Τρίτη 26 Μαρ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Μ.Βέμπερ: Το Κυπριακό και οι κυπριακές ανησυχίες αποτελούν ανησυχίες των Ευρωπαίων και του ΕΛΚ

  08/11/2018 16:13
Μ.Βέμπερ: Το Κυπριακό και οι κυπριακές ανησυχίες αποτελούν ανησυχίες των Ευρωπαίων και του ΕΛΚ

Μ.Βέμπερ: Το Κυπριακό και οι κυπριακές ανησυχίες αποτελούν ανησυχίες των Ευρωπαίων και του ΕΛΚ

  08/11/2018 16:13
Το Κυπριακό και οι κυπριακές ανησυχίες αποτελούν ανησυχίες των Ευρωπαίων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την εκλογή του ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά συνέδριο του κόμματος στο Ελσίνκι, που ολοκληρώθηκε σήμερα.
 
Ο κ. Βέμπερ απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη θέση του έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκό έδαφος, και εκτοξεύει απειλές κατά της Κύπρου λόγω των ερευνών που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

«Το κύριο μου μήνυμα για την Κύπρο είναι πως είναι σημαντικό το ότι είσαστε μέλος της ΕΕ γιατί δεν είστε μόνοι. Ακόμη και μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Βέμπερ.
 
«Και είναι για αυτό που το κυπριακό πρόβλημα και οι κυπριακές ανησυχίες είναι ανησυχίες των Ευρωπαίων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», πρόσθεσε.
 
‘Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε πως δεν πιστεύει στη διαδικασία της διεύρυνσης και στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
 
«Πιστεύω στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε η μια την άλλη, είμαστε εταίροι, είμαστε γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας από κοινού, αλλά δεν πιστεύω στη διαδικασία της διεύρυνσης», ανέφερε.
 
"Θεωρώ ότι είναι ειλικρινές και δίκαιο να καθίσουμε μαζί και διευκρινίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή συνεργασία αλλά όχι μια πλήρη διεύρυνση, όχι μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ", πρόσθεσε.
 
Αυτό θα ήταν ειλικρινές και δίκαιο ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που είδαμε τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και άλλες εξελίξεις που αφορούν για παράδειγμα την ελευθερία του Τύπου, σημείωσε.
 
«Αυτό (η ένταξη της Τουρκίας) δεν θα δουλέψει. Ας είμαστε ειλικρινείς σε αυτή τη σχέση», επεσήμανε.
 
Ανέφερε πως «εάν συμφωνήσουμε για κάποια θέματα μπορούμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλο. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε σε αυτή τη σχέση», σημείωσε.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βέμπερ είπε πως «είμαστε περήφανοι για το τί έχουμε επιτύχει», σημειώνοντας πως «η Ευρώπη είναι ένα καλύτερο μέρος σήμερα από ότι ήταν πριν πέντε χρόνια».
 
Σημείωσε πως τα δυο σημαντικά στοιχεία της πολιτικής του είναι η οικοδόμηση γεφυρών που χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ό,τι ποτέ άλλοτε, όπως ανέφερε, και η δημιουργία μιας δημοκρατικής Ευρώπης.  
 
Ο κ. Βέμπερ είπε πως το ΕΛΚ είναι δεσμευμένο να δώσει το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια των πολιτών.
 
Ανέφερε το επόμενο του βήμα θα είναι να ταξιδέψει και να συνομιλήσει με τα πολιτικά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και να έλθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο αφού, όπως σημείωσε, πρέπει να καταγράψουν τις κύριες ανησυχίες και τα κύρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.
 
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι για να ακούσουμε, να αξιολογήσουμε, να πάμε στον κόσμο και να δούμε ποια είναι τα ερωτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι για να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στις εκλογές, σημείωσε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας