Καθοδόν για τον στόχο Αλάνια 1 ο «Πορθητής»

Καθοδόν για τον προορισμό του, τον στόχο Αλάνια 1, δέκα χιλιόμετρα από την Αττάλεια και 60 από την Αλάνια, βρίσκεται, συνοδευόμενο από πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».
 
Ο «Πορθητής», με την άφιξή του στον προορισμό του θα πιάσει άμεσα δουλειά, ξεκινώντας την γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γεώτρηση θα διαρκέσει 150 μέρες.
 
Χθες, μιλώντας στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε πως η γεώτρηση στον στόχο Αλάνια 1 θα ξεκινήσει σήμερα, υπογραμμίζοντας πως τον «Πορθητή» θα συνοδεύει το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας και πως αν παρενοχληθεί θα δώσει την ανάλογη απάντηση.
 
«Τα βήματά μας ήταν πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν με μονομερή βήματα να εμποδίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας», ανέφερε, για να προσθέσει:
 
«Στόχος μας είναι με αυτό το πλοίο να κάνουμε δύο γεωτρήσεις το χρόνο».
 
Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι δεν έχουν βλέψεις στις φυσικές πηγές κανενός και πως μοναδικός τους στόχος είναι να υποβάλουν «στην υπηρεσία του λαού».
 
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη πως και στη Μερσίνα θα ξεκινήσουν εργασίες γεώτρησης από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ), ενώ ανέφερε ότι ετοιμάζονται να αγοράσουν και δεύτερο γεωτρύπανο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει θέσει ως βασικό της στόχο την ενεργειακή της ανεξαρτησία και καμιά δύναμη δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό.
 
Πρώτο θέμα…
Αξίζει να σημειωθεί πως στα πρωτοσέλιδα του έχει σχεδόν ολόκληρος ο τουρκικός Τύπος την τελετή για την έναρξη της πρώτης γεώτρησης του «Πορθητή» στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
*Η Μιλλιέτ στο ολοσέλιδο της πρώτης σελίδας της με τίτλο «Το Μπαρμπαρός το βρήκε, ο Πορθητής τρυπάει», γράφει ότι σήμερα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στην Μεσόγειο στο σημείο που εντόπισε το Μπαρμπαρός, προσθέτοντας ότι τον Πορθητή συνοδεύει το πολεμικό ναυτικό.
 
*Η Γενί Σαφάκ με τίτλο «Vira Bismillah», δηλαδή «Βίρα ο Θεός είναι Μεγάλος» γράφει ότι η γεώτρηση οι εργασίες της οποίας θα κρατήσουν 5 μήνες ξεκίνησε σήμερα 60 μίλια ανοικτά της Μεσογείου.
 
*Η Χουριέτ με τίτλο «Το πρώτο εθνικό γεωτρύπανο είπε ‘βίρα μπισμιλλάχ’» γράφει ότι σήμερα ξεκινά η γεώτρηση της Τουρκίας στο Αλάνια 1.
 
*Η εφημερίδα Σταρ με τίτλο «Ο Πορθητής ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει ότι ο Πορθητής αναζητεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε βάθος 5 χιλιάδων 500 μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία.
 
Η εφημερίδα Ακσάμ με τίτλο «Η πρώτη γεώτρηση στα 12 χιλιάδες μέτρα» γράφει ότι το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας Πορθητής που μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι και 12 χιλιάδες μέτρα είπε ‘’βίρα μπισμιλλάχ’’». Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως σε περίπτωση που παρενοχληθεί ο Πορθητής το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα κάνει τα απαραίτητα.
 
Εντωμεταξύ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε ομιλία του σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο
 
«Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όποιο και να είναι,το λέμε καθαρά ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου στη βάση συμφωνιών και από το δίκαιο», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε».

Δειτε Επισης

Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»