Χαμηλά στην ατζέντα της Ε.Ε το Κυπριακό, καμία συζήτηση για συνομοσπονδία

Δεν συζητείται ανάμεσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λύση τύπου συνομοσπονδίας για το Κυπριακό, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές από τις Βρυξέλλες στον REPORTER, υπό το πρίσμα της σχετικής φημολογίας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, αλλά και των προσπαθειών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Στην παρούσα φάση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κεφάλαιο Κυπριακό βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα των ζητημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποδεικνύοντας συναφώς ότι η τελευταία φορά που το Συμβούλιο ασχολήθηκε με θέματα που άπτονται παραμέτρων του Κυπριακού ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία, είχαν παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ENI από το να προβεί σε γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Το ενδιαφέρον όπως επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές επικεντρώνεται στην επόμενη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, και δη στις αναφορές που θα εμπεριέχει σε ότι αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό.
 
Η έκθεση όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η δημοσιοποίηση του προσχεδίου της. Όπως εκτιμάται θα είναι πολύ σύντομη (σ.σ. 15 με 20 παράγραφοι), και σκοπός της θα είναι η αποστολή ισχυρών πολιτικών μηνυμάτων στην Τουρκία, αναφορικά με όλο το πλέγμα των σχέσεων της με την Ε.Ε.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις στα συμπεράσματα δεν αναμένεται να καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τελευταία έκθεση , έχοντας πάντοτε υπόψη και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές, σημειώνουν αυτό που είθισται να γίνεται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών που αφορούν Κύπρο και Τουρκία, δηλαδή το γεγονός ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ισορροπημένες και πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να αναμένουμε.
 
Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλέγμα των ευρωπαϊκών συμφερόντων, οικονομικών, πολιτικών, στρατηγικών, είναι πολύ ευρύτερο του Κυπριακού και αυτό διαφάνηκε διαχρονικά από πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.  
 
Πάντως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Τουρκιά περιορίζεται λόγω του μεταναστευτικού.
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η μόνη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία αφορά το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση της Άγκυρας για να εξακολουθεί να εφαρμόζει το πρωτόκολλο του Μαρτίου του 2016 για το προσφυγικό, υπό την έννοια των οικονομικών ανταλλαγμάτων.
 

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα