Βομβαρδίζουν με δηλώσεις, στήνουν ασπίδα προστασίας του Barbaros

Υπό το βλέμμα της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς και στην παρουσία πλοίων του πολεμικού ναυτικού συνεχίζει τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa.
 
Η Άγκυρα πιστή στην τακτική δημιουργίας κλίματος έντασης, συνεχίζει σε δύο επίπεδα να προκαλεί και να ζητά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη μια Τούρκοι αξιωματούχοι με κάθε ευκαιρία κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα και από την άλλη τουρκικές φρεγάτες και υποβρύχια περιπολούν στο τρίγωνο της κυπριακής ΑΟΖ, της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κα της αιγυπτιακής ΑΟΖ.
 
Συντηρούν την ρητορική της έντασης 
 
Ειδικά χθες, Επιτελείο Στρατού, Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Ενέργειας και το γραφείο του Ερντογάν βρίσκονται σε επιφυλακή και μέρα παρά μέρα εκδίδουν ανακοινώσεις ή κάνουν δηλώσεις που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Χαλούσι Ακαρ δήλωσε πως δεν θα επιτραπεί ποτέ, κανένα τετελεσμένο και κανένα βήμα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο που θα αγνοεί την Τουρκία, υπονοώντας τις έρευνες που διεξάγουν ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Την ίδια ώρα, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής στο Αιγαίο σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το Επιτελείο Στρατού της χώρας οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν αυξάνοντας την αντίδραση σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο της απειλής.
 
Με τους νέους κανόνες εμπλοκής, σύμφωνα με το περιοδικό, θα διασφαλιστεί η αποφασιστική αντίδραση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε περίπτωση προσπάθειας παρεμπόδισης των εργασιών ερευνητικού πλοίου Barbaros και του γεωτρύπανου Fatih που τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.
 
Παράλληλα, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ εξέφρασε χθες την άποψη πως τυχόν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα καταλήξει σε στρατιωτική καταστροφή της Ελλάδας ο οποίος σημείωσε πως η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ελλάδας.

Σε  άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ», ο Γιγίτ Μπουλούτ αναφέρει ότι Ελλάδα, Ε/κ και Ισραήλ επιδιώκουν ένα «βρώμικο παιχνίδι» στη Μεσόγειο, νομίζοντας ότι έχουν πίσω τους και τους «μεγάλους αδελφούς» και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά όργανο της ιμπεριαλιστικής τάξης. 
 
Υπενθύμισε το Casus Belli στον Έλληνα Πρέσβη ο Τσαβούσογλου 
 
Εν τω μεταξύ πριν από λίγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Πέτρο Μαυροειδή. 
 
Στον Έλληνα Πρέσβη υπενθύμισαν και την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Casus Belli, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι,

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι παρακολούθησαν τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. 

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Εκφράσαμε τις απόψεις και προειδοποιήσεις μας για το θέμα αυτό στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα”, αναφέρεται
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη
 
Περικύκλωσαν το Barbaros 

Εξάλλου σήμερα τα τουρκικά μέσα αναμεταδίδουν πληροφορίες μέσα από το Επιτελείο Στρατού της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια και καταδρομικά σκάφη βρίσκονται γύρω από το Barbaros, το οποίο συνεχίζει απερίσπαστο τις εργασίες τους.
 
Οι Τούρκοι παρουσιάζουν ως νίκη το γεγονός ότι το Barbaros συνεχίζει τις έρευνες αφού θεωρούν πως πριν πέντε ημέρες παρενοχλήθηκε από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και συγκεκριμένα τη φρεγάτα «Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων DHA από διπλωματικές πηγές, μετά την παρενόχληση του Barbaros, υπήρξε έντονη κινητικότητα στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να επιδείξει αποφασιστική στάση για να αποτρέψει μονομερείς κινήσεις από την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με το DHA στοιχεία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας περικύκλωσαν το Barbaros και κρατούν την ελληνική φρεγάτα αρκετά μακριά.
 
Στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την ώρα βρίσκονται περίπου 40 πολεμικά πλοία της Τουρκίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας.
 
Ετοιμάζεται ο Πορθητής
 
Σε μια άλλη εξέλιξη ο αμερικανικός κολοσσός Schlumberger δίνοντας στη δημοσιότητα τα οικονομικά του αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2018, ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με την Turkish Petroleum ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να παρέχει υποστήριξη στην γεώτρηση που θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε πως η πρώτη τουρκική γεώτρηση θα διεξαχθεί από το σκάφος Πορθητής (Fatih) και θα ξεκινήσει της εργασίες την ανήμερα της επετείου της ανακήρυξης της τουρκικής ανεξαρτησίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
 
Ο Πορθητής βρίσκεται αγκυροβολημένος στο λιμάνι της Αττάλειας και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατευθυνθεί προς τον στόχο όπου θα προβεί στην πρώτη διερευνητική γεώτρηση.
 

Δειτε Επισης

Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος, πώς στήθηκε η ενέδρα
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές