Ερχιουρμάν: Ο Αναστασιάδης να επιστρέψει στο νούσιμο δρόμο

Εκτός πλαισίου θεωρεί ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν ότι ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη διάσκεψη Τύπου και τον καλεί να επανέλθει εντός του πλαισίου, που έχει δημιουργηθεί μέσα από δεκαετίες, αποκλείοντας συζήτηση οποιουδήποτε μοντέλου στο οποίο οι Τ/κ δεν θα λαμβάνονται υπόψη στη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Ερχιουρμάν είχε την προγραμματισμένη εβδομαδιαία συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί όπου συζήτησαν, όπως είπε, τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθύμισε ότι η τ/κ πλευρά είχε δηλώσει πως η «νέα δημιουργική πρόταση» του κ. Αναστασιάδη – όπως είπε – για μια χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να συζητήσει. Στην ουσία, συνέχισε ο κ. Ερχιουρμάν, αυτό αποτελεί αλλαγή της στάσης της ε/κ πλευράς και εάν συζητηθεί, μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας που προτείνει στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Αυτή είναι μια συζήτηση εντός του πλαισίου ως έχει σχηματιστεί μέχρι σήμερα».

Όμως συνέχισε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, αυτά που είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διάσκεψη Τύπου είναι εκτός πλαισίου, γιατί μια βασική παράμετρος της ομοσπονδίας, είτε είναι ενισχυμένη η κεντρική διοίκηση είτε τα συνιστώντα μέρη, είναι η πολιτική ισότητα που είναι εκ των ων ουκ άνευ.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ούτε είναι εντός του πλαισίου που έχει χαραχθεί μέχρι σήμερα η προσέγγιση ‘να δώσω κάποιες αρμοδιότητες στις συνιστώσες πολιτείες, να τις πάρω από το κέντρο και να τις δώσω αλλού και έναντι αυτού να αλλοιωθεί η πολιτική ισότητα’. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει άμεσα να το καταλάβει αυτό. Έχει να κάνει με το ότι δεν το χώνεψε, δεν τον κατανόησε, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά ότι και να είναι το πρόβλημα πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί».

Όπως η εκ περιτροπής προεδρία δεν είναι κάτι προς συζήτηση έτσι είναι και το θέμα της συμμετοχής στις λήψεις αποφάσεων στην ομοσπονδιακή δομή, σύμφωνα με τον κ. Ερχιουρμάν. «Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ούτε και είναι κάτι που μπορεί να έρθει στην ατζέντα, η δημιουργία μηχανισμών όπου θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις μόνο οι Ε/κ μόνοι τους, χωρίς καμία συμμετοχή των Τ/κ».
 
Ο «πρωθυπουργός» Ερχιουρμάν είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πρέπει να επιστρέψει εντός πλαισίου και εάν όντως πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, αυτή μπορεί να προχωρήσει κατά τρόπο που να έχει νόημα».

Το να επιμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο θέμα αυτό (της αποκέντρωσης και της λήψης αποφάσεων) δείχνει κατά τον κ. Ερχιουρμάν και που είχαν κολλήσει τα πράγματα στο Κραν Μοντάνα. «Ο λόγος που η ε/κ πλευρά αναζητεί τέτοιους είδους λειτουργικό κράτος είναι επειδή αντιλαμβάνεται την αρχή της πολιτικής ισότητας ανταγωνιστικά».

Εάν αυτό είναι, συνέχισε, τότε η ε/κ πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά από διαπραγματεύσεις χρόνων εάν πρόκειται να δημιουργηθεί μια διζωνική ομοσπονδία, ο μόνος τρόπος να είναι λειτουργική είναι στην λήψη των αποφάσεων αντικατοπτρίζεται η βούληση και των δύο κοινοτήτων. «Εάν δημιουργηθεί μια δικοινοτική ομοσπονδία και σε κάποιες αποφάσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη μια κοινότητα, το μοντέλο που δεν πρόκειται να είναι λειτουργικό και να δουλέψει, είναι αυτό».

Αλλά, ανέφερε, είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση πραγμάτων όπου τις αποφάσεις θα μπορεί να λαμβάνει μόνο η πλειοψηφία. Αυτό που πρέπει να καταλάβει είναι ότι εάν γίνει αυτή η ομοσπονδία και θα είναι μια ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, μόνο με αυτές τις αρχές θα μπορεί να είναι ένα λειτουργικό κράτος».

Πρόσθεσε δε ότι όχι μόνο πρέπει να το καταλάβει αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αλλά να βρει το θάρρος να το εξηγήσει στην κοινότητά του «εάν αρχίσει μια διαδικασία που θα έχει πραγματικά νόημα».
 
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Τ/κ ηγέτη για την συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ και δήλωσε πως η τ/κ πλευρά στηρίζει τη διαδικασία που προτείνει στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο αυτής, τη νέα αποστολή της κ. Λουτ. Ωστόσο, είπε, ακόμα και εάν η μέθοδος, η διαδικασία είναι εντάξει, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δείχνει πρόθεση να είναι εντός του πλαισίου, «δεν θα είναι εύκολο να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία που να έχει νόημα».

 Γι’ αυτό, "πιστεύω ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει τι σκέφτεται στο κεφάλι του και να επιστρέψει άμεσα στο νούσιμο δρόμο", κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»