Κλειδί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η συμφωνία στους όρους αναφοράς

Την εκτίμηση ότι η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ θα επιστρέψει σύντομα στην Κύπρο, διατυπώνουν διπλωματικές πηγές μιλώντας στον REPORTER, έπειτα από τη συνάντηση που είχε το πρωί με την κ. Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως την πεμπτουσία της όλης συζήτησης και δη της προσπάθειας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αυτό που η κ. Λουτ μετέφερε ως θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως τα μέρη-το συντομότερο δυνατόν-, καθορίσουν και συμφωνήσουν-στο πλαίσιο της καλής προετοιμασίας-, τους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον.
 
Κατά τη συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε και ανέπτυξε στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα τις θέσεις του όσον αφορά την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ως προς το πώς μπορεί δηλαδή, κατά την εκτίμησή του, να επιτευχθεί λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών και χωρίς ν’ αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης. Δηλαδή, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
 
Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση κατά πόσο οι όροι αναφοράς αφορούν τη διαδικασία ή την ουσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ότι η αναφορά για τους όρους αναφοράς (terms of reference) υπάρχει ήδη στην έκθεση του Γ.Γ.
 
«Οι όροι αναφοράς θα αφορούν τις διαπραγματεύσεις, τόσο τη διαδικασία όσο και το τι θα είναι στη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο η κ. Λουτ αναφέρθηκε σε ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν άκουσε να γίνεται λόγος για ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία.
 
«Η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του Γ.Γ. ότι στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, που είναι ο στόχος μας, θα πρέπει τα μέρη να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει διπλωματική διαβούλευση και πώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι η κ. Λουτ μετά την απογευματινή συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «θα δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η θέση του Γ.Γ. «Πιθανότατα με τη διπλωματική διαβούλευση», επισήμανε.  
 
Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ ως ιδιαίτερα παραγωγική, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τη θέση του Γ.Γ. των Η.Ε. ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία
 
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης», είπε ο κ. Προδρόμου, «η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του Γ.Γ. ότι θα πρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν τους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον».
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη θέση του Γ.Γ. ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία, ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και τις θέσεις του για το πώς μπορεί να πετύχουμε μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, χωρίς, ωστόσο, να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με την κα Λουτ», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπόψη του ότι θα δώσει και δημόσια τις απόψεις και τις θέσεις του.
 
«Προς το παρόν, όπως θα έπρεπε να γίνει μετά τη συνάντηση με την κα Λουτ και όπως είχε ήδη πει στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου», επισήμανε.
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»