτού-τέλους. 
 
«Είναι γνωστό ότι θέλουμε να τελειώσει η τουρκική κατοχή, αν είναι δυνατόν σήμερα», επισήμανε.
 
Σε παρατήρηση ότι αυτό μπορεί να σημαίνει χρονοδιάγραμμα, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια πληροφορία ή γνώση.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε με την κ. Λουτ είχε δηλώσει ότι θέλουμε τη διαμόρφωση όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν και επιδιώκουμε να καταλήξουμε μέσα από διαπραγμάτευση, σε συμφωνία στο ορατό μέλλον. Αυτό τα λέει όλα».
 
Ερωτηθείς αν οι όροι αναφοράς θα καθοριστούν μέσα από εισηγήσεις των δύο πλευρών ή αν θα προέλθουν μέσα από ιδέες της κ. Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ για να γνωρίζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα.
 
Ο Γ.Γ. έχει ζητήσει και είναι η θέση του-την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή-ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν από τα δύο μέρη όροι αναφοράς».
 
Κληθείς να πει αν υπάρχουν σχετικές θέσεις από δικής μας πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε «φυσικά έχουμε θέσεις διαχρονικά γνωστές, και ο Πρόεδρος διαμορφώνει τη δική του τακτική με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Αλλά οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές και είχαν εκτεθεί και στην προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων που, δυστυχώς, δεν κατέληξε εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας».
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου
Ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βάσει της οποίας επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο Γ.Γ., εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ,  Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Είπε ακόμη ότι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την απεσταλμένη του Γ.Γ. του Η.Ε. Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Επίσης, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τις συναντήσεις του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.
 
«Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από την ενημέρωση που έχουμε τύχει, όπως έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την επαναβεβαίωση της δικής μας πλευράς πως είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Στη συνάντηση, συνέχισε, υπερτονίστηκε ότι πρέπει η λύση να είναι τέτοια που να μην δημιουργεί προβλήματά στην καθημερινότητα των πολιτών και να δίνει τις προοπτικές, μια ενωμένη Κύπρος να δημιουργεί ασφάλεια για το σύνολο των πολιτών.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο ανοίγει παράθυρο να υπάρχουν στους όρους αναφοράς εισηγήσεις για άλλου τύπου διαδικασία και άλλο πλαίσιο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν θεωρώ ότι αν έρθει με κάποιες ιδέες για τη μεθοδολογία, τους όρους εντολής η κ. Λουτ, θα είναι εκτός των πλαισίων που έχω πει και εκτός της τελευταίας έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ».
 
Σε ό,τι αφορά θέματα χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι σαφέστατη μέσα και από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα» η οποία λέει ξεκάθαρα ότι «αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία δεν μπορεί να ανοιχτού τέλους».
 
Ο Άντρος Κυπριανού
Ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ήταν πολύ αρνητικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο αναφορικά με τις προοπτικές στο Κυπριακό. «Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς θα στοχεύσει στο να ξεκαθαρίσει πού βρισκόμαστε σήμερα και πού θέλουμε να πάμε», τόνισε.

 
Ανέφερε περαιτέρω ότι «έχει τεράστια σημασία να ξέρουμε πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, ώστε σε όλη αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων των επόμενων εβδομάδων, των επόμενων μηνών, να έχουμε ξεκάθαρο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως στην κρίσιμη καμπή του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να ανασχεθούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας.
 
«Η σημερινή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορούσε στις επαφές που γίνονται, το παρασκήνιο που υπάρχει και την προεργασία που πρέπει  να προηγηθεί, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Διευκρινίζοντας ότι δεν θα εισέλθει στην ουσία αυτών που λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της συζήτησης που διεξήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο, διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό η Τουρκία  να μην πετύχει αυτό που επιδιώκει.
 
«Είτε να κερδίσει ανταλλάγματα από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε να διασυνδεθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την παραμονή ή και την αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, είτε με τις έρευνες για το φυσικό αέριο», είπε.
 
Περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να ενταθεί το κλίμα και να δοθεί η ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να διασυνδέσει ζητήματα που δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένα.
 
Πρόσθεσε ότι «θέλουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσουμε, εάν αποκλίνουμε από αυτό το βασικό πλαίσιο των επιδιώξεων της ε/κ πλευράς».
 
Ερωτηθείς πόσο κοντά στα σημεία αναφοράς βρισκόμαστε, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενων των όρων αναφοράς, προσθέτοντάς πως όσα περισσότερα ζητήματα θα περιλαμβάνουν οι όροι, αυτά θα δημιουργούν αυτόματα επιπλοκές στην επανέναρξη της διαδικασίας.
 
Συνεχίζοντας είπε ακόμα πως η διαδικασία εξαρτάται απόλυτα από την καλή διάθεση και θέληση που ενδεχομένως θα δείξει η τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει το αντίθετο ακριβώς.
 

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος


«Δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν εάν δεν διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή όσα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς ή την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν η καλή διάθεση και θέληση της ε/κ πλευράς είχε παρερμηνευτεί και δεν λειτούργησε προς μια θετική κατεύθυνση.

Ο Γιώργος Λιλλήκας
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εθνική ομοψυχία σε μέτωπο που θα στηρίζεται στα όσα η πολιτική ηγεσία συμφωνεί.
 
Πρόσθεσε ότι μετά το Κραν Μοντάνα η όλη συζήτηση έχει τροχιοδρομήσει το Κυπριακό προς διάφορες ανοιχτές κατευθύνσεις και είπε πως εκτιμά ότι η όλη ουσία τελικά θα είναι οι όροι αναφοράς.
 
«Η διαμόρφωση ή μη των όρων αναφοράς είναι που θα καθορίσει και την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού», συνέχισε, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται πλέον στο περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού και για αυτό και θα χρειαστεί καλή προετοιμασία από την πλευρά μας και επιμονή σε ζητήματα αρχών, όπως είπε.
 
Πρέπει να μας προβληματίζουν από την αρχή όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι είτε για το ενδεχόμενο να επέλθει συμφωνία στους όρους αναφοράς, που θα μας οδηγήσει, πάρα πολύ κοντά σε μια συμφωνία λύσης, και τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως πρέπει να προβληματίσει το ενδεχόμενο νέου αδιεξόδου και οι συνέπειες προς την πλευράς μας και να αποφασισθούν ενέργειες ώστε αυτές να ανατραπούν ή προληπτικά να αποτραπούν.
 
Ο ίδιος προβληματισμός πρέπει να ισχύει και να γίνει η ίδια προετοιμασία και για την περίπτωση στην οποία δεν υπάρχει κατάληξη στους όρους αναφοράς γιατί όπως έχει πλέον το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα καθοριστικής σημασίας, συνέχισε.
 
Άρα, αν με το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για τα επόμενα βήματα, τόσο της πλευράς μας όσο και της τουρκικής πλευράς, είπε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η όλη διαδικασία μοιάζει πλέον με διαδικασία εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων των οποίων το τέλος δεν μπορεί να προδιαγράψει κανένας.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την ευχή ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση θα επικρατήσει εθνική ομοψυχία και ότι «θα είμαστε τουλάχιστον ενωμένοι σε ένα μέτωπο, στηριζόμενοι στα ελάχιστα που συμφωνούμε ως προς το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Οι Οικολόγοι


«Μετά  και από την σημερινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης, τόσο προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και προς τον ίδιο τον λαό. Αν αυτές οι διαδικασίες ευοδωθούν και υπάρξει μια πρόταση συνδιαμορφωμένης λύσης, δεν είναι βέβαιο ότι η κοινή γνώμη θα αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα θα κληθεί να ψηφίσει», ανέφερε η αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών, Έφη Ξάνθου.
 

Η Αλληλεγγύη
«Είναι πολύ σημαντική η συνδιαμόρφωση των όρων αναφοράς και να μην προβούμε σε οποιαδήποτε υποχώρηση για χάρη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος.

 
Ο κ. Παλλήκαρος είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην δεχτούμε σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες, οι οποίες θα αρχίσουν ξανά.
 
Το ΕΛΑΜ
Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου, θα πρέπει μετά τα τελευταία αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε το κυπριακό ζήτημα να αντιληφθούν την ανάγκη να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
 
Δεν νοείται, συνέχισε, η πολιτική ηγεσία ενός τόπου να συνεδριάζει και να ανταλλάσσει απόψεις για τη διάλυση του κράτους που υπηρετεί και τη δημιουργία ενός νέου, «το οποίο θα δικαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής».
 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή