Επικεντρωμένο στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία το Εθνικό Συμβούλιο

Σε μια από τις κρισιμότερες συνεδρίες των τελευταίων χρόνων παρακάθεται από εννέα και είκοσι σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες και σε συνέχεια της συνεδρίας στην οποία παρακάθισε στις οκτώ του μηνός.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται με φόντο την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά και της νέας καθόδου στην Κύπρο, της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, που τοποθετείται χρονικά στην πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη.
 
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα βρεθεί η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη γι’ αποκεντρωμένη ομοσπονδία, μια ιδέα που ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι ως τροφή για σκέψη για την ε/κ πλευρά κατά την τελευταία, προ δεκαπενθημέρου, σύνοδο του Σώματος.
 
Αναμένεται επίσης να γίνει συζήτηση και για την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Χθες το βράδυ, ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε έτοιμος να καταθέσει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αλλά και ν’ ακούσει τις εισηγήσεις των κομμάτων.
 
Σύμφωνα, εξάλλου, με αρμόδια πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προβεί σε προετοιμασία για το θέμα που αφορά την αποκέντρωση των εξουσιών, έχει υπόψη του να προεκτείνει τον προβληματισμό του για το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας-χωρίς να υπάρχει κάποια τελεσίδικη πρόταση- και έχει προετοιμαστεί με σχετικό υλικό, από έγγραφα που τέθηκαν κατά καιρούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο μπορεί να διανείμει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για μελέτη.
 
Σημειώνεται πως μετά και τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 8 του μήνα, απομένει σήμερα να τοποθετηθούν η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών και το ΕΛΑΜ.
 
Αναμένεται, ωστόσο, και τα άλλα κόμματα που τοποθετήθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρία να εκφράσουν θέσεις τους σε σχέση με εξελίξεις που μεσολάβησαν από την προηγούμενη σύνοδο, όπως την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές