Καλεί την Ελλάδα να μιλήσει απευθείας με τους Τουρκοκύπριους ο Τσαβούσογλου

Πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αποφασιστεί αν σε αυτές θα συζητηθεί λύση ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, δύο κρατών ή κάτι άλλο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.
 
«Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός ενώ κάλεσε και την Ελλάδα να έχει επαφές με την Τ/κ πλευρά για να δει τί θέλουν και τί σκέφτονται οι Τ/Κ λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς από αυτό καθώς είναι κάτι που έγινε και στο παρελθόν.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στο Κραν Μοντάνα συζητήσαμε για μια ομοσπονδιακή λύση, όπως ακριβώς είχαν γίνει προσπάθειες από το 1960, 1970».
 
«Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν, γνωρίζετε ότι το 2004 είχε βγει το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο η Ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Και στο Κραν Μοντάνα η Ε/κ πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για μια ομοσπονδιακή λύση. Το είδαν τα ΗΕ, η ΕΕ και εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις. Και στο τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ έκλεισε τη Σύνοδο», ανέφερε.
 
Τώρα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσοβλου, «πριν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τί θέλουμε και γιατί θα κάνουμε μια διαπραγμάτευση. Εμείς πήγαμε δύο φορές στο νησί γι αυτό. Συναντηθήκαμε με ‘πρόεδρο’ Ακιντζί, τον ‘πρωθυπουργό’ και όλα τα κόμματα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες προεργασίες».
 
Τώρα παρατηρώ ότι στο νησί κάνουν φτηνή πολιτική, είπε, προσθέτοντας ότι  «γνωρίζετε ότι κάποιες ομάδες στην βόρεια Κυπρο δυστυχώς τρέφουν εχθρότητας κατά της Τουρκίας, λένε αυτός δεν ήταν, αυτός αποκλείστηκε, με αυτόν γιατί συναντήθηκε. Κι όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κοινών αποφάσεων που λάβαμε όλοι μαζί».
 
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε «τί θέλουμε να διαπραγματευτούμε, γιατί θα διαπραγματευτούμε; Για ομοσπονδία; για συνομοσπονδία; για δύο κράτη; Ή για κάτι άλλο; Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική. Εμείς δεν έχουμε εμμονή σώνει και καλά για μια πρόταση ή για μια πρόταση λύσης ή συστήματος».
 
Αναφερόμενος στην έκθεση του  ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτήν αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει συναντίληψη των πλευρών τί θα συζητήσουν. «Θέλει να πει ότι ‘εγώ δεν ξεκινώ διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος’. Ο δικός μας στόχος στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις είναι αυτός και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί μια ακόμη αποτυχία. Και μάλιστα εμείς με τίποτα δεν το αποδεχόμαστε», είπε.
 
Γι αυτό, πρόσθεσε, «αν θα υπάρξει μια διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη λύση, πρέπει να είναι γνωστό το πλαίσιό της, και πρέπει πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Άλλωστε είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις αυτές για την ομοσπονδία. Το είπε και ο Ακιντζί κι εμείς αυτό. Το είπαν όλοι εκεί αυτό. Το είπα και στα ΗΕ».
 
«Τώρα συζητούμε και αξιολογούμε τί θα κάνουμε. Μπροστά μας άλλωστε έχουμε εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μέχρι τότε η Ε/κ πλευρά δεν θα κάνει βήμα, υπάρχει το Brexit με το οποίο ασχολείται η Βρετανία. Αυτή την περίοδο κατ' εμένα οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις είναι ωφέλιμες για όλους», σημείωσε.
 
Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα την κάλεσε να συζητήσει «με την ‘τδβκ’, τί θέλει και τί σκέφτεται η ‘τδβκ’», όπως είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα.
 
«Γνωρίζετε ότι και παλιά είχαν γίνει διασταυρούμενες διαβουλεύσεις. Δεν πρέπει να φοβόμαστε από αυτές. Δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε πλευρά. Εμείς εργαζόμαστε πρακτικά και σε αυτό το θέμα όπως και σε όλα τα άλλα θέματα»,ανέφερε.
 
Εντωμεταξύ ο Ελληνας πρέσβη στην Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, μετέβη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι λόγοι της κλήσης του Ελληνα πρέσβη δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί.Την κλήτευση του Ελληνα πρέσβη έχει επιβεβαιώσει και η ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται διπλωματικές πηγές η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση