Χωρίς ανταπόκριση το κάλεσμα Αναστασιάδη για προτάσεις επί της αποκέντρωσης

Στον απόηχο της διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προς ενημέρωση του λαού σε ό,τι αφορά την πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών, συνέρχεται την ερχόμενη Δεύτερα το Εθνικό Συμβούλιο προς συζήτηση και ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Σώμα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και για τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο δίνοντας σάρκα και οστά στη διαδικασία-προσπάθεια για κατάληξη των δύο πλευρών στους όρους αναφοράς με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα βρεθεί εκ των πραγμάτων και η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση εξουσιών.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τα κόμματα να καταθέσουν εισηγήσεις όσον αφορά το θέμα της αποκέντρωσης, ξεκαθαρίζοντας-και στη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη-, πως στόχος του είναι η συγκεκριμενοποίηση της πρότασής του να αποτελέσει προϊόν συνδιαμόρφωσης.
 
«Για αυτό και καλώ τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από ένα αδογμάτιστο και δημιουργικό διάλογο, να συνδιαμορφώσουμε κοινές θέσεις που θα μας επιτρέψουν να εμπλακούμε σε έναν νέο κύκλο συνομιλιών που θα μας οδηγήσει σε μια αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ωστόσο, η έκκληση του Προέδρου για υποβολή εισηγήσεων από τα κόμματα σε σχέση με την αποκέντρωση φαίνεται να μην έχει ανταπόκριση, μιας και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων διαφωνεί με μια τέτοια προσέγγιση, ενώ υπάρχουν και τα κόμματα εκείνα που έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποβάλουν εισηγήσεις.
 
Αυτό κατέστησε σαφές σήμερα ότι θα πράξει το ΑΚΕΛ, δηλαδή να μην καταθέσει προτάσεις, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού να κάνει λόγο για παραλογισμό της λογικής τους(σ.σ. των κυβερνώντων).
 
«Ειλικρινά είναι να απορεί κάποιος για τον παραλογισμό της λογικής τους. Τι εννοώ; Εμείς διαφωνούμε με αυτή την κίνηση την οποία κάνει ο κ. Αναστασιάδης και μας λέει φέρτε προτάσεις να συνδιαμορφώσουμε την πρότασή του. Αφού είναι δική του πρόταση πώς θα τη συνδιαμορφώσουμε εμείς αφού διαφωνούμε με αυτή. Ειλικρινά είναι να απορεί κάποιος με αυτήν την παράλογη λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού.
 
Ξεκάθαρη τοποθέτηση πως ούτε το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις για την αποκέντρωση εξουσιών υπήρξε και από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ ανάλογη στάση όπως όλα δείχνουν θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι λόγοι για τους οποίους ο Πρόεδρος προτείνει αποκέντρωση εξουσιών
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 27 εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης που έγιναν 24 και η αποκέντρωση

Δειτε Επισης

Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών μας ο εκσυγχρονισμός κράτους και θεσμών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή