Πέμπτη 27 Ιουν, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Χωρίς ανταπόκριση το κάλεσμα Αναστασιάδη για προτάσεις επί της αποκέντρωσης

  09/11/2018 16:02
Χωρίς ανταπόκριση το κάλεσμα Αναστασιάδη για προτάσεις επί της αποκέντρωσης

Χωρίς ανταπόκριση το κάλεσμα Αναστασιάδη για προτάσεις επί της αποκέντρωσης

  09/11/2018 16:02
Στον απόηχο της διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προς ενημέρωση του λαού σε ό,τι αφορά την πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών, συνέρχεται την ερχόμενη Δεύτερα το Εθνικό Συμβούλιο προς συζήτηση και ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Σώμα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και για τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο δίνοντας σάρκα και οστά στη διαδικασία-προσπάθεια για κατάληξη των δύο πλευρών στους όρους αναφοράς με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα βρεθεί εκ των πραγμάτων και η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση εξουσιών.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τα κόμματα να καταθέσουν εισηγήσεις όσον αφορά το θέμα της αποκέντρωσης, ξεκαθαρίζοντας-και στη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη-, πως στόχος του είναι η συγκεκριμενοποίηση της πρότασής του να αποτελέσει προϊόν συνδιαμόρφωσης.
 
«Για αυτό και καλώ τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από ένα αδογμάτιστο και δημιουργικό διάλογο, να συνδιαμορφώσουμε κοινές θέσεις που θα μας επιτρέψουν να εμπλακούμε σε έναν νέο κύκλο συνομιλιών που θα μας οδηγήσει σε μια αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ωστόσο, η έκκληση του Προέδρου για υποβολή εισηγήσεων από τα κόμματα σε σχέση με την αποκέντρωση φαίνεται να μην έχει ανταπόκριση, μιας και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων διαφωνεί με μια τέτοια προσέγγιση, ενώ υπάρχουν και τα κόμματα εκείνα που έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποβάλουν εισηγήσεις.
 
Αυτό κατέστησε σαφές σήμερα ότι θα πράξει το ΑΚΕΛ, δηλαδή να μην καταθέσει προτάσεις, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού να κάνει λόγο για παραλογισμό της λογικής τους(σ.σ. των κυβερνώντων).
 
«Ειλικρινά είναι να απορεί κάποιος για τον παραλογισμό της λογικής τους. Τι εννοώ; Εμείς διαφωνούμε με αυτή την κίνηση την οποία κάνει ο κ. Αναστασιάδης και μας λέει φέρτε προτάσεις να συνδιαμορφώσουμε την πρότασή του. Αφού είναι δική του πρόταση πώς θα τη συνδιαμορφώσουμε εμείς αφού διαφωνούμε με αυτή. Ειλικρινά είναι να απορεί κάποιος με αυτήν την παράλογη λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού.
 
Ξεκάθαρη τοποθέτηση πως ούτε το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις για την αποκέντρωση εξουσιών υπήρξε και από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ ανάλογη στάση όπως όλα δείχνουν θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.  
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας