Ο Κορνηλίου για τις επιπτώσεις της κατοχής στην 3η Επιτροπή της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού, αναφέρθηκε σήμερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, παρεμβαίνοντας στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης για την «Προστασία και Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
 
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος υπενθύμισε ότι το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων συνεχίζει να παραμένει εκτοπισμένο στην ίδια του την πατρίδα, στερούμενο των δικαιωμάτων της ελεύθερης εγκατάστασης και να απολαμβάνει τα σπίτια και τις περιουσίες του, ενώ γίνεται μάρτυρας της παράνομης εκμετάλλευσης και χρήσης τους από την Τουρκία.
 
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συστηματικά αποικίζει τα κατεχόμενα εδάφη, επιδιώκοντας τη δημογραφική αλλαγή, παραβιάζοντας κατάφωρα τις Συνθήκες της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο. Η μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της διακριτικής μεταχείρισης βάση της εθνικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας.
 
Σε σχέση με το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Κορνηλίου κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να επιτρέψει την απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν πιθανόν σημεία ταφής καθώς και στα αρχεία της.
 
Μίλησε επίσης για την σκόπιμη – όπως τη χαρακτήρισε - συνεχιζόμενη καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από το 1974, καθώς και τη λεηλασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών της.
 
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να παρακολουθεί και εξέφρασε την ανησυχία για το αντίκτυπό της. Ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών αξιών, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Καταλήγοντας, ο Κορνήλιος Κορνηλίου υπογράμμισε την πλήρη δέσμευση της Κυπριακής κυβέρνησης για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των θεμελιωδών ελευθεριών για το σύνολο του Κυπριακού λαού, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»